• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    přihlásit se
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    používání, stavba, zkušenosti, rady, nápady, prostě cokoliv této technologie budoucnosti.
    rozbalit záhlaví
    CHOZZE89
    CHOZZE89 --- ---
    KALIBAN: Nech si ho, já jsem taky myslel, že svoji Mini pustím, ale jak se hodí když Core One L tiskne něco velkyho!
    BATY
    BATY --- ---
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    ACID: Resp Prusaslicer a vsechny klony od verze 2.5 ale u Cury je to placena funkce :D (fakt nevim kdo by to pouzival) a Orca slicer to samozrejme umi take nativne a free.
    ACID
    ACID --- ---
    PECA: ano, už hodně dlouho
    PECA
    PECA --- ---
    ORBIT: No to jo. Já jenom, že na počátku tohoto vlákna byl dotaz na export z Blenderu do Průši. Jaké jednotky a zda-li .stl či .obj. :)
    Proto mě ten .step malinko překvapil. Jinak chápu, zdroják je zdroják. Upravovat model z .stl je pakárna.
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    PECA: No jak ktery, doporucuji zkusit.
    Hlavne se daji importovat do Onshapu/Fusionu a dal upravovat. Stl je mash a upravuje se spatne a pracne.
    PECA
    PECA --- ---
    ORBIT: On slicer umí načíst přímo .step?
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    Stl a obj pro vetsinu sliceru neni velky rozdil.
    Obecne je stl synonymum pro 3d modely. Je to 3d mesh bodu slozenych z trojuhelniku.

Lepsi jsou step soubory, kdy to v sobe obsahuje skutecne geometrie.
    ORBIT
    ORBIT --- ---
    Co by vas tu mohlo zajimat ze vznikl novy lab dejvice v podchodu na prasnem moste.
    Makerinstitute.cz
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    Stáhnul jsem si ten slicer a při importu stl se to zeptalo na konverzi a výsledek byl správně :)

Dík!
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    FRK_R23: ano pozna minimalne u stl, obj vlastne nepouzivam tak nemohu rict zda to vubec umi ale ocekaval bych ze to umi a ze to bude dobre.
    PECA
    PECA --- ---
    SWIST: Formár .stl neumí měrné jednotky. V Blenderu to nadefinovat lze. Nicméně je v tom nějaká háček, který si nevzpomenu z hlavy. Je možné, že záleží, jestli výsledný export má jeden "mm v Blenderu" vyedportovaný jako číslo "0,001" (jedna tisícina), nebo jako "1,000" (jedna celá), nebo třeba jako "1000" (tisíc). Slicer to při importu nějak zohlední a případně se zeptá uživatele. ¯\_(ツ)_/¯
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    SWIST: Blender jde nastavit na mm a já to dělám ve skutečném měřítku. Šlo mi o to, jestli když to takhle exportnu do stl tak slicer pozná že to jsou milimetry.
    SWIST
    SWIST --- ---
    FRK_R23: blender nejde nastavit na mm?

Každopádně já bych ti asi doporučil rovnou modelovat ve velikosti v jaké to budeš chtít tisknout. Řešit scale ve sliceru jde, ale je to za mě cesta do pekel. Naslicovaný model a projekt pak někde ztratíš, přijdeš o to a budeš pak tápat/dopočítávat o kolik že jsi to zvětšoval.
    PECA
    PECA --- ---
    FRK_R23: Já to dávám do STL. S nastavením jednotek průběžně zápasím, furt si to nepamatuji správně. Ale on se sclicer zeptá, jestli převést z "m" na "mm". Pokud se nezadaří, tak je to prostě jenom v desítkových řádech menší či větší. Takže se tomu nasadí scale, případně, jak psal kolega necháš "zámeček" na proporcionalitě a zadáš rozměr modelu v tobě známém rozměru a ose.
    Při exportu nezapomeň aplikovat modifikátory a jinou "matemagiku" nad modelem v Blenderu (je na to c exportu checkbox, v .blend si to nech furt jako modifikátory atp).
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    FRK_R23: za malo. at ti to tiskne ! :)
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    Ještě poslední, je vhodnější stl nebo obj?
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    RAINBOF: Super, díky moc!
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    FRK_R23: no, slicer se te zepta pokud je nevycte z obj/stl. Dale pak pokud je to maly das zvetsit v jedny ose o ktery vis jak je to velky a ostatni se diky zachovani pomeru nastavi spravne. Je to bezna praxe. Pokud ale u modelu v blenderu uvedes ze je v mm otevre se to dobre.
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    RAINBOF: Takže když to exportnu to obj, ve sliceru si pak vyberu jednotky? Sorry za lame dotazy, ale mám nula zkušeností :))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam