• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIDřevo 🪓
    Vše o dřevu, fotky dřevěných věcí, rady a návody na zpracování, tipy na koupi atp.
    rozbalit záhlaví
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    VODNIK: Já ti je klidně pošlu do zpráv.
    Když si odmyslím, že původně jsem měl prakticky hotovej projekt zajímavé dřevostavby, je tohle úplně normální zděná stavba na základových pasech necelý metr nad zemí (kvůli vodě). Všechno ostatní je úplně normální, sleduje to vždycky minimálně tři hlediska: a) tepelněizolační vlastnosti a proveditelnost (detailů), b) cenu, c) skutečnost, že si to stavím sám (až na výjimky jako bagr myslím opravdu sám).
    Střecha: první dva body rozebírat netřeba (kdyžtak jinde), ale posledním si krásně odpovíte na spoustu otázek (nemám lis, například).
    VODNIK
    VODNIK --- ---
    PLAGUEDIL: radši to neřeš, tahle stavba je zvláštní postup od základů po komín :-) Fakt bych rád poznal toho statika a projektanta
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    PLAGUEDIL: Asi si jenom nerozumíme. Snad pomůže výkres: VO_D_KOLEK:
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    VO_D_KOLEK: lol, prosim o fotku az to drevo vyschne... ;)
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    VO_D_KOLEK: tyjo to je hodne zvlastni postup vyroby. ale kdyz na to ten statik dal razitko tak co uz.
    ve zdirci mame linku na clt panely a vazniky atd a jakoze lepit toto bez lisu aby to melo pevnost.
    asi bych se doptal asi toho statika/projektanta at ti tam konkretne doda i lepidlo a ten spojovak. at jsi kryty a nema kudma utect.
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    PLAGUEDIL: Ne, řeč je o výrobě výrobě vazníků, tj. pásnice z KVH a z obou stran prkna.
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    VO_D_KOLEK: no, slepis to, predpokladam ze to ma byt zaklop na stresni prihradove nosniky, takze bude lepit vlakna kolmo na sebe, coz je ten nekhorsi zpusob, ale i rovnobezne k sobe, kdybys lepil sparovku, tak to udela totez, jenza delsi cas.
    slepis to, drevo bude sesychat a jednak se zmensovat a jednak se bude menit i tvarove. no a pak se tem silam to drevo podda a utrhne se mala vrstva podel lepeneho spoje. ono to je bez problemu schopne potrhat i obycejne vruty.
    proto se to tradicne hrebikuje, hrebik ma na strih vetsi pevnost a ten spoj je pruzny, drevo se muze hybat. si vezmi jake to dela cykly jen s pocasim za rok, v zime na to das vic jak pul tuny na metr snehu, v lete to zase slunkem nahrejes a zchladis prakticky kazdy den. k tomu to schnuti, smrk udela myslim -8% rocne nez se dostane do vzduchosucheho stavu.
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    PLAGUEDIL: Co znamená „ve výsledku se to stejně utrhne“?
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    propo na emerickejch utube kanalech pouzuvaji na lepeni lepici pu penu, tqk mozna i takto.
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    VO_D_KOLEK: vzal bych purko, ale ve vysledku se to stejne utrhne.
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    GHOSTDOGG: Statik říká prolepit.
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    VO_D_KOLEK: To máš na mysli asi PVA lepidla? Ty jsou ředěná vodou a spoj vytváří po nasátí do materiálu a vyschnutí, to z principu nedává smysl. Možná tak nějakej mamut, PU lepdidlo... Nejsem teda tesař, ale nedělá se všechno na střechach čistě mechanicky (už jen kvůli dilatacím)?
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    LEPENÍ ČERSTVÉHO DŘEVA
    Čeká mě lepení čerstvých prken (smrk) na KVH (střešní vazníky, spoje prošroubené a prolepené). Hledal jsem lepidlo a zarazilo mě omezení na vlhkost dřeva (10–18 %, max. 25 %). Existují lepidla, která tímhle netrpí, nebo je to z principu blbost?
    JONEZ1
    JONEZ1 --- ---
    SEJDA:: pěkný. Díky.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    JONEZ1: konecne jsem si vzpomnel, takto nejak to vypada (dole je betonovy poter, ktery prikryjeme) nad schodem uz je polozena drevolaminatova plovouci podlaha, a schod je olemovany hlinikovou listou s naterem z prodeje.

Snad je struktura viditelna i po zmenseni

JONEZ1
    JONEZ1 --- ---
    SEJDA:: Můžeš prosím ještě přiložit fotku, ať máme srovnání, jak to vypadalo předtím SEJDA.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    Tak je tu mrtvo, tak napisu happy end:

Uz dosmradly vsechny ty pryskrice. :)

Bylo to: 1 vrstva zakladovky, 3 vrstvy pryskyrice (neuspokojivy vysledek), prebrouseno, 2 vrstvy brousitelneho tmelu, pokazde prebrouseno, 4 vrstvy pryskyrice.
    I kdyz barva pryskyrice je matna bila, leske se vice nez barva na zed (sadrokarton), ale i tak jsem s vysledkem vysoce spokojeny.

Tmel mi poradila pani v Obi. https://www.obi.sk/silikon-a-akryl/soudal-brusitelny-tmel-310ml/p/4424016
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    SEJDA: pokud chces aby to bylo hladky, tak preklizka hladka neni. Na hladkej povrch bych pouzil mdf nebo hdf, prisrouboval to sroubama na sadrokarton, pretmelil a prebrousil ty srouby a nalakoval.
    CUKI
    CUKI --- ---
    SEJDA: Co má být finální výsledek? Kde to je?
    Osobně pokud šetřím mm, tak bych to zbrousil do rovna pásovkou a na to nanesl buď znovu ten epoxid a nebo adhezní můstek a na to cokoliv dalšího.
    A nebo bych vyzkoušel ten dvousložkový PE tmel, ale na epoxid bych to stejně alespoň rozrušil nějakým ocelovým kartáčem na flexe. A pak zase můžeš cokoliv.
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    SEJDA: nastrilet sponkama a pretmelit. lepidlo plosnena stenu by se mi teda nechtelo, to nestahnes.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam