• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    používání, stavba, zkušenosti, rady, nápady, prostě cokoliv této technologie budoucnosti.
    rozbalit záhlaví
    SPM
    SPM --- ---
    SKAUT: Jj, je, ja to kdysi i zkousel :-) ale na spoustu veci mi to prijde ok, zvlast pri porovnani ze ty bez aditiv hori jak benzin :-)

Filament-PM FRJet burn test
    https://youtu.be/vQkWVn_x7d4
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    HARVIE: Ja vim, ja to psal protož sem měl pocit že někdo napsal že nehořlavý ( ale asi jen mozek vypověděl službu ).
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    SKAUT: to je naprosto bezny u vsech kabelu a plastovejch elektro krabicek, ze jsou jen "samozhasive". stale se to vyrabi z ropy nebo podobnych sloucenin uhliku... pak jsou samozrejme vyjimky potvrzujici pravidlo, jako vysokoteplotni kabely ze silikonu...
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    Kdysi jsem z toho tiskl taky. po nejakem ladění profilu to bylo docela dobré ( nějaké věci z toho ještě někde mám). A bylo to na mém zmiňovaném Průša mini. I když tehdy už tam byl Mosquito hotend ( tryska poniklovaná měď) a patlal jsem na ni ten non-stick nátěr od Slice Engineering. Když na to člověk ničím nehrabul ( a setřel to tim pádem) tak to nějaký efekt mělo - alespoň u mě.

BTW Jestli se dobře pamatuju tak on není úplně nehořlavý, jen má samozhaseci schopnosti - tj. dám pryč plamen, přestane hořet.
    Ale taky si to můžu motat s něčím jiným.
    SPM
    SPM --- ---
    HARVIE: klasika, jeden doporučuje teplotu přes doporučený rozsah, druhý pod, ... :-D No, asi si s tím ještě někdy pohraju, až zase budu potřebovat něco nehořlavého :-)
    SPM
    SPM --- ---
    HARVIE: jj, mám hotend od E3D, takže jsem koupil i tu čepičku, co z ní trčí fakt jenom špička a ne celá tryska. Koupil jsem i tu jejich nozzle X, která měla mít nelepivý povrch, ale tisklo se to na houby i tak. Matně si vybavuju, že na tom starym webu PM měli u toho materiálu ještě nějaký profil pro prusaslicer, kde snad byly nějaký scripty, který si tiskly wiping tower a otíralo to trysku o ní, takže to asi celkem byla vlastnost toho materiálu :-)
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    HARVIE: mám od nich sadu barevných PETG a recyklované rePETG a tiskne to pěkně (Průša 2, 4, 0.4 tryska)
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    HARVIE: kupoval jsem toho od PM spoustu, nektere civky lezi doma roky a vetsinu casu se z toho tiskne ok
    napr. u prusa oranzove jsem mel vzdycky problem, ze jakakoliv jina vyska vrstvy nez 0.2mm se pri tisku zprasila
    ale jinak jsem s tim nemel zadny vetsi problem nebo pocit, ze je to horsi, jak ostatni znacky
    ACID
    ACID --- ---
    HARVIE: shodou okolností v práci teď tisknu s ptfe povlakovanou tryskou a žádný zázrak se nekoná, na špičce už se i odrbal a to nemá za sebou ani kilo materiálu.

Historicky s PM filamenty zkušenosti dobré, někdy tisknu cívky, které jsem koupil když jsem s tiskem začínal, jsou jen v pytlíku a tisknout je lze bez jakéhokoliv problemu. Aktuální produkci ale neznám.

BTW v práci se teď trápím s ESD PLA, lezou mi z toho zmetky za 3000/kg :-/
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    SPM: silikonovou boticku predpokladam uz mas... zkousel jsi jeste trysku s teflonovym povrchem?
    SPM
    SPM --- ---
    HARVIE: no jo, klasika :-) já nějakou dobu zpátky hrozně u PETG zápasil s tím, že se mi nabalovalo na trysku, pak to z ní padalo dolů a někde to zmršilo výtisk. Šel jsem tenkrát teplotama dolů a docílil jsem akorát toho, že se mi ještě špatně spojily vrstvy a delaminovalo se to potom... a pak už nevim co jsem udělal, teploty naopak zvednul dost nahoru a začalo to fungovat normálně. Kromě toho FRJetu, to se mi na tu trysku pořád nabaluje úplně extrémně a nikdy jsem to nevyřešil. Ale poslední balení jsem kupoval x let zpátky, tak možná už něco vylepšili :-)
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    SPM: tyjo nevim, ted jsem tu samou civku dal na druhou tiskarnu kde mam 0.6 trysku a mam vysledek je uplne jinej nez na ty 0.4 :-D ja tomu nerozumim.
    SPM
    SPM --- ---
    HARVIE: no, jestli ti PETG od nich přijde nahovno, tak s tím FRJetem si teprv užiješ spoustu srandy :-))
    FARIN
    FARIN --- ---
    ORBIT: bejvávalo kdysi dávno. Teď se všechno už vyrábí inhouse
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    Kdyby nekdo chtel tohle, tak necham za odvoz na praze 6:
    Originální Creality plastový extruder pro 3D tiskárny Ender/CR/aj - černý - levna3dtiskarna.cz
    https://www.levna3dtiskarna.cz/plastovy-extruder-pro-3d-tiskarny-ender-cr-aj-cerny/
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    Mimochodem maj v akci dvoukilovku bilyho samozhasivyho petg:

PETG FRJet samozhášivý - Bílá (1,75 mm; 2 kg) | Filament PM
    https://www.filament-pm.cz/petg-frjet-samozhasivy-bila-1-75-mm-2-kg/p370
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    HARVIE: S tou zkusenost nemam, ale treba hneda obecne je blba barva, ktera funguje spatne u 3D tisku, treba nekdo vi proc ;)
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    ORBIT: kanarkove zelena.
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    HARVIE: Napada me otazka jaka je to barva?

A mam pocit ze plasty mladec dodavaji pro prusu nejake filamenty? Ale nevim jestli se nepletu..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam