• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • zobrazit sekci
    Manuál pro výběr koleček aneb jak se zorientovat ve změti parametrů.

    Co se řeší u koleček?:
    průměr, šířka, tvrdost, profil, umístění středu, materiál (směs/formula:)

    ad. průměr: čím menší průměr, tím kolečko lépe akceleruje ale má nižší top speed, větší hůř akceleruje ale zase si lépe drží získanou rychlost a má vyšší top speed..na menších kolečkách se lépe učí slidy přičemž často, jakmile se je člověk naučí, tíhne k o něco větším kolečkům z důvodu "virtuální" delší životnosti kolečka(edit:může být a nemusí:)..(základ je těch 70mm, ale kdo hodně sliduje pak často volí těch 72-77mm) menší kolečka než 70mm se vozí nejčastěji pro účely technického slidování, větší než 77mm pak např. pro potřeby vysokých rychlostí při dh .. pro "běžné" all-round ježdění, freestyle, freeride, carving, cruising, je nejčastější rozsah používaných koleček 70-77mm, přičemž s kolečky 75-77mm má řada prken problém.

    ad. šířka: (liší-li se reálná šířka a šířka kontaktní plochy kolečka se zemí, důležitější je druhá zmíněná) tady je to jasné, čím širší kolečko je, tím více kontaktní plochy má se zemí a tím větší má grip - dobré na cruising, carving, dh, protože drží..čím je kolečko širší, tím je obtížnější utrhnout ho do slidu..na sliding se používají středně široká až úzká kolečka, na dh širší, na all-round, carving a cruising středně široká kolečka (33mm jsou už hodně úzká - spodní hranice, 39-45 je takovej střed, 49 a víc už jsou poměrně široká kola)

    ad. tvrdost: ..čím měkčí kolečko je, tím lepší má grip a tím pohodlnější je jízda s ním (a je pomalejší na dobrém povrchu, na horším povrchu může být měkké kolečko rychlejší než tvrdé, protože tvrdé se na něm snadno "rozskáče")
    tvrdší kolečka jsou méně pohodlná, ale jdou lépe do slidu - slidy s hodně tvrdými kolečky mohou být tzv. "icey" .. i plno měkkých koleček je dobrých na sliding (tzv buttery slide - u měkkých koleček vyrobených za účelem butter slidů se pak měkkost kompenzuje profilem usnadňujícím slide a malou šířkou - př: abec11 pink powerball, cult classic) .. 75a jsou hodně měkká kolečka, 86a jsou hodně tvrdá

    ad. profil: když se na kolečko podíváme jak kdyby zeshora (první dva obrázky u odstavce 1. wheel shape http://www.lushlongboards.com/workshop/all-about-wheels-c-199_249.html ) tak vidíme buďto obdélník s ostrými hranami, nebo zakulacenými, nebo zkosenými..to ovlivňuje opět grip a použití.. na carving,dh,cruise, to chce ostré hrany, lépe drží..hrany se také dají časem oslidovat a otrhat, pak jdou kolečka do slidu o něco lépe..kolečka u kterých se se slidováním počítá, mají rovnou od výroby hranky buď zakulacené (pink powerball), nebo zkosené (fireball incendo)

    ad. umístění středu: buďto je jádro kolečka offset, sideset nebo centerset..jde o pozici středu => ložisek v kolečku..pokud jsou jádro a tedy i ložiska přímo uprostřed kolečka, jde o centerset..pokud je jádro malinko posunuté k vnitřní straně kolečka, je to offset umístění středu, pokud je jádro úplně u vnitřního okraje kolečka, jde o sideset..offset, případně sideset zvětšuje rozvor kol a zase zvětšuje grip. Mnoho slidovacích kol (abec11 freerides centerset, otang moronga, nebo i sjezdové abec11 flywheels) jsou centerset, díky čemuž je možné je otáče a tím dosáhnout rovnoměrného sjíždění. Ke středům bych chtěl říct ještě to, že existují kolečka jako
    Abec11 flywheels nebo Otang Balut s velkým plastovým jádrem. Tato kolečka mají díky své nižší váze při vyšším průměru podobnou akceleraci, jako menší kolečka s klasickým jádrem. Cenou za tuto (pro někoho) výhodu je horší jízdní projev na nedokonalém povrchu (z důvodu menšího množství pružného urethanu a většího množství tvrdého plastu). Dělají se také kolečka s hliníkovým jádrem (DTC).

    ad. materiál: na závěr... všechna kolečka jsou z polyurethanu (PU), konkrétní směs je tajnou zbraní každé značky ...

    ..abych to shrnul..realita je taková, že každá z uvedených vlastností má vliv především na grip..mix všech vlastností pak tvoří podobu toho kterého kolečka..je dobré myslet na to, že kolečka identických parametrů dvou výrobců se mohou chovat odlišně (rozdíl by ale neměl být nějak fatální)..za to může hlavně asi to, co je tajné - směs:) nejvíc slidey kolečko bude malé, úzké, spíše tvrdé a centerset a bude mít zaoblený profil..nejvíc grippy kolečko bude větší, široké, měkké, offset nebo sideset s hranatým profilem..na konkrétní jízdní styl se pak hodí plus mínus konkrétní kolečka..

    A co univerzál? Přestože dokonale univerzální kolečka asi nenajdeme, troufnu si říct, že některá kolečka k tomu nemají daleko. Příkladem budiž méně známá, ale oblíbená (těmi kdo je poznají:) kolečka Fireball Incendo 70mm 84a (dělají se i jiné tvrdosti a verze 75mm, ale to už se moc vzdalujeme pojmu "univerzál") Díky menšímu průměru hezky akcelerují, díky poměrně velké šířce 49mm a offset středu mají dostatečný grip, přičemž vyšší tvrdost a zkosený profil jim dovoluje slidovat, když si to jezdec přeje. Podobná kolečka samozřejmě nalezneme u více výrobců.

    Přeji šťastnou ruku při výběru koleček. SIMEC
    PŘEHLED ČESKÝCH VÝROBCŮ LONGBOARDŮ

    Apeman http://www.apemanboards.com
    Custom: http://www.custom-boards.cz
    Goonch: http://www.goonchlongboards.cz
    Mania: http://deskyskrabal.eshop-zdarma.cz
    Mayhem: http://www.mayhemlongboards.com
    OCB: http://www.ocbfactory.com
    Owl: https://www.facebook.com/OwlLongboards
    Tides: https://www.facebook.com/TidesLongboards


    ID SIMEC















    Zleva:

    Freestylovka - Mania Decks (Škrabal), Paris trucks, Cult Converter, keramický ložiska Tobex (ty co objely republiku, stále funkční :) Desku už nemám.

    Push and dh machine - Deville Interstate, Longbird trucks, These 75mm 80a, keramický ložiska Seismic

    Freerider - Nelson Cyclone, vozim to s jiným setupem než na fotce (Paris V2, momentálně kola Cult Converter)

    Univerzál do blbýho počasí - Mania Decks (Škrabal), Randall trucks, Fireball Incendo (rekordmanská deska, zlomená kamarádem :)


    +Novej DH and StandupSlide stroj Omen Kush (Sabre 190mm 45° a Orangatang Moronga)

     






    ID ESY







    Deska: Landyachtz Battle Axe 40

    Trucky: Bear 852

    Kolečka: Mini Monster Hawgs 70mm 78a









    Deska: Mania DROPRIDER 101 v double dropu

    Trucky: Bear 852 Soylent Green

    Kolečka: Orangatang Durian 75 mm 83a









    ID AUDIAC







    Deska: Custom pintail 44" údajně vyříznutý z kusu štvanického skateparku

    Trucky: Revenge Alpha II

    Kolečka: Fireball Incendo 70mm 81A

    Ložiska: Bones Reds





    ID Uncle_Jimbo



    deska Original Apex 37 Carbon Middleweight

    trucky Original S8 (střední tvrdost pružiny)

    kola Orangatang Stimulus 70mm 86A

    ložiska Bones Reds









    ID EZZOP



    Landyachtz Wolfshark 2012

    Randal 180/50°

    Hawgs Mini Monsters 70mm 82A

    Venom bushings



    ,,





    ID CZUPA












    MAMKA

    Deska: Landyachtz Dropcarve 40"

    Trucky: Bear 852

    Kola: Hawgs Mini Monster 70mm 82A

    Ložiska: Bear abec7

    Bushingy: Bear Barrel zelene



    TATKA

    Deska: Rayne Rival

    Trucky: Randal 42°

    Kola: Hawgs Mini Zombies 70mm 84A

    Ložiska: Bear abec7



    JUNIOR

    unknown skejt

    Kola: Hawgs Street Hawgs 62mm








    ID FLOE







    Deska: Rayne Avenger

    Trucky: Paris 180mm

    Bushingy: 90a Divine

    Kola: Sector 9 RACE 69MM - 82A

    Ložiska: Bear abec7

    Grip: extra hrubý





    ID GARFIELD





    Deska: fibretec surfcruiser

    Trucky: Paris 180mm Red Set 2

    Kola: ABEC 11 centerset FREERIDES 72mm 81a





    ID BECKOU







    Deska: Bustin Maestro 38"

    Kola: Fireball Incendo 70mm 84a

    Trucky: Randal R2 180

    Ložiska: Bones Reds



    Deska: Palisades San Onofre fishtail 38"

    Kola: Palisades 64mm 78a

    Trucky: Gullwing Alpine

    Ložiska: ??Abec 5





    ID ELESDY







    Mindless Wreather



    Rozměry: 101,6 cm x 25,4 cm

    Rozvor: 81,9 cm

    Konstrukce desky: osmi vrstvá, vrchní vrstva ze světlého bambusu, jádro z 6ti vrstev kanadského javoru a spodní vrstva tvoří zebru z kouřového a světlého bambusu.

    Treky: Mindless 180 mm treky s tvrdostí 78A

    Kolečka: Mindless Nimballs 71mm 80A

    Ložiska: ABEC-9 Chrome


    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam