• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BOUCHIAutorské právo v 21. století
    PIZI
    PIZI --- ---
    SKOT: Může. Můžu mít ty knihy na webu přístupné odkudkoliv, mohu je tam mít anotované ostatními. Mohu je mít nějak klikací a vysvětlovací. Může to sledovat co čtu a doporučovat další...
    SKOT
    SKOT --- ---
    PIZI: to co popisuješ jako stahnutí celého Pratchetta je zase prvek který je reálný na warezu protože je úplně jedno když si člověk stahne víc než potřebuje - stáhneš si jeden balík knih sdíleče s podobným vkusem a v životě už si nemusíš nic koupit, může být život pohodlnější? :)
    PIZI
    PIZI --- ---
    SKOT: Kniha je dost malá, takže rychlost stahování se moc neprojeví, takže asi spíše přehledností katalogu, anotacemi, odkazy na podobne autory, atd... Například si řeknu, chci všechno od pračeta, tak kliknu a stáhnu, nemusím to vyzobávat po jednom z warezu a navíc to bude mít jednotné názvy souborů, možná nějaké tagy podle kterých to můžu hledat apod. Ale předem říkám, že já nevím jak to má správně být, jen vím, že jedno z možností je konkurovat něčím jiným než cenou. Protože nulové ceně se špatně konkuruje.
    SKOT
    SKOT --- ---
    PIZI: konkurovat pohodlím s jakou knihu získám - lze konkurovat uloz.to? velké množství novinek tam je, nemusíš se registrovat, není nutné řešit platební kanál a je to zdarma - jak tomu konkurovat?
    PIZI
    PIZI --- ---
    Existuje více faktorů, které tvoří výslednou "cenu". Morálnost je jedním z faktorů, dalším může být třeba pohodlí s jakým knihu získám, atd... Chce-li někdo prodávat v konkurenci warezu, který má peněžní cenu nula, musí být levnější v těch jiných faktorech.

    Tady je o tom článek z pohledu pirátství her. Nevím jestli nemám ten odkaz dokonce odtud.

    Gamasutra: Lars Doucet's Blog - Piracy and the four currencies
    http://www.gamasutra.com/blogs/LarsDoucet/20120222/9501/Piracy_and_the_four_currencies.php
    SKOT
    SKOT --- ---
    BOUCHI: je to přesně jak píšeš, ta snadná dostupnost všeho zdarma je problém, doby kdy stahnout něco z warezu nebylo pro každého tak snadné ponechávaly oficiálním distribučním kanálům alespoň nějaký prostor k existenci

    nicméně rozdíl mezi knihou pořízenou od knihovny za dvacku a od prodejce za stovku by tedy měl být v těch obrázkách? a že je jedna varianta v něčem morálnější než druhá vysvětlíš čtenáři jak přesně - ani já nechápu proč by mělo být morálnější to kupovat od prodejce a ne od knihovny když oboje bude stejně legální
    JIXIPEN
    JIXIPEN --- ---
    BOUCHI: Pokud bude v e-knihovně kupa čtenářů a každý zaplatí za měsíc členství s tím, že má měsíc co číst, sice na jednu knihu vyjde relativně málo peněz, ale zase se těch knih udá dost.

    BTW teď jsem narazila na to, že s mým laickým přístupem k vyhledávání na internetu se mi nedaří najít e-book konkrétní knihy, u kterého je pravděpodobné, že to jako e-book vyšlo. Resp. se mi ani nedaří najít, zda to vyšlo či nevyšlo jako e-book.
    BOUCHI
    BOUCHI --- ---
    V diskusi o eknihach se znovu objevilo tema "DRM v souvislosti s e-knihovnami", tj. knihovni DRM na zajisteni toho, ze ctenar bude mit ke knize pristup jen po omezenou dobu.

    Trochu jsem nad tim premyslel a kdyz budu pracovat s modelem "za mesicni pausal ma ctenar pristup k celemu knihovnimu fondu", tak jsem dosel k (pro nektere mozna radikalnimu az kacirskemu) zaveru, ze IMHO vlastne i kdyby knihovni DRM nebylo, tak se nic moc nezmeni. Protoze:

    - kdo si chce precist knizku jednou a neplatit, tak si ji sezene na warezu (kam se drive ci pozdeji dostane tak jako tak), nebo (pokud bude i tistena) pujci od kamarada, nebo v knihovne jako papirovou
    - kdo chce mit trvale ebook a neplatit, sezene si ho na warezu tak jako tak
    - pokud budou v knihovne knizky bez DRM, tak problem "nekdo si zaplati clenstvi na rok, nastahuje par tisic knizek a ma do konce zivota o cetbu postarano" ma stejne pro dotycneho stahovace to uskali, ze se uz v knihovne nedostane k novinkam (nemaje predplatne), navic by se dal castecne osetrit limitovanim poctu stazenych knizek za tyden ci mesic
    - na namitku "proc by si nekdo kupoval ebook za stovku, kdyz ho muze mit z e-knihovny za plusminus dvacku" se da odpovedet, ze kdyz nebude chtit zaplatit tu stovku, tak si ho sezene na warezu zadarmo, misto aby zaplatil aspon dvacku

    Pricemz ke kupovani e-knih by mohla byt jeste jedna motivace (krom te moralni) - prodavane e-knihy by musely mit nejakou pridanou hodnotu oproti tem knihovnim. Treba ilustrace (pokud by se to vyplatilo; a existjue spousta amaterskych tvurcu, kteri jsou schopni za par stovek produkovat ilustrace v kvalite sronatelne s ilustracemi v prodavanych tistenych knihach), nebo uzivatelovo ex-libris (navrhovala Mountbatten), verim ze by se dalo vymyslet leccos.

    Ring volny.
    MISOJOGI1
    MISOJOGI1 --- ---
    oficialna odpoved ze EU ohladom otazky na sucasny stav zmluvy ACTA
    priam z toho citit ako sa ti politici snazia ludi ojebabrat a ojetrtkabatit
    oficialne slova su: [i]ukludnit obavy verejnosti[/i]
    cize uchlacholit a potom za chrbtom spravit znova podraz, znova pichnut dyku do chrbta
    je to hnus
    a je zjavne ze su za tym peniaze ktorymi sa podmastia politici


    Komisia sa dnes rozhodla predložiť protipirátsku dohodu ACTA na Súdny dvor EÚ a požiadať ho o posúdenie jej zlučiteľnosti so základnými ľudskými právami a slobodami, najmä s právom na súkromie, slobodou prejavu, právom na prístup k informáciám, právom na ochranu osobných údajou a právom vlastniť majetok. Komisia oceňuje, že sa na túto tému rozprúdila široká celospoločenská debata naprieč celou EÚ a preto pokladá za vhodné reagovať na obavy verejnosti tým, že vec predloží na posúdenie Súdnemu dvoru EÚ. Súdny dvor EÚ teraz posúdi zlučiteľnosť ACTA s právom EÚ. V prípade, že rozhodne o jej nezlučiteľnosti, dohoda ACTA [u]nebude môcť byť v tomto znení[/u] zo strany EÚ uzavretá. V takom prípade by dohoda [u]musela byť prepracovaná[/u] v intenciách stanoviska Súdneho dvora.

    Stanovisko Karla de Guchta, komisára pre obchod, nájdete nižšie.

    Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku
    Palisády 29
    811 06 Bratislava



    Statement by Commissioner Karel De Gucht on ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement)
    Brussels, 22 February 2012


    ''I am glad to say that this morning my fellow Commissioners have discussed and agreed in general with my proposal to refer the ACTA agreement to the European Court of Justice.

    We are planning to ask Europe’s highest court to assess whether ACTA is incompatible - in any way - with the EU's fundamental rights and freedoms, such as freedom of expression and information or data protection and the right to property in case of intellectual property.

    As you are no doubt aware, within the EU institutional process, the European Commission has already passed ACTA to national governments for ratification. The Council has adopted ACTA unanimously in December and authorised Member States to sign it. The Commission has also passed on ACTA to the European Parliament for debate and a future vote.

    That said, I believe the European Commission has a responsibility to provide our parliamentary representatives and the public at large with the most detailed and accurate information available. So, a referral will allow for Europe’s top court to independently clarify the legality of this agreement.

    In recent weeks, the ratification process of ACTA has triggered a Europe-wide debate on ACTA, the freedom of the internet and the importance of protecting Europe’s Intellectual Property for our economies.

    But let me be very clear: I share people’s concern for these fundamental freedoms. I welcome that people have voiced their concerns so actively – especially over the freedom of the internet. And I also understand that there is uncertainty on what ACTA will really mean for these key issues at the end of the day.

    So I believe that putting ACTA before the European Court of Justice is a needed step. This debate must be based upon facts and not upon the misinformation or rumour that has dominated social media sites and blogs in recent weeks.

    As I have explained before the European Parliament on several occasions, ACTA is an agreement that aims to raise global standards of enforcement of intellectual property rights. These very standards are already enshrined in European law. What counts for us is getting other countries to adopt them so that European companies can defend themselves against blatant rip-offs of their products and works when they do business around the world.

    This means that ACTA will not change anything in the European Union, but will matter for the European Union.

    Intellectual property is Europe’s main raw material, but the problem is that we currently struggle to protect it outside the European Union. This hurts our companies, destroys jobs and harms our economies. This is where ACTA will change something for all of us - as it will help protect jobs that are currently lost because counterfeited and pirated goods worth 200 billion Euros are floating around on the world markets.

    So let me be clear: ACTA will change nothing about how we use the internet and social websites today – since it does not introduce any new rules. ACTA only helps to enforce what is already law today.

    ACTA will not censor websites or shut them down; ACTA will not hinder freedom of the internet or freedom of speech.

    Let's cut through this fog of uncertainty and put ACTA in the spotlight of our highest independent judicial authority: the European Court of Justice.

    This clarity should help support a calm, reasoned, open and democratic discussion on ACTA - whether at the national or at the European level. We will also be in contact with the other European institutions to explain this step and why it would make sense that they make the same move.''
    MARWIN
    MARWIN --- ---
    Gamasutra: Lars Doucet's Blog - Piracy and the four currencies
    http://www.gamasutra.com/blogs/LarsDoucet/20120222/9501/Piracy_and_the_four_currencies.php

    zajimavy pohled na pirateni her
    PREVIT
    PREVIT --- ---
    Hana Žáková (Kosmas): DRM není do budoucna tou správnou cestou - Lupa.cz
    http://www.lupa.cz/clanky/hana-zakova-kosmas-drm-neni-do-budoucna-tou-spravnou-cestou/
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    "Pretezentace" nemálo pobavila.
    HINTZU
    HINTZU --- ---
    Teda koukám, 240 nových příspěvků a přesto snad v jediném nepadlo nic, co už by tu nezaznělo nebo co už by někdo nezkusil.

    ENKIE:
    ENKIE:
    Krásná slova, ale je z nich bohužel cítit, že jsi k praktické organizaci nikdy ani nepřičichl.

    Ano, máš naprostou pravdu v tom, že lidé ve své podstatě rádi utrácí za pitomosti. Za těch 10 let, co se na českých conech a festivalech organizačně podílím, to můžu potvrdit. Lidé vyhodí peníze za laciné čínské padělky, za ručně vyráběné placky, za trička s potiskem atd. atd. Pár z nich dokonce vyhodí nějakou tu kačku navíc za autogram (i když nevím, nakolik je u nás běžné platit autorovi za podpis, tohle funguje spíš u zahraničních herců a kapel). Ale zkus po nich chtít, aby si koupili knihu nebo placku. Nemusíš se bát, nebudu tvrdit, že se ti vysmějí. Nicméně i přesto, že se situace za těch 10 let zlepšila, jich výrazně ubude.

    Z takových předmětů navíc většinou nemá autor/osoba na obrázku ani korunu. Kdybych tu prohlásil například populární trička s dr. Housem, s motivy z populárních seriálů nebo třeba rovnou s maskou Guye Fawkese za padělky a požadoval jejich stažení, nejspíš se na mě sletíte jako banda sršňů. Potisk trička vám dneska udělá kde kdo a srdečně kašle na to, že s obrázkem vlastně správně nesmíte nakládat. Nijak zvlášť mě to netrápí (a autory asi také ne), ale pokud navrhujete autorům posun tímto směrem, zkuste si uvědomit i tuto stránku věci. Ve finále by tak musel jít originální výrobce s cenou pod cenu kopií, případně tlačit na potírání plagiátů, aby měl zajištěný alespoň nějaký příjem.

    Na tvém místě bych se zvedl a šel si zkusit zorganizovat nějaký super literární/filmový festival, na který sezveš všemožné spisovatele, herce, režiséry nebo scénáristy. Třeba vymyslíš něco, co nám uteklo, stát se to může (nedělám si iluze, za ty roky mám určitě vypěstovaný směr uvažování, který mi brání vidět nové možnosti). Dokonce můžeš být hlava otevřená a zkusit pozvat nakladatele, aby z toho také něco měli. Budeš překvapený, kam se ti vyšplhají náklady. A to si pozvaní ani nemusí říct o moc, čeští se většinou opravdu spokojí jen s volným vstupem pro rodinu a s ubytováním, maximálně si řeknou o tisícovku nebo dvě za přednášku/besedu (Pokud teda nebudeš zvát "hvězdy" Okamurova typu, které nemají problém říct si o 35kkč za hodinu i na akci, kde nevybíráš vstupné.) Přivede ti to další návštěvníky? To bys musel pozvat tak Rowlingovou nebo Meyerovou, jinak budeš mít nárůst sotva v řádu procent.

    A to opravdu vím, co říkám, každý rok utratíme za hosty přes 150k a dalších 150k za promítací práva a poplatky OSA (mimochodem, jako organizátor si na osu nemůžu stěžovat, protože vyměřený poplatek zatím za 3 dny nikdy nepřesáhl 5kkč). Můžu tě ujistit, že žádná jiná takto úzce zaměřená akce v celé střední Evropě neutrácí tolik, většina z nich minimálně z části porušuje autorská práva nebo prostě nezvou zahraniční hosty. Středoevropským návštěvníkům je to totiž celkem putna, návštěvnost ti výrazně nestoupne ani kdybys pozval třeba Kinga. I my to vlastně děláme jen proto, že nemusíme platit nikoho z organizátorů a chceme alespoň tím málem projevit autorům vděk. A můžeš mi věřit, že i ze strany studií a hostů jde v podstatě o šlechetné gesto, na kterém rozhodně nevydělají, dokonce občas spolufinancují náklady na cestu (ty peníze sotva pokryjí průměrné letenky a mírně nadprůměrné ubytování, kdyby si někdo vymyslel let první třídou, jsme v hajzlu).
    EVILMIND
    EVILMIND --- ---
    SHIGORBIRDMAN: na knihu teda rozhodne, je videt, ze kvalita se proste vzdycky nakonec prosadi i sama
    JIXIPEN
    JIXIPEN --- ---
    MOUNTBATTEN: Prošla jsem všechny knihy v Praze a až na Racka mne to moc nezaujalo.
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    JIXIPEN: jj, knihotoc taky sice mel knihy z nakych obchodu (+topcive spoty v knihokramu), ale pridavat slo cokoliv a bylo to lidovy.
    Todle je IMO knihotrocem inspirovana reklamni akce.

    Ale co, od tech zlych nakladatelu muzete mit knihu zadarmo, co vic kdo chce?:-))
    JIXIPEN
    JIXIPEN --- ---
    MOUNTBATTEN: Jenže jak koukám na ten web, tak mi to spíše připadá jako reklamní akce různých vydavatelství, která do toho daly své knihy (otázkou je jak staré a jak prodejné). Nové knihy v tuto chvíli nelze přidávat a skoro to vypadá, že všechny v oběhu jsou od vydavatelství.
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    MARWIN: trosku promakanejsi (a funkcnejsi?) obdoba knihotoce, co?

    (btw: dik akcim typu milujeme knihu bude snad kazdy knihovnik rad, kdyz hravou formou budou dnesni lide privedeni (zpet?) ke cteni.)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam