• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VACKYPražská Hlídka
    TASARTIR
    TASARTIR --- ---
    Promazáno. Ale mám z toho jeden důležitý poznatek, který bych rád shrnul.
    Mimo jiné nastala situace, kdy se noví lidé, kteří neznají moc dlouhou historii pravidel, neshodnou se staršími hráči, pro které jsou některé věci zažité už roky, ale v současné době nikde napsané nejsou nebo jsou napsané jinak. A to jsou nepříjemné chvilky a docela špatně se na místě řešej.

Fine, protože jsme se neshodli v průběhu posledních dvou týdnů postupně na víc věcech ohledně výkladu, považoval jsem to spíš za dlouhodobou snahu mást své "protivníky". Neuvědomil jsem si, že se některé věci mohly za ty roky změnit takhle výrazně. Věřím, že jsi neměl zlý úmysl.
    FIN
    FIN --- ---
    FIONOR: ano, ve hře, chce-li někdo něco herně dělat, bych očekával, že pečlivě odliší věci a použije herní věci. nechápu "wut". a nechápu ani tvůj tón. existuje nějaký faktický důvod k němu anebo jen nevíš coby a je moc brzy ráno?
    FIN
    FIN --- ---
    čímž bokem říkám i to, že pokud někdo ještě má nějaké *hráčské* pachutě, viz [ FIN @ Pražská Hlídka ], jděte, zjistěte si a buďte osvobozeni. ne-li a neuděláte-li to, zůstaňte si v tom, ale pak se nedivte, až s tím jednoho dne vyrukujete a odpověď bude razantní a rozhodně ne zdvořilá.
    FIN
    FIN --- ---
    THOMASMORTA: až nám pan nebo paní Šero napíše, vážně se nad tím zamyslím. a jinak: možnost neznamená "a nacpu to tam pokaždé, když se mi to (z)líbí". upozornil jsem na standardy a obvyklá pravidla jazyka. výjimky se najdou vždy a všude, ale proto jsou to výjimky, že z nich neděláme standard. já skutečně nechápu logiku, kdy se nebudeme držet normy, ale začneme za každou cenu hledat opodstatnění, proč něco dělat jinak a zdůvodnit si, že je to tak správně, protože "to tak cítíme". (což je u mě synonymum pro (zpravidla) "nemáme racionální důvody, ale chceme, moc moc moc".)
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    FIN: A víš, že přímo v PČP je zmíněna možnost psaní velkého písmene jako projevu úcty (čímž se myslím ospravedlňuje například křesťanské "Bůh")? Navíc "Šero" může být klidně vlastní jméno.
    FIN
    FIN --- ---
    REINITA: ne. nesmysl.

REINITA: tam se přiznám, že když jde opravdu o přídavné jméno ("temný hlídkař patroloval v lese"), tak píšu s malým písmenem, ovšem když jde o zpodstatnělé přídavné jméno ("z lesa vyběhl nějaký Temný a ukousl mi chobot"), píšu písmeno velké. to klidně můžeš, chyba je to pořád.

a Šero píšu taky s velkým písmenem, aby se to nepletlo s běžným významem tohoto slova (např. "druhá hladina Šera"). Navíc je to konzistentní se Světlem a Tmou.
    tak.
    podle vzoru "dýcháme Vzduch a plaveme ve Vodě"...?
    SHERD
    SHERD --- ---
    Nemohu si pomoct: https://www.youtube.com/watch?v=i9D2mvoMKLE Enjoy :-)
    Díky Wizardymu za připomenutí.
    REINITA
    REINITA --- ---
    (to víte, mám celkově přes 120 stránek reportů, to má člověk dost příležitost se nad tím vším řádně zamyslet ;))
    REINITA
    REINITA --- ---
    co se obecně hlídek týče, souhlasím s malými písmeny. tam bych sledovala vzorec "policie X Policie ČR"

Jiní nejsou ani národ, ale ani rasa/druh. A že se specializace Jiných píšou s malým písmenem? ty už bych jako nějaký ten druh viděla, takže není třeba se snažit o sjednocení.

a když už si tady tak hezky povídáme, tak je to ještě problém s příslušností ke Tmě/Světlu.
    tam se přiznám, že když jde opravdu o přídavné jméno ("temný hlídkař patroloval v lese"), tak píšu s malým písmenem, ovšem když jde o zpodstatnělé přídavné jméno ("z lesa vyběhl nějaký Temný a ukousl mi chobot"), píšu písmeno velké.
    a Šero píšu taky s velkým písmenem, aby se to nepletlo s běžným významem tohoto slova (např. "druhá hladina Šera"). Navíc je to konzistentní se Světlem a Tmou.
    tak.

promluvil jiný gramatický nácek (ha, nikoli "Jiný gramatický nácek"! ;))
    REINITA
    REINITA --- ---
    taktéž dávám přednost tvaru "Jiní". Protože pokud by preambule zněla "jsme jiní...", dost by to naznačovalo ne hrdou příslušnost k hrstce vyvolených, ale přiznání se k mentální retardaci :D (a překládalo by se to jistě do angličtiny "we are special") ;)
    WIZARDY
    WIZARDY --- ---
    SANELIN: Andělé se jdou pomstít NH za smrt Ježíše a rozbít jim bariéru?
    SANELIN
    SANELIN --- ---
    Prozření Andělů - Druhý příchod Kristova vědomí - Veřejná setkání - 2. Čištění čaker s anděly - 16.-17. 4. 2016 Čištění čaker a bourání bariér - Pozvánka
    http://www.prozreniandelu.cz/...-andely/16.-17.-4.-2016-cisteni-caker-a-bourani-barier/pozvanka.html
    VLADDRACUL
    VLADDRACUL --- ---
    TED_VAVRA: Spanelskou inkvizici ne, ta me budi rano na stabu. :D
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    Je hezké vidět, že se i staré struktury přidávají na stranu anarchie. Souhlasím, Dohoda je skutečně hrubě nekonzistentní! ;D
    FIN
    FIN --- ---
    ARGEL: a texty a la "lidé, vlkodlaci, mágové a další Jiní" jsou skutečně hrubě nekonzistentní :-)
    FIN
    FIN --- ---
    ARGEL: spontánní lidový vývoj mluvy si s různou měrou vytváří slova a jejich tvary, lingvisté pak vývoj korigují, usměrňují a normatizují. když čtu text (normální), je jiný adjektivum, které se váže ke konkrétnímu předmětu, v okamžiku, kdy vidím "jiného" použitého jako samostatné označení osoby, je mi celkem dost jasné, co se tím míní :-)

malý odkaz v tomto směru neskýtá žádné informace :-)
    ARGEL
    ARGEL --- ---
    FIN: Nicméně já bych si dovolila podotknout, že se ustálilo takové pojmenování "Jiný" (ano, vždy s velkým "J") jako přesné a jednoznačné označení iniciovaného jedince s magickými schopnostmi. Je to přeci jen přehlednější a vždy se pak ví, o čem se mluví a mizí tak možnost zaměnění s označením "jiný" míněno "nějaký další". Tedy přeci jen bych se přikláněla na rozdělení světa na "lidi a Jiné" než na "lidi a jiné".

Pro podpoření mých slov bych si dovolila malý odkaz...
    https://cs.wikipedia.org/wiki/No%C4%8Dn%C3%AD_hl%C3%ADdka_(Sergej_Lukjan%C4%9Bnko)

Haters gonna hate in 5...4...3...2...
    FIN
    FIN --- ---
    TED_VAVRA: tam to vedou magistři Cortés a Pizzaro :-)
    TED_VAVRA
    TED_VAVRA --- ---
    FIN: Tak Španělskou inkvizici jsem teda nečekal!

Pardon... nedalo mi to :-)
    FIN
    FIN --- ---
    kolegové, s radostí některým z vás zkoriguji texty, ale abych si usnadnil práci... přestaňte, prosím, nadměrně plýtvat velkými písmeny tam, kde se nepíší. argumenty v kostce:

"provedly pražské hlídky" bude malé "p" a "h". obecně, když mluvíme o hlídkách, tak s malým písmenem. viz:

armáda
    církev
    inkvizice
    hlídka
    x
    Československá armáda
    Římskokatolická církev
    Peruánská inkvizice / Mexická inkvizice / Španělská inkvizice
    Noční hlídka / Denní hlídka

a dále: "jiný" je jiný. nejsme národ, ale druh nebo rasa:

člověk (tvor)
    běloch (rasa)
    černoch (rasa)
    asiat (geografický subtyp)
    indián (rasa)
    jiný (jsme "rasa", subtyp člověka, ne národ)
    x
    Čech (smrtelný i jiný)
    Němec (smrtelný i jiný)
    atd.

jinak cf. indián x Ind

dále: tituly: nejvyšší upír, alfa dle vzoru generál, admirál, voják, seržant, král - tituly se zkrátka v češtině s velkým nepíší.

děkuji za pozornost :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam