• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BURANLINUX musicmakers - klub o zpracování audia pro uživatele os Linux
    BURAN
    BURAN --- ---
    BENKI: vsechyn MIDI kontrolery mi zatim chodily, propojil jsem je v QJACKCTL kam bylo potreba a slapalo to.
    BENKI
    BENKI --- ---
    BURAN: BENKI. V linuxu chodí v pohodě jako zvukovka, ale v ničem jsem se nedostal k tomu, že by mi z toho do systému lezly midi instrukce. Ale jak píšu, s linuxem dost začínám, to může být prkotina kdovíkde... ;-)

    Co se guitar rigu a midi mappingu týka, to není problém linuxu, ale trošku nešikovným řešením samotnýho pluginu v kombinaci s mojím midilamařstvím ;-) Prostě máš kontroler s pár spínačema a jedním pedálem a potřebuješ tím ovládat různé presety pluginu (tam skládáš různé virtuální kytarové efekty za sebe, takže co preset, to jiné ovládací prvky). Buď máč GR propojenej s pluginem přes nějakej jejich protokol, pak máš v pluginu virtuální kontroler, kterej odpovídá tomu GR a pohodlně si mapuješ jak chceš - ale pak to neposílá midi. Nebo posílá GR midi, ty ale v různých daw GR plugin buď nevidí vůbec, nebo občas nejde k nějakýmu parametru nic přiřadit. Ale to bych si měl asi spíš něco nastudovat, rozhodně je to tu dost už OT ;-)
    BURAN
    BURAN --- ---
    BENKI: a jo nak jsem to prehlidnul :) takze to chodi v pohode? a co je s tim midi za problem?
    BENKI
    BENKI --- ---
    BURAN: jak píšu níže, Native Instruments Guitar Rig Kontrol 3.
    BURAN
    BURAN --- ---
    BENKI: a co mas za zvukovku?
    BENKI
    BENKI --- ---
    BURAN: Na Reaperu momentálně frčím ve widlích a jestli se jim povede port, asi zůstanu věrnej, zatím jsem nikde jinde nedokázal stabilně naroutovat midi z guitar rigu jak bych potřeboval. Na ten BitWig jsem ale taky hodně zvědavej.
    BURAN
    BURAN --- ---
    BITWIG

    Hitler learns about Bitwig Studio - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=0phA3t9qHNw
    BURAN
    BURAN --- ---
    BENKI: ten Reaper jsem taky zkousel, ale blbla mi grafika pod WINE. moc se mi libi ten BITWIG to vypada moc dobre, tak uz aby :)
    BENKI
    BENKI --- ---
    BURAN: Jsem dost linuxí lama, nicméně - zkoušel jsem klasické Ubuntu. Bez problému jsem rozjel Guitar Rig Kontrol 3 /ovšem pouze jako audiointerface, midi rozhrani nikoli/, zkousel jsem celkem úspěšně Reapera pod Wine. Samotný Guitar Rig 4 jsem pod Wine rozjel, výkon/latence cca srovnatelná s widlema, používám ho ale především jako VST v Reaperu /to už jsem nerozchodil/. Dál jsem si zatím moc nehrál, není čas a než se pustím do muziky, musím si nechat zalézt linux trošku pod kůži, pořád mám problémy se základníma věcma. Teď mám na druhým hdd rozdělanou instalaci Arch linuxu, to mi přišlo dobré na pořádnej začátek. Vize do budoucna je jen jádro systému, důležité ovladače a knihovny a samotný soft, nejlíp nabootovat rovnou do DAW... :-)

    Pokud vím, připravuje se nativní Reaper pro Linux, LMMS (http://lmms.sourceforge.net/) nevypadá marně (ještě jsem nezkoušel), BitWig (http://www.youtube.com/watch?v=7V_t8GfH-v4) taky nevypadá beznadějně. Doufám, že to dotlačí výrobce komerčních virtuálních nástrojů tlačit i verze pro Linux... V pluginech vidím momentálně největší problém.
    BURAN
    BURAN --- ---
    napisu jeste moje zakladni zkusenosti.

    Linux mam Ubuntu 11.04. Onboard Intel-hda zvukovka. Mam i MAYA44 USB ale tu nepouzivam, pac na ni ALSAMIXER uplne nevidi (muzu stelovat jen vystupy). Jako DAW pouzivam Renoise, kterej je napsanej i pro Linux. Audio routuju pres QJACKCTL. Vyzkousel jsem i nainstalovat LOW LATENCY kernel a s tim se dostanu s latenci na 4ms. Bez nej, s normalnim generic kernelem mam bezpecnou latenci pres 20ms.

    Nezkousel jsem UBUNTU STUDIO distro, mate s tim nekdo zkusenost? Mel by snad mit pravy REALTIME kernel, coz neni uplne to same jako ten lowlatency...
    BURAN
    BURAN --- ---
    zdarec.

    tak je to tu.
    diskuze pro ty, kdoz se nejakym zpusobem zabyvaji audiem pod Linuxem.

    od klubu ocekavam tipy na SW, at opensource nebo komercni, tipy na HW ktery je overeny ze funguje pod Linuxem, reseni problemu samozrejme, a kdo vi co se jeste muze stat.

    hlavni je, ze VIC HLAV VIC VI !
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam