• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SELECTsmart homes - DIY - X10 a dalsi (Home Assistant, Shelly, Tasmota)
    nizkonakladova automatizace v bydleni, protokoly, dodavatele, tipy, aplikace pro android/iphone... - ovladani pomoci smartphone/tabletu
    rozbalit záhlaví
    BALDA_CHYN
    BALDA_CHYN --- ---
    AXTHEB: Moje zkušenost teda: se ZHA jsem začínal, měl jsem ho čtyři roky, na Z2M jsem přešel letos. Když jsem měl ZHA, tak jsem furt řešil síť, reloadoval, restartoval. Plus jsem dost často záviděl, že jsem si něco koupil a pak se dočetl, že do Z2M to posílá víc hodnot než do ZHA. Teď mám teda Z2M, síť se jeví mnohem lepší, hodně je to poznat na aqara zařízeních, ty držej úplně skvěle. Navíc mi Z2M připadá celkově logičtější na ovládání, u tlačítek nemusím odposlouchávat zigbee events, abych zjistil, co posílají.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    BALDA_CHYN: Proč? O co jsem se ZHA přišel? :)
    BALDA_CHYN
    BALDA_CHYN --- ---
    HELVETE: Za poslední rok se to hodně vylepšilo co se týče uživatelský příjemnosti. Tak good luck a až se budeš rozhodovat, jestli ZHA a nebo Zigbee2mqtt, tak to druhý.
    HELVETE
    HELVETE --- ---
    BALDA_CHYN: Díky, evidentně to bude zábava. Dám si limit do kdy a pak to vzdám :)
    BALDA_CHYN
    BALDA_CHYN --- ---
    HELVETE: Vítej na cestě do pekel.

HELVETE
    HELVETE --- ---
    AXTHEB: Hele vlastně na test jeden starý vyhrabu. Je tam Mint, předpokládám, že HA bude multi platforma. Tak si o tom teď začnu víc číst, trochu jsem doufal ve snazší cestu, ale pokud mi to vyřeší trable, budu happy
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    HELVETE: nemáš nějaký starý notebook nebo tak něco, že bys to rozběhl bez nákupu hardware?
    HELVETE
    HELVETE --- ---
    AXTHEB: upřímně nevím, jestli na to mám schopnosti i čas. Ale zrovna teď tu někdo nabízí malý PC na Intel NUC :) ale úplně se vidím, jak do Vánoc vymýšlím nesmysly a pak to vzdám :-D a budu mít doma další elektronický krám.

BALDA_CHYN: tohle tlačítko neznám, ale přesně podobný bych si představoval :) já mám 2, který byly podle mě k sadě 3 světel jestli si dobře pamatuju. Ale jde tím ovládat jen ty zigbee žárovky z lidlu, jiný to nevidí (ikdyž v tý apce Lidl home jsou všechny zařízení na jedný hromadě). ona tam nejde udělat ani skupina spotřebičů, která by kombinovala ty zigbee a Tuya prvky, takže si říkám, že budu ve slepé uličce.

Ty žárovky, který bych tam chtěl všechny dostat jsou tyhle https://svitimprotebe.cz/eshop/chytra-wifi-led-zarovka-oranzovka-e27-12w-1600-4000k/ zatím mě aspoň trochu poslouchá siri na zkratky jako ON/OFF a bílá/žlutá málo/hodně jasu ale já prostě nechci ovládat doma nic hlasem, připadám si při tom divně.
    BALDA_CHYN
    BALDA_CHYN --- ---
    HELVETE: Jestli myslíš ovladačema ty bezdrátový tlačítka, tak s těma jsem na tý tuya bráně měl taky problém a připojovaly se mi jej některý, i když byly taky tuya, akorát od jinýho výrobce.
    Lidl měl vlastní smart button, kterej by teda snad proboha měl fungovat s jejich branou, ale už ho neprodávají.
    Lidl SilverCrest Smart Button HG08164 Zigbee compatibility
    https://zigbee.blakadder.com/Lidl_HG08164.html
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    V home assistantu to vyřešíš snadno:)
    HELVETE
    HELVETE --- ---
    už jsem z těch smart věcí trochu unavenej. historicky mám zigbee bránu a k tomu nějaký zásuvky a osvětlení. to osvětlení mě začalo dost vadit, protože flickr, stmívání zdelšením prodlevy atp. tak jsem si pořídil žárovky oranžovka. ty jsou Tuya, ale brána je Lidl, takže si je tam v pohodě přidám, ikdyž jedou přes wifi. Co mě ale štve, že nedokážu zigbee dálkový ovladače donutit je ovládat, on je prostě nevidí (logicky), ale doufal jsem, že když je vidím v apce, brána zvládne poslat příkaz přes Tuya servery. Což evidetně nejde. Jde to vůbec v nějaké bráně? Existuje nějaký Tuya dálkový ovladač? Stačilo by on/off a třeba bonus stmívání. Změnu barvy žárovek řeším jejich automatizací (no taky jsem to čekal lepší). HW mi těch oranžovek velmi vyhovuje, ale... díky
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    HERRICH: oni by se tam fyzicky ani nevesly :-) Ale jo, uvital bych krabicku na 2 pozice s dvojnasobnym poctem vstupu. Do toho esp32, ktery pravděpodobně tam bude, se to vleze.

Na druhou stranu lepsi jsem bohuzel nenasel. Tedy na Din listu. Jinak prodavaji jeste jednu krabicku, tusim s 15 vstupama a za necely dvojnasobek (imho nejdrazsi na tom totiz budou ty trafa), ale bohuzel neni na listu, takze se do rozvadece rozumne nevleze.
    HERRICH
    HERRICH --- ---
    CERMI_FOX: skoda, myslel jsem si to, ale nadeje umira posledni. Byl by to kauf jinak
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    HERRICH: jen 6 vstupu bohuzel
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    probehlo uz ve vedlejsich programming/security threadech, ale zaslouzi si zminit i tu

Chytrý vysavač je bez telemetrie výrobcem zablokován - Root.cz
    https://www.root.cz/zpravicky/chytry-vysavac-je-bez-telemetrie-vyrobcem-zablokovan/

The Day My Smart Vacuum Turned Against Me
    https://codetiger.github.io/blog/the-day-my-smart-vacuum-turned-against-me/
    HERRICH
    HERRICH --- ---
    CERMI_FOX: zmeri to jen tech 6 nebo to pobere i dalsi senzory na ten jeden prijimac?
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    U nas je internet stabilnejsi nez elektrina. Internet mel tento rok vypadky asi 8x 5 minut, server je s routerem spojeny kablem, ale jednou mel kernel panic, 24 hodin nez jsem na to prisel (nebyl jsem doma), no a eletrina to budou radove stovka vypadku v celkove souhrnne dobe tyden. Taky uz mam zalohovane obehove cerpadla i router i server a pro hodinove a delsi vypadky premyslim nad elektrocentralou.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    Vzhledem k tomu, že zkrachoval můj původní "smart" měřič spotřebované elektřiny (a samozřejmě jsem si debil z toho jejich cloudu nezálohoval data, ale to je na jiné povídání), pořídil jsem si novou hračku - Meross z Alzy https://www.alza.cz/hobby/meross-smart-energy-monitor-d13064648.htm a jsem docela pozitivně překvapen - za cenu nižší než shelly zvládne měřit 6 okruhů (buď 6x1f nebo 2x3f - nejde vybrat, který CT je na které fázi). Má to svou appku, která je potřeba na instalaci, ale pak už se bez ní obejde - homeassistant má integraci, která s tím komunikuje lokálně. Dokonce se měřáček zvládne připojit na VLAN bez internetu - sice "zle" svítí červeně, ale HA se k němu v klidu připojí a vesele si bere data. Bohužel nicméně pak nejde updatovat firmware - to jde jen přes appku a když je to online. Po delším zamyšlení to asi nevadí - pravidlo "nehrab se do toho, když to funguje" :-)

Jinak měří klasicky proud, výkon, napětí a PF - výkon cca (~2%) sedí s jiným měřákem, PF nemám jak otestovat - na ETA robotu hlásil 0.3 (to mi přijde nějak málo, ale nemám jak rozporovat, navíc je to vlastně jedno :) ), na čistě rezistivní zátěži pak správně 1.0.

Nějaký zkušenosti z tímhle výrobkem nebo aspoň značkou?
    BALDA_CHYN
    BALDA_CHYN --- ---
    AXTHEB: Tak to jasně. Jen jsem chtěl říct, že lokální jednoduché ovládání smarthome jde docílit s tuya hubem, ale s google home ne.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    BALDA_CHYN: Ja mam za to, ze cestina v Google Assistentovi nebude nikdy, jako trest za to, ze pouzivame Seznam vic, nez Google.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam