• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUSoučasná sakrální architektura
    HYPNOGEN
    HYPNOGEN --- ---


    no data
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    KONZUM23: Jistě. Jsou tam vlajky států, za něž ti vojáci bojovali, nikoli národností, moderně etnik, ke kterým se hlásili. Takže tam je vlajka sovětská, polská atd., nikoli gorolská, ingušská, bretonská, rusínská nebo jánevimjaká.
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    Tak asi by bylo o něco zajímavější pojmout to celé bez vojenské parády, uctít památku lidí kteří tragicky zemřeli kvůli lidské hlouposti či touze po moci, ať už oblékali jakýkoli mundúr.
    Ale pak tady je ta historická kontinuita země, kdy nejde jen o to, že zemřeli, ale také že za něco bojovali. Vojákům ze zemí, které byly v dané válce spojenci této země z určitého pohledu náleží vojenské pocty coby součást vyjádření vděčnosti za jejich oběť - stejně jako vojákům této země - a k tomu patří i ty vlajky. A v tomto případě, nehledě na to, co se stalo po druhé válce, patřili IMHO ti sovětští vojáci ke spojencům, jako spojenci zemřeli a jako spojencům je jim vzdávána čest. Nevidím způsob, jak to učinit a přitom obejít zmínky o Sovětském svazu, obvlášť pokud se zároveň má zmínit Británie, Francie, Polsko...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KONZUM23: ti zajatci byli občané sovětského svazu. Díky tomu, že jejich vláda odmítla se připojit k ženevským konvencím a nebo ke smlouvě o zajatcích přímo s němci se s nimi zacházelo stejně jako s vězni v koncentráku. (narozdíl od spojeneckých vojáků).

    Opravdu máš pocit, že jedinné je krajně nevkusné si jejich osud připomínat?

    Navíc tedy jaksi zajatce němci brali při ofenzívě - takže to prostě byli vojáci co bránili svoji zemi, nikoliv rabující a znásilňující rudá armáda na postupu německem ve 45. A tedy byli natolik v předních liniích, že padli do zajetí. Proponentům stalinského režimu se toto nestávalo, ti se do prvních linií nepodívali...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KONZUM23: jako že z nějakých důvodů chceš ingorovat fakt, že v té oblasti bylo zajatých vojáků z Rudé armády nejvíc a že se na ně nevztahovala ženevská konvence a tak se k nim chovali daleko hůře a také jich tam většina zahynula (narozdíl od zajatých spojenců?)

    Tak úplně usmíření a snaha o dočištění minulosti nevypadá. Ostatě právě ono ignorování nějaké části dějin je jedním z důvodů, proč to v onom regionu stále vypadá tak jak to vypadá.

    A to zrovna mně vážně není možné podezřívat z podpory sovětského či současného ruského režimu, nebo dokonce někoho kdo jásá nad propojení ruské pravoslavné cíkrve s Putinem.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---


    Polská, francouzská, britská, sovětská a česká. Národy jejichž občané byli v jesenických zajateckých táborech.

    www.koncentracni-tabory.estranky.cz - Zajatecké tábory na Jesenicku
    http://www.koncentracni-tabory.estranky.cz/clanky/zajatecke-tabory-na-jesenicku/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KONZUM23: no já ti nevím, ale uctít památku sovětských zajatců vlajskou Ruské federace není úplně vono...
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    KONZUM23: Naši pravoslavní? Těžko...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Kostel připomíná válečné zajatce. Osud jednoho chtěl natočit Spielberg - iDNES.cz
    http://olomouc.idnes.cz/...ik-v-horach-gty-/olomouc-zpravy.aspx?c=A140825_2093650_olomouc-zpravy_stk

    Kostelík v horách
    http://www.kostelik.estranky.cz/

    Architekonicky nic zajímavého, ale v mých oblíbených Rychlebech, podoba neuráží. A navíc je to pravoslavné v okrese kde se při sčítání k tomu pravoslaví přihlásilo 38 osob. A navíc je to spojené se snahou připomenout válečené zajatce všech národností, co tam byli za války vězněni a zejména ti sovětští buď zemřeli v okolníh údolích a nebo tedy je coby zběhy zavraždili soukmenovci po osvobození.

    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    Já teda jsem kunsthistorická konserva a soudím, že když kostel vypadá jako volejbalová hala nebo agitační středisko z r. 1984, je někde chyba.
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    HAROLD: Raceji si povsimnouti, ze mluvim obecne... jestli ten konkretni pripad povazuji za vhodny a funkcni z hlediska toho, jak dnes chapu liturgicke slaveni, to je o jinem.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    HAROLD: tak tohle je z vernisáže těch fotek, ne z mše.

    oh wait...
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    GOBERS: Ne že bych byl nějaká extra kunsthistorická konzerva, ale dýchá z té fotky na tebe sakrální atmosféra? :)
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    ZUZKAOU: Tot otazka... Tohle je trochu extremni priklad, ale jinak ze sve perspektivy kneze musim rici, ze je pro me vyuzitelnost sakralniho prostoru k slaveni liturgie podle dnesnich standardu na zebricku priorit vyse, nez historicka pieta. Uz jen proto, ze se sakralni prostory v dejinach adaptovaly vzdycky a treba nektere barokni prestavby podle tehdejsi liturgicke praxe si s radikalitou tehle nijak nezadaji.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    UNDERWORLD: Tak co by agnostikovi je mi to z náboženského hlediska šumák, ale přijde mi blbé předělat barokní kostel na zasedačku s rozvěšenými fotografiemi po stěnách.

    UNDERWORLD
    UNDERWORLD --- ---
    ZUZKAOU: ja myslel ze to je to co ti vadilo, tak lepsi nez kdyby kostel zavreli uplne
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    UNDERWORLD: No ne.

    Původně ten oltář chtěl úplně vystěhovat, ale památkáři mu to zamítli. Pro katolické ultras je to jeden ze symbolů zkázy https://cirkev.wordpress.com/tag/letohrad/
    UNDERWORLD
    UNDERWORLD --- ---
    ZUZKAOU:
    na me to pusobi dojmem ze ten hlavni oltar asi opravuji protoze je tam pres nej plachta, tak ho docasne premistili primo proti vchodu a pak ho zas premisti zpet a kdyz ho maji proti vstupu tak to ma docela logiku
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    ZUZKAOU: asi to nebyl záměr, ale vybavily se mi telletubies :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam