• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SELECTsmart homes - DIY - X10 a dalsi (Home Assistant, Shelly, Tasmota)
    nizkonakladova automatizace v bydleni, protokoly, dodavatele, tipy, aplikace pro android/iphone... - ovladani pomoci smartphone/tabletu
    rozbalit záhlaví
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Na mačkání a otáčení čudlíků se dělají i takový hotový bazmeky typu FingerBot (viděl jsem toho víc), samozřejmě s nějakým pekelným cloudovým API často.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    SKAFF: Odpoved Chatgpt (mimochodem taky tam muze clovek nahrat obrazek a on to pak zanalyzuje sam):

Reálné možnosti, jak to digitalizovat:
    ✅ 1. Mechanické otočení – nejjednodušší, nedestruktivní cesta
    Použij:
    Servo motor nebo krokový motor (např. 28BYJ-48),
    Držák motoru a „nástavec“ na osu toho šedého kolečka (třeba 3D tiskem),
    Mikrokontrolér (ESP32, Arduino),
    Ideálně koncový spínač nebo optický senzor pro referenční pozici („nula“).
    Tím si můžeš to kolečko mechanicky otáčet. Např. servo rozdělené na 5 úhlových pozic (např. 0°, 45°, 90°, 135°, 180°). Když někdo otočí kolečkem ručně, je třeba to nějak rekalibrovat, jinak systém ztratí orientaci.
    🛠 Příklady:
    Servo: SG90 nebo MG996R
    Krokový motor: 28BYJ-48 + ULN2003 driver
    Uchycení: držák, plastový adaptér na otočný knoflík
    ✅ 2. Elektronické přepínání – přes relé nebo spínače
    Toto je možné pouze pokud:
    Máš přístup k vnitřnímu zapojení přepínače,
    Zjistíš, jak je napojen (např. na 230 V nebo jen logická úroveň, nebo odporový dělič).
    🧠 Pokud by to bylo třeba pět kontaktů na transformátor (nebo pět úrovní na analogovém vstupu), šlo by to přepínat přes:
    5x relé (např. SSR pro AC),
    Nebo analogový multiplexer (pokud to není síťové napětí),
    Digitální potenciometr (pokud přepínač opravdu mění jen odpor).
    Ale! Pokud tam jde síťových 230 V, pak relé musejí být na 230 V AC – a to už je potřeba brát velmi vážně kvůli bezpečnosti (izolace, krytí, certifikace).
    KURVADRAT
    KURVADRAT --- ---
    SKAFF: Modelarske servo?
    SKAFF
    SKAFF --- ---
    Mám takový ořech, který překračuje moje znalosti, kdybyste někdo znal lepší řešení, budu rád za poradu

Potreboval bych digitálně ovladat tento manualni potenciometr na regulátoru, je to prostě 5 krokové kolečko 1 až 5 kdy 1 je nejméně a 5 je max. Prakticky to mění výstupní napětí z regulátoru, což pak reguluje motor, který na tom je napojen. Chtěl bych to zdigitalizovat. Nejsložitější, ale asi fuknční, bude vyndat to kolečko pryč a napájet na každý "krok 1-5" jedno relé a zkratovat daný pin poocí relé, podle toho jaký pin zrovna chci aby byl aktivní. Není něco, co by se na to hodilo lépe? Ad dva nějaký krokový motorek, který si nakalibruju na pozice 1-5 a pomocí nějaké logiky si to už budu otáčet mechanicky použitím originálního kolečka bez rozebírání regulátoru..

Nepotřebuju to nutně k životu, spíš nedokážu přijít na řešení a nějak mě to pořád nutí o tom přemýšlet, takže jsem spíš v akademické rovině
    Transformátorový regulátor otáček ventilátoru TRR 1.5 | VENTILATORY.cz
    https://www.ventilatory.cz/transformatorovy-regulator-otacek-ventilatoru-trr-1-5-x117
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    AXTHEB: je to za všechno - kování, zámek, skryté vedení kabelů,...
    Něco k A-TS jsem taky našel za podobnou cenu, ale byla to jen část do křídla bez motoru atp...
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    STETKINS: Ta cena mě překvapuje, fakt 37 tisíc? M-TS jsem teda nikde na eshopu nenašel, ale A-TS jsem našel za 3,5kKč.
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    ELIJEN: Díky, nakonec jsme objednali tedy ten M-TS. Trochu mi ta cena kroutí palce na nohou, tak to snad alespoň bude fungovat :-D
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    STETKINS: Druhý nemusíš zamykat. Zamkne se při každém zabouchnutí. Je to dost nepraktické, když chodíš často sem a tam (třeba u baráku se zahradou). Taky se tyhle dveře (alespoň ty naše) při odemknutí sami pootevřou a pak je na dálku nezamkneš :)
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    AXTHEB: jj, dík. Tak nějak jsem to funkčně pochopil, ale jde mi o to, jaké funkce to poskytne vzhledem k nadřízenému systému a nikdo mi to úplně není schopen říct. Asi teda zákazník bude mít loxone...
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    STETKINS: Myslím, že M-TS je normální motorizovaný zámek (můžeš mít zavřeno a odemčeno a jde to zvenku otevřít i bez klíče/appky a z obou stran dveří se chová stejně) a A-TS se po zavření zamkne (zevnitř můžeš odejít bez klíče, dovnitř vždy potřebuješ klíč/appku)
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    Nemáte někdo zkušenost s kováním na vchodové dveře od Maco - řeším, jestli zákazníkovi pořídit M-TS, nebo A-TS - oboje by mělo být motorem ovládané s možností napojení na smart home, ale nejsou mi úplně schopní říct, jaký je v tom rozdíl (jen v ceně - jeden stojí 21 a druhý 37kKč :-ú)
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    AXTHEB: vypadalo to dobře, dokud jsem nezkoukl místo v rozvaděčích:( Takže asi budu muset improvizovat a napojit to někde cestou místo přidání na jistič. A ještě otázka, umí ta apka od Shelly rozlišit tarify podle času?
    PAVEMA
    PAVEMA --- ---
    Já používám DINlištové elektroměry s Modbusem a to je pak připojený na Home Assistanta.

Elektroměry s komunikací ModBus
    https://www.elektromery.com/category/elektromery-s-komunikaci-modbus/12

Nebo jsem pak kupoval na Ali tenhle jednofázovej.
    https://www.aliexpress.com/item/1005007523648268.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.56.308918025rwFrN
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    AXTHEB: tam jsem byl taky, ale nevidim nic, co by šlo snadno nacvaknout na stavajici jistič
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    ELIJEN: máš link? Nemůžu nic podobnýho najít
    BALDA_CHYN
    BALDA_CHYN --- ---
    VDFLAT: Já mám tři zásuvky, před třema lety jsem to připojil a od té doby o tom nevím. Žárovky mi ale za tu dobu odešly už dvě.
    VDFLAT
    VDFLAT --- ---
    Jakou máte dlouhodobou zkušenost se Shelly? Mám několik 2PM cca čtvrt roku, ale na fórech vidím, že to lidem po 2 - 3 letech odchází. Doporučuje se nastavit nějaký pravidelný restart každého Shelly. Má smysl to řešit, nebo ne? Díky.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    BUNDA: Něco od Shelly? EM Gen3 a Pro 3em dohromady vyjdou na 220 euro. Jednofáze tedy není na din lištu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam