PAN_KACHNA: no já si je taky do rámečku dávám jak říkáš, že se překrejvají tak, aby se nesekaly. Za války to bylo všelijak, jezdím občas KVH a nošení střeliva u Rudý armády jsem zkoumal a řešili jsme to nejednou, jak to v reálu bylo. A řekněme že sověti v tomhle byli dost pankáči, před válkou byly samozřerjmě zavadeny na mosina dvě dvojsumky s rámečky, ne nepodobné německým sumkám, tři rámečky v každý sumce, pak plátěná sumka na dodatečné sypané střelivo, používaly se i plátěné bandalíry na dodatečný střelivo. Během války frontový jednotky ale podle vzpomínek veteránů nosily střelivo jak to šlo a kde to šlo, běžný bylo mít to prostě narvaný po kapsách, v brašnách na gas masku, sypaný v kapsách, nebo v rámečkách. Sumky se redukovaly, nebo často ani nebyly, postupně se vzrůstajícím počtem branců odpadaly kusy výbavy a všechno se zjednodušovalo (pro účely hromadný výroby), prakticky zmizely ramenní Ypsilonky, sumky se unifikovaly, z kůže se stalo plátno nebo kirza (taková napodobenina kůže), tahaly se trofejní sumky...obecně podle hesla "voják se stará, voják má". Viděl jsem záběry z archivu fasování střeliva, seržant měl před sebou bedny s volně sypaným střelivem pistolovým a puškovým, voják přišel, serža nabral do obou dlaní bajvočko patrony, nasypal mu je do helmy a next...