• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIDřevo 🪓
    Vše o dřevu, fotky dřevěných věcí, rady a návody na zpracování, tipy na koupi atp.
    rozbalit záhlaví
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    NYKRUK: osetrit plechy na aute se tim taky daji. a rezavy intrumenty nebo naradi se snadno a rychle vyresi
    NYKRUK
    NYKRUK --- ---
    JOSEF_K: Pěknou barvu dělá výluh i na čisté oceli, uvolněné taniny ji zbarvují do fialova. Tanátování je konzervační metoda korodovaných předmětů používaná v archivaci sbírkových předmětů.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    NYKRUK: Nejlepší je vyvařit dubovou kůru. Je z toho hezký hnědý mořidlo. Akorát začne rychle plesnivět, takže doporučuju tak 50:50 naředit technickým lihem.
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    co me prislo zabavne je ze udajne jak tis tak skumpa je agresivni i vuci pokozce a z jednoho se tradicne delaly luky, ten bezne ve zpocene ruce zmoulas dosti dlouho a z druheho se delaly kulicky k ruzencum, kde je situace stejna nebo horsi. protoze na motlitbu si rukavice neberes. nicmene ani jedno jsme v ruce nemel, takze to jsou jen hospodske teorie z me strany.
    NYKRUK
    NYKRUK --- ---
    Výluh z mokrého dubového dřeva má pěknou hnědou barvu :)
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    oresak obsahuje stopove mnozstvi kyanidu, akat ma neurotoxiny. jenze sudy na vino a whisky se delaji vylucne z dubu a z akatu.

sranda je ale ta ze tam toho vsude je tak malo ze to je banan. a pokud hodlas nechat valet flak masa na dubovem prkenku tak dlouho, aby se uvolnily trisloviny, tak te stejne bude spise trapit botulin, ktery se v tom mase po tech par dnech bude delat.

jsou vhodnejsi a mene vhodna dreva ale neni to tak ze by bylo neco s vyjimkou skumpy a tisu vylozene spatne. jedine ty dva bych jakoze opravdu nedoporucoval a mozna se najde nejaka exotika kde to bhde podobne na boleni hlavy.
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    PARALLAX: Taky jsem si udelala dubovy prkynko a dozvedela se to az pak :)
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    PARALLAX: Mas pravdu. Delaj i dub, nicmene uz muj deda truhlar rikal, ze na prkenka jedine buk..:)
    PARALLAX
    PARALLAX --- ---
    KOUDY: podle webu dělaj oboje, americký ořech i dub.
    WEWERKA: díky, o tříslovinách v dubu jsem nevěděl, zajímavý...
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    Kluci z ubrd delaj americkej orech ale.
    PARALLAX
    PARALLAX --- ---
    WEWERKA: Proč ne? Můžeš to prosím rozvést? Spoustu velkých výrobců to používá, i třeba UBRD, kteří s tím vyhráli reddot a dělají jen prkénka. V kuchyni mám i nějaké dubové vařečky.
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    PARALLAX: Dub se nehodi pro styk s jidlem.
    PARALLAX
    PARALLAX --- ---
    možná hloupý dotaz, ale mám tu zbytek kupované dubové spárovky, která by se tvarem hodila krásně na kuchyňské prkénko (které bych pak ošetřil přírodním olejem). Je to blbý nápad, tím že lepidlo, kterým je spárovka spojená není určeno pro tyhle účely?

Zároveň teď jak koukám na různá kuchyňské dřevěné prkénka, tak ani u dražších výrobců explicitně neuvádí, že by používali nějaké food-friendly způsoby lepení dřeva...
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    JOSEF_K: jsem nerekl ze to ma spalit, rikam ze to bude stat o kousek vice nez palivo.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    Co blázníte, viděli jste to dřevo vůbec někdy? Je to nádherný dřevo s fialovohnědým jádrem, nikdy jsem takovou barvu na jiném dřevě neviděl. Dělají se z toho krásný věci a navíc je to dřevo neskutečně aromatický a používá se do parfémů. Zbohatnout na tom asi nepůjde, ale do kamen je to fakt škoda.
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    DIAGONAL: no je to celkem.mekke drevo, da se to soustruzit nebo sochat a sperky, ale asi bych necekal exra vic nez jako za palivo plus kousek vic.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    DIAGONAL: imho spis ne.
    DIAGONAL
    DIAGONAL --- ---
    ahoj, má nějakou přidanou hodnotu dřevo z vetšího jalovce ? u země začíná průměrem 25+-cm. půjde dolů.
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    PLAGUEDIL: To je dobry :) V nejhorsim si pro ni nekoho poslu nebo necham dovezt (neridim).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam