• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOMKETTOMMalazská Kniha padlých
    SCHRAMM
    SCHRAMM --- ---
    IDLE: Pecka, jdu to koupit :)
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    VODNIK: Já upozornění na novinky dostávám, i na konkrétní série, kde jsem si koupil dřívější díly - třeba Campbellova "Ztracená flotila" nebo Weeksův "Černý arcimág." Email "už dlouho o vás nemáme zprávy..." byl omyl, poslali ho všem, a už taky rozeslali omluvu. Aspoň já ji dostal...
    IDLE
    IDLE --- ---
    Tak ten mail prý poslali omylem všem. Mně už taky přišel. :)
    IDLE
    IDLE --- ---
    VODNIK: SF mi chodí. Ale taková ta akční, jednou jsem si tam koupila něco z JFK... jestli chodí jiné si teď nevybavuju.

    Já tam vůbec nakupuju málo, jen české autory občas.
    VODNIK
    VODNIK --- ---
    IDLE: mě nepřišlo info o Malazu nikdy a ani o žádné jiné fantasy/SF, které tam taky nakupuju pravidelně. Ale než jsem dopsal předchozí příspěvek tak mi od nich přišlo "Už dlouho o vás nemáme žádné zprávy...". Že jsem tam jen za poslední měsíc nechal dva litry je zjevně málo
    IDLE
    IDLE --- ---
    Ale jestli si Malaz kupují tři lidi, tak jim to asi za extra mail nestojí, nevím...
    IDLE
    IDLE --- ---
    VODNIK: Ono to info o nových knihách chodí (jestli konkrétně o těch malazských nevím, ty jsem tam kupovala), ale ne úplně hned, třeba až další den nebo i víc... propagační maily evidentně sestavují ručně.
    VODNIK
    VODNIK --- ---
    Je zajímavé jak jsou na Palmknihách neschopni dělat propagaci novinek - před lety jsem od nich víceméně omylem koupil jednu detektivku od Keplera a od té doby mě každý týden bombardují nabídkou nových detektivek. Ale že jsem si koupil všechno z Malazské série na informaci o nové knize v této řadě evidentně nestačí...

    Každopádně jsem velmi rád, že se Talpress konečně probral a začal vydávat
    IDLE
    IDLE --- ---
    SCHRAMM: Esslemonta, říkáš?

    Noc nožů - Ian C. Esslemont - | Palmknihy.cz
    http://www.palmknihy.cz/noc-nozu-160935.html
    SCHRAMM
    SCHRAMM --- ---
    IDLE: Ano, to by bylo rozumné. Přiznám se, že se mi ta cena zdá vysoká - zvláště když mám vše v papírovém vydání. Ale pro podporu docela uvažuju pokusit se na cenu nemyslet a každý měsíc jeden díl koupit. Už jen proto, aby to bylo pobídka nakladateli, že zájem je a tedy došlo i na Esslementa. Uvidíme :)
    SCHRAMM
    SCHRAMM --- ---
    IDLE: Zakoupeno společně s Měsíčními zahradami. To aby se nečíkalo, že papír zabíjí e-knihy :D
    IDLE
    IDLE --- ---
    BORGDOG: Jistě, to ani nezmiňuju. Na tom to stojí.
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    IDLE: A taky je otázka, nakolik to bude zajímat Talpress...
    IDLE
    IDLE --- ---
    BORGDOG: Jeden můj kamarád by se už ptal, jestli bude nějaká slevička, myšleno na celý balík knih. A protože na Palmknihách balíky dělají, asi by to ani nebyl takový problém. Jsem zvědavá, jestli s něčím takovým přijdou. (Ale neočekávám, že by ta sleva byla výrazná, agenty originálních práv asi zajímat nebude.)
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    IDLE: Na Facebook malazské skupiny, ale okopčím:

    MENŠÍ ZAMYŠLENÍ NAD ELEKTRONICKÝM MALAZEM
    (a trochu delší, takže bacha...)

    Od dnešního dne je konečně možné zakoupit celou Malazskou knihu padlých v elektronické podobě legálně, neboť v e-shopu Palmknihy se objevil devátý díl "Prach snů." Co dodat? Je rozhodně dobře, že k tomu konečně došlo a hlavně noví čtenáři se už při shánění elektronické verze do čtečky - a všichni víme, že knihy Malazu opravdu nejsou pohodlné na nošení v kabelce - nemusí uchylovat k pirátským zdrojům. Přesto však, čím víc nad tím přemýšlím, nemohu se ubránit jistým rozpakům, hlavně ze dvou důvodů.

    Za prvé je tu čas. První díl Malazu vyšel česky v roce 2002. Lze sice argumentovat tím, že v té době ještě neexistovaly čtečky v současné podobě a e-čtení byl zcela okrajový fenomén, odkázaný jen na počítače nebo zařízení typu Palm/Psion, jenže první generace Amazon Kindle přišla na trh v roce 2007, a tou dobou už bylo i u nás e-čtení rozhodně na vzestupu. Ve stejný rok mimochodem vyšly "Půlnoční vlny" - co tedy bránilo Talpressu uvést e-knihy už v té době, nebo řekněme o jeden dva roky později? Důvody samozřejmě mohly být finanční, není tajemstvím, že Malazská kniha padlých se u nás stávala hitem jen pomalu, přesto však oněch 8 let zpoždění až do dnešní doby, vybízí ke smutnému povzdechnutí. A také k otázce, zda budeme čekat dalších 7 let třeba na elektronické "Stvoření temnoty" nebo knihy ICE.

    Za druhé je tu otázka ceny. "Chromý bůh" v e-shopu Talpressu přijde na 357 Kč, elektronicky pak na 339 Kč. To je rozdíl prakticky nicotný. Ano, jde namítnout, že cena u Talpressu je "dotovaná" a například na Kosmasu stojí závěrečný díl Malazu 459 Kč. Zde už je rozdíl větší, přesto však - odpovídá zpoždění téměř 4 let v situaci, kdy u jiných nakladatelů vychází e-knihy současně nebo jen pár týdnů po vydání papírové verze, a na štítku je zhruba 70% její ceny? Celá Malazská kniha padlých přijde v elektronické podobě na 3 110 Kč. To rozhodně není malá částka - pro koho je vůbec toto vydání Malazu určeno? Jaký čtenář si ho podle Talpressu koupí? Takový, který vlastní všechny papírové knihy a potřebuje jen duplikáty do čtečky, aby je neničil a mohl využívat například možností vyhledávání? Anebo snad takový, který si všechny díly ságy dávno stáhl z pirátských úložišť, protože mu Talpress nedal na vybranou? Obávám se, že ani u jedné této skupiny nebude odezva příliš kladná.

    Jiná situace by nastala, pokud by elektronické verze Malazu obsahovaly oproti papírovým vylepšený překlad. Pak by nešlo o pouhé duplikáty, koupě by měla význam i pro čtenáře zmíněné výše a cena by byla pochopitelná. Nemělo by být zapomenuto, že u prvních tří dílů tomu tak skutečně je. Jen ve "Vzpomínkách ledu" se nachází okolo jednoho sta oprav, od obyčejných překlepů, zjasnění významu některých frází, až po opravu omylů plynoucích z neznalosti pozdějších kontextu nebo chyb samotného Stevena Eriksona. Dana Krejčová měla zájem, pokračovat v těchto opravách za pomoci fanoušků i u dalších dílů. Talpress nikoliv. Byla tím promarněna vzácná příležitost na "ještě lepší Malaz" a jen zesílen dojem, že veškeré e-knihy a vlastně i jejich čtenáři, nejsou pro nakladatele vítanými zákazníky, ale nanejvýš trpěným zlem. Zaslouží si to však? Není celá politika Talpressu ohledně e-knih (protože situace například u "Písně ohně a ledu" byla podobná) jednoduše chybná a v konečném výsledku škodlivá pro všechny, od čtenářů až po Talpress samotný? Nepodporuje vlastně nepřímo právě ten druh knižního pirátství, proti kterému se snažil v minulosti bojovat?

    Nechtěl bych, aby tento článek vyzněl jako nevděčná kritika. Je skutečností, že spolu s Danou Krejčovou nám Talpress dal nejlepší fantasy sérii současnosti, navíc v provedení, které nám mohou čtenáři v sousedních zemích jen závidět. Stačí se podívat na německá vydáání, nesmyslně rozsekaná po dvou částech, s dementně změněnými názvy a překladatelem, který se dokonce podepsal jako spoluautor. Nebo na vydání italské, jehož obálky jde popsat stěží jinak, než "groteskní hnus" a na fantasy fórech vzbuzují salvy smíchu. Nedělejme si iluze, tak jsme mohli dopadnout také, stačilo jen, aby Malazská kniha padlých padla do rukou nakladatelů jako Classic. Budiž Talpressu stokrát díky, že se tak nestalo - a budiž mu nakonec díky i za to, že elektronický Malaz přece jen vydal. Rozhodně apeluji na čtenáře, aby pokud jen trochu mohou, elektronické vydání koupili a třeba jím nahradili ta pirátská, kdyby jen pro lepší osobní pocit.

    A doufám, že si Talpress do budoucna začne více vážit i těch svých čtenářů, kteří namísto obracení stránek raději mačkají tlačítka čtečky.
    IDLE
    IDLE --- ---
    A hele:
    Potoky krve - Steven Erikson - | Palmknihy.cz
    http://www.palmknihy.cz/potoky-krve.html
    IDLE
    IDLE --- ---
    BORGDOG: Naškrábal co kam? :)
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    IDLE: Už jsem o tom něco naškrábal. :-)
    IDLE
    IDLE --- ---
    VODNIK
    VODNIK --- ---
    Super, už jsou v košíku. Doufám, že budou pokračovat i když tu furt někdo tvrdí že ne.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam