• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUSoučasná sakrální architektura
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Nová smuteční síň v Broumově. Moderní stavba v blízkosti prastarého dřevěného kostela Panny Marie | Hradec Králové
    https://hradec.rozhlas.cz/...-sin-v-broumove-moderni-stavba-v-blizkosti-prastareho-dreveneho-8085665
    HOEZO
    HOEZO --- ---
    Kdo nemá plány na víkend, tak kostely od Štěpána:
    Brno – setkání kruhu a čtverce - změna času — Den Architektury
    https://www.denarchitektury.cz/program/brno-setkani-kruhu-a-ctverce/
    Sazovice – Kostel z papíru — Den Architektury
    https://www.denarchitektury.cz/program/sazovice-kostel-z-papiru/
    ENDRUE
    ENDRUE --- ---
    BIRLIBAN
    BIRLIBAN --- ---
    On to především není Ježíš, ale zvrhlík Matt Berry, takže jsou ty evokace v pořádku..

    HAROLD
    HAROLD --- ---
    SYMEON: Eště v kombinaci s tim výrazem!
    SYMEON
    SYMEON --- ---
    SYMEON: To gesto těch prstů pravé ruky znamená přesně co, netuší nějaký religionista? Mě to evokuje spoustu věcí, ale náboženskou teda žádnou...
    SYMEON
    SYMEON --- ---
    ZUZKAOU: A asi i sám vytvořil umělecká díla, že jo? :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Dobroutov na Jihlavsku má novou kapli, téměř celou ji postavil starosta | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/...-domov/dobroutov-jihlavsko-kaple-starosta-vaclav-vavrousek_1905041440_ako

    DYI kaplička
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    dokument o Senetářově
    Tady bude kostel, soudruzi! | Plus
    https://plus.rozhlas.cz/tady-bude-kostel-soudruzi-6534102

    MOLLY
    MOLLY --- ---
    BIRLIBAN: Nevim, jak moc koncertuje v katedrale Josef Kšica, ale on i jeho syn Přemysl jsou skveli varhanici. Tak si je muzes zkusit najit.
    MOLLY
    MOLLY --- ---
    BIRLIBAN: To byl Jan Kalfus. Ostatne hraje i tady: http://www.stnicholas.cz/koncerty-1/koncerty/ - jsou to koncerty poradane prazskym arcibiskupstvim a primarne pro prazany. Z varhaniku znam Kalfuse a Bublova je taky vynikajici.
    BIRLIBAN
    BIRLIBAN --- ---
    Byť to není zcela v rámci tématu, nemáte tip na varhanní koncert/y mimo rámec těch klasických pražských pro rusaki? Popř. nějakého regenschoriho či varhaníka vymykajícího se průměru? V minulosti jeden takový iniciativní byl na Štrosmajeráku, kdy po mších hrával čistě pro poslech. Aktuálně, se neví..
    KOC256
    KOC256 --- ---
    GENTIANA: I kdyz jsi zbytecne nabrousena, tak dekuji za reakce.

    Vylozil jsem si to z jine vety...
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    KOC256: Nedostal jsi odpověď, že to celé naprojektovali a postavili najednou, ale, cituji, a byla to hned druhá věta, "Katedrála v Seville je přestavěná mešita". Takže pokud to, co píšu, nečteš, trhni si nohou.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    GENTIANA: No ptal jsem se hlavne na tu Sevilskou baziliku, ale pokud jsem dostal odpoved, ze to cele napeojektovali a postavili “najednou”, tak mi pada huba a rikam wow. Nic vetsiho a velkolepejsiho jsem nevidel.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    KOC256: ale jako vážně, klidně si něco o dějinách architektury přečti, knížek je spousta - třeba Argo vydává kvalitní knihy o středověku.
    Totiž, když nevíš lautr nic, tak... mně se prostě nechce psát učebnici dějn architektury a jiné hmotné kultury. A odpovědi typu "to záleží" jsou poněkud na nic, když se ptáš tak jaksi strašlivě ze široka.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    GENTIANA: Diky za informace. Jeste par dni budu jen na mobilu, kde pred spanim nebo u jidla mam trochu casu. Ale tak me to nadchlo, ze jsem se zeptal. Jestli to je pro tento klub moc prizemni, tak se omlouvam za naruseni zdejsiho koloritu.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    KOC256: tak pro začátek UTFG: https://en.wikipedia.org/wiki/Seville_Cathedral
    Katedrála v Seville je přestavěná mešita, takže neodpovídá obvyklému prostorovému uspořádání katedráních novostaveb té doby. Respektive, doby minulé, protože katedrály ve smyslu, co si představíme, vyšly z módy o 300 let dřív, když začala stavba sv. Víta, byl to už překonaný model.

    Koukám, že jsi dějinami hmotné kultury dokonale nedotčen, takže to bude takové povšechné.

    Stavělo se od oka? Pokud se budu držet gotických katedrál, tak se vlastně přesně neví, jak se projektovalo, protože dokladů je minimum a nevím o tom, že by existovaly nějaké statické výpočty. A občas někde něco spadlo. Nicméně to "od oka", tedy bez statických výpočtů, nefungovalo, jako když si Venca Novák staví chlívek pro svini, že teda tyhle trámky by to mohly nějak udržet a když tak se to podepře, středověcí kameníci byli špičkoví řemeslníci a vedoucí katedrálních hutí byli špička z téhle špičky, takže ten odhad měli velmi kvalifikovaný.

    Obří varhany, mno, kdy se začaly stavět obří varhany? Wikina, zdroj vší moudrosti, praví, že varhanní hudba se začala více šířit někdy v 16. století, to už byly katedrály postavené, takže ne, obří varhany tehdy neplánovali. Ale dá se předpokládat, že u barokní novostavby, tedy v době, kdy varhanní hudba byla v módě, se s varhanami počítat mohlo - záleží na každé dané stavbě, co a jak naplánovali.

    Otázka, jestli se katedrála projektovala jako celek, mi teda přijde jako trolling, teda. Samozřejmě, že se katedrála, jakož i cokoli mezi katedrálo a venkovskou kapličkou, projektovala jako celek. To, že se leckdy něco nějak změnilo, předělalo nebo o sto let později přistavělo, nehrálo zas tak velkou roli, a ty kaple se taky stavěly rovnou. Záleží kus od kusu, tedy, stavby, jak byla financovaná a jestli teda někdo zaplatil předem za to, že bude mít patronátní kapli, nebo si ten patronát zařídil, až budova stála.

    Doporučuju jít do knihovny a půjčit si o tom nějakou knihu a přečíst si ji. Dobroslav Líbal napsal jednu docela pěknou o sv. Vítu.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    GENTIANA: No v te katedrale je spousty mensich kapli a oltaru, tak uvazuji, zda to puvodne bylo jako prazdne mista a pozdeji se dostavovalo (jak si ruzdna slechta zaplatila) nebo od zacatku to bylo naprojektovane jako celek. Co treba obru varhany... byly projektovane pred vznikem nebo proste nekdy pozdeji pro to nasli misto kam to vleze?
    Umeli nejak pocitat nosnost materialu nebo to postavili tak nejak od oka...?
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    KOC256: Projektovaly na pergamen (viz Parléřovy kresby), později na papír, stavěly z kamene? Co chceš vědět? Ale ona se spousta věcí lišila kus od kusu, takže něco bude těžko generalizovat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam