• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BOUCHIAutorské právo v 21. století
    Hledání konsensu o možné nové podobě autorského zákona držícího krok s realitou 21. století
    rozbalit záhlaví
    MEMNON666
    MEMNON666 --- ---
    Ujgurští knihkupci v Istanbulu brání svou kulturu. Navzdory tureckým i čínským autoritářům - VOXPOT
    https://www.voxpot.cz/ujgursti-knihkupci-v-istanbulu-brani-svou-kulturu-navzdory-tureckym-i-cinskym-autoritarum/
    ---
    Během let zaplnili uprchlí Ujguři police v knihkupectví Kutadgu Bilik tisíci výtisků. Jelikož cena nových knih je vysoká, k dispozici jsou většinou pouze dvě až čtyři kopie titulu, který Turkistanli obdrží. Navíc podle turecké policie Turkistanli nemá potřebná autorská práva k tištění kopií. K tomu mi knihkupec řekl, že je nemožné je získat bez spolupráce s čínskými úřady. Navíc nelze ani kontaktovat autory děl, pokud jsou v Sin-ťangu.
    ---
    MEMNON666
    MEMNON666 --- ---
    Stable Diffusion copyright lawsuits could be a legal earthquake for AI | Ars Technica
    https://arstechnica.com/tech-policy/2023/04/stable-diffusion-copyright-lawsuits-could-be-a-legal-earthquake-for-ai/
    Experts say generative AI is in uncharted legal waters.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    KIE: náhodně jsem tě zahlédla v "posledních"

    recepturu i výrobní postup lze chránit průmyslovými právy, respektive užitným vzorem (v ČR tak lze chránit jen receptura či výrobek, třeba na Slovensku i ten výrobní postup, v ČR neprobíhá rešerše na stav techniky, ale ve výsledku to musí též splňovat podmínky novosti a technické úrovně, ale to se řeší, až když to někomu vadí) nebo patentem (tam lze i výrobní postup, ale nutno počítat pak s tím, že proběhne rešerše na stav techniky, takže to musí splňovat podmínky patentovatelnost - novost, vynálezecká činnost atd.)

    užitný vzor nemají všechny státy

    samostatný vnější vzhled, který nemá nějaký technický efekt, řeší průmyslové vzory (design patent)
    KIE
    KIE --- ---
    Zkusím to tady, i když to patří spíš do práva průmyslového....

    Dá se nějak chránit receptura , tj. řekněme dezert třeba něco jako Marlenka (příklad), přičemž bych tu ochranu rozdělil ještě na dvě části :

    samotný recept + výrobní postup (tj. to že se smíchá ingredience X, Y, Z a pak se to peče 30 minut pak se to 20 minut chladí atd.)
    vizuální vzhled výrobku (tj. jak ten dezert vypadá z venku, uvnitř).


    Jestli se někdo s něčím takovým setkal ? (v ČR nebo alespoň EU , nejsou pro mě úplně použitelné věci z USA apod. !!!)
    AMSTERDAM
    AMSTERDAM --- ---
    ahoj,
    mam odborny dotaz, filtr na heslo "podcast" mlci.

    Situace: skladam hudbu, bude pouzita jako znelka podcastu. OSA mi vystavi ISRC kod, jakoby to byla jakokoli jina hudba pro film ci reklamu. Na Ose mi rekli, ze jim chodi penize ze Spotify a jinych velkych podcast distributoru, ty pak posilaji autorum, jako u jakehokoli jineho uziti.

    Otazka: neznam v cesku nikoho, kdo by mi umel odpovedet na otazku, jak se Spotify ci Apple podcast dozvi, ze v jedne epizode je uzita moje hudba (identifikovana dle kodu). Zkusil jsem si zkusmo par sluzeb, ktere umi "publishovat" podcasty, ktere jsou ale velmi jednoduche a umi zanest pouze nazev a to je cele.

    Jak do podcastu zadam "metadata", aby je umeli cist vsichni distributori a na zaklade toho se dostal feedback uziti do OSY?

    Dany podcast nema profesionalni produkci, takze tam to nikdo nevi. Ocekavaji se ale pocty poslechu, takze si tohle chci pohlidat.
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    GIOMIKY: Můžeš - ale pokud ji chceš pak zveřejnit a nebo na ní i vydělávat, tak jen se souhlasem držitelů práv na text a na hudbu - pokud tedy nejsou autoři po smrti víc než 70 let.
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    Muzu vzit pisnicku od ceske kapely a nahrat ji znovu? Autor je jiz par let po smrti.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    SPLNYX: Presne tak. Musis mit nahravku, na kterou mas bud prava nebo se na ni prava nevztahuji.
    SPLNYX
    SPLNYX --- ---
    Ahoj, v díle, ze kterého může vzniknout zisk, chci použít jako hudební podklad skladbu "Prelude no.15 ‘Raindrop’, op.28" od Chopina. Frédéric zemřel v roce 1849, takže se na dílo vztahuje public domain licence, tudíž myslím, že by tam právně neměl být problém, ale chápu to správně tak, že pokud tuto hudbu chci použít ve svém díle, musím použít nahrávku na kterou samotnou se nevztahuje jiná licence? Jinými slovy, mohu použít skladbu, kterou si zahraji na klavír sám, nebo někdo jiný, který ji uvolní pod creative commons, ale nesmím použít např. nahrávku Pražské komorní filharmonie? Díky
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    JOHNSILVER: Děkuju :)
    JOHNSILVER
    JOHNSILVER --- ---
    ARGANNAH: Já myslím, že dle AZ je to OK ( dle §31,odst (1) a, c ):

    § 31Citace

    (1) Do práva autorského nezasahuje ten, kdo

    a) užije v odůvodněné míře výňatky ze zveřejněných děl jiných autorů ve svém díle,

    b) užije výňatky z díla nebo drobná celá díla pro účely kritiky nebo recenze vztahující se k takovému dílu, vědecké či odborné tvorby a takové užití bude v souladu s poctivými zvyklostmi a v rozsahu vyžadovaném konkrétním účelem,

    c) užije dílo při vyučování pro ilustrační účel nebo při vědeckém výzkumu, jejichž účelem není dosažení přímého nebo nepřímého hospodářského nebo obchodního prospěchu, a nepřesáhne rozsah odpovídající sledovanému účelu;

    vždy je však nutno uvést, je-li to možné, jméno autora, nejde-li o dílo anonymní, nebo jméno osoby, pod jejímž jménem se dílo uvádí na veřejnost, a dále název díla a pramen.

    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Ahoj, sledujete to tady ještě někdo? Potřebuju poradit s jedním projektem. Točím krátký výukový filmík pro potřeby vysokoškolského kurzu o alternativní spiritualitě a ráda bych v něm použila asi pět krátkých výňatků z různých videí. Ta videa jsou třech druhů:

    a) Ta, která jsou volně k dispozici na YT, většinou výuková videa různých dam, které učí své klienty malování aury, automatickou kresbu nebo písmo, případně jedno z toho předvádějí,

    b) Starou nahrávku slavné channelsitky Jane Robertsové během channelingu Setha z r. 1974 (https://www.youtube.com/watch?v=AMRYkgBjCoA),

    c) O deset let pozdější záznam Merv Griffin show, kde předvádí channeling další slavné médium JZ Knightová (https://www.youtube.com/watch?v=w5stFb0mwfE).

    U kategorie A potřebuju cca 5 výňatků, každé v délce 2-3 sekundy, u B a C jeden výňatek z každého zhruba 1-2 minutu dlouhé. Videa budou náležitě citována na konci filmu, takže jde opravdu o citaci, nikoli o pirátství. Video není komerční, spadá do kategorie výuka a výzkum (bude promítáno během kurzu studentům) a licencováno bude jako CC-BY.

    Dvě otázky: 1) je to takhle legálně OK? A zejména 2) je to stále OK, když ta videa s Robertsovou a Knightovou prostě stáhnu z YT?

    A prosím, neposílejte mě konzultovat to s univerzitními právníky. Psala jsem jim několikrát kvůli různým věcem a nikdy v životě mi neodpověděli. A ta věc už fakt spěchá, potřebuju to uzavřít do konce dubna.
    JOHNSILVER
    JOHNSILVER --- ---
    KUKIDE: I překladatelská práce vytváří autorské dílo.
    Takže u překladu je jedním z autorů díla i překladatel a těch 70 let musí platit pro všechny autory.
    KUKIDE
    KUKIDE --- ---
    JOHNSILVER: jo a jak se to má s překladama té dané věci???
    KUKIDE
    KUKIDE --- ---
    JOHNSILVER: dík... :)
    JOHNSILVER
    JOHNSILVER --- ---
    KUKIDE: jak je uvedeno v AZ - autorské dílo je volné 70 let po smrti autora.
    KUKIDE
    KUKIDE --- ---
    chci se zeptat jak je to s texty kníže, jak staré texty z knížek už můžu použít třeba v youtube videu, třeba něčí básničku... abych neporušil autorské právo? Předem dík
    PUPEK
    PUPEK --- ---
    chtěl bych použít tuhle hudbu do svýho videa. Vztahují se na to nějaká práva nebo je to jen v režiji chlapíka, kterej to nahrál, když je to jeho vlastní verze. To video bude jen pro kamrády, držitele odkazu na youtube, nebude to teda veřejný a už vůbec ne komerční, ale nerad bych píchnul do vosího hnízda. Moc toho o tom nevím
    The Beatles - Let It Be - Solo Piano
    The Beatles - Let It Be - Solo Piano
    https://www.youtube.com/watch?v=ScPyv8dfHAw
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    doufam ze se z toho nevykroutej tim rozkladem... osolil bych je teda ale vic!
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    okey..

    zneuziti dominantniho postaveni ze strany OSA

    OSA dostala od ÚOHS pokutu 10 milionů. Vymáhala poplatky u prázdných hotelových pokojů — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/...bclid=IwAR3NSyAI2hU-Z0HEsIEFsHwnWVRlA1QhLPFXHakwHPU4JKIVfSxqwHDoP2g
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam