• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SELECTsmart homes - DIY - X10 a dalsi (Home Assistant, Shelly, Tasmota)
    nizkonakladova automatizace v bydleni, protokoly, dodavatele, tipy, aplikace pro android/iphone... - ovladani pomoci smartphone/tabletu
    rozbalit záhlaví
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    KURVADRAT: No prave. Spinacem to nedokazu, ten se mechanicky vyblokuje. Ale mam za nim Shellynu, ktere dokazu sepnout oba okruhy najednou (teda az si vypnu automatizacni pojistku, kterou jsem si tam prave kvuli tem zvukum dal) :-).
    KURVADRAT
    KURVADRAT --- ---
    MAKROUSEK: Divny zvuky? Pri spravnem zapojeni by se mel zaluziovy spinac pri zmacknuti odou tlacitek vyblokovat, viz link (obrazek zapojeni). Da se tak zapojit i obycejny dvojity tlacitkovy prepinac, jen tenhle to ma zapojene uz v sobe.
    https://www.se.com/cz/cs/product/SDD111104/sedna-d-e-sp%C3%ADna%C4%8D-%C5%BEaluzi%C3%AD-b%C3%ADl%C3%A1/
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    MEDWYN: Jo, vydava to pak divny zvuky.
    MEDWYN
    MEDWYN --- ---
    MAKROUSEK: ale pokud najisto nevíš, ze takhle se kalibruje, tak obe tlacitka najednou nemackej. :-)
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    MARASAN: No dobra, zkusim. Navod nemam :-(
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    {reply MAKROUSEK|587775nastavis si normalne doraz motoru. Ja mam somfy, tam zmacnes oba cudliky, za chvili sebou cukne a ty tim nastavis jeden z dorazu. Viz navod. Klacikama bych ho nepokousel.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    SPIKE411: Motor v nabidce a na fakture ma znacku: "motor".
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    MARASAN: Jak zarazit? Jako klacikem? Jako muzu to vyzkouset, ale to bude stejny. Ja myslim, ze to proste spodni doraz nema, protoze porad to bzuci (tlaci). Mam to od nejake firmy Inferis, ktera mi za leta postupne dodala sest zaluzii (a zadna ten spodni doraz nema, vyzkousel jsem Shellyny vsude a vsude je musim mit jako dva switche, ne jako rolety).
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    MAKROUSEK: co to zkusit nechat zarazit treba uprostred okna a testnout/zmerit znovu? jestli treba nemas spodni doraz nastavenej niz, nez je mechanicky dosazitelny a tak se motor porad snazi a snazi a snazi ....
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    MAKROUSEK: MAKROUSEK: Dík, divný, fakt by mě zajímalo, co je to za motor/systém. Dodavatel není schopný ti to říct? Někde na objednávce/dodáku apod. to není?

Přijde mi, jako by bylo špatně nastavený ten spodní koncák a motor se pořád vlastně snažil tlačit. Není slyšet, že by se ten motor točil, i když už je roleta/žaluzie zavřená? Možná je tam prokluzující spojka jako ochrana. U žaluzií jsem to ještě neviděl, ale u různých lineárních pohonů apod. u motorizovaných držáků na televize apod. jsem to viděl, takže si to dovedu představit.
    Nebo tam koncák není a počítá to s tím, že prostě pustíš tlačítko ve chvíli, kdy vidíš, že roleta/žaluzie je zavřená.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    SPIKE411: Nahoru to hezky vypne a bere 0 wattu, ale dolu i kdyz se to uplne zavre, porad bere 86 wattu.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    SPIKE411: Hm, tak nahoru se mi nakalibroval a dolu to porad tlacilo, takze napeti nekleslo.

SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    MAKROUSEK: Jo jasně.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    SPIKE411: Aha, takze profil zarizeni: zaluzie?
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    MAKROUSEK: Detekovalo to při kalibraci obě polohy vždycky napoprvé (relé v Shelly modulu vždycky vypne), pak si to ještě několikrát znovu projede, včetně zastavování v nějakých mezipolohách.

Je tam i možnost nastavit maximální délku sepnutí a tu prahovou hodnotu.

Pro zajímavost, když točí, tak ten motůrek žere 120 W, což mě trochu překvapilo, je na tom lehounká látková roleta.

MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    SPIKE411: A jak dlouho to tedy ma clovek nechat zkouset tu konecnou polohu? Nebo ji to detekuje okamzite, jakmile poklesne napeti?
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    FYI vyzkoušeli jsme teď roletový trubkový motor (pro vnitřní použití) Somfy Sonesse 40 WT s Shelly 2PM Gen3 (už je Gen4, ale pro tu by někdo musel zajít do skladu :D) a kalibrace času a detekce koncových poloh funguje správně.
    STEMBUS
    STEMBUS --- ---
    SPIKE411: Schneider Sedna? :) Zároveň, co mi elektro mástr říkal, tak Schneider VS ABB nebe a dudy.... ale to už jsme trošku jinde tématem asi :)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    (Samozřejmě dvojitý, takže 1/0+1/0.)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    STEMBUS: Jo chceš tlačítka (s pružinkou, monostabilní), tj. 1/0, ne vypínač/spínač (bez pružinky, bistabilní), tj. řazení 1.

A jen tak do pléna nadhodím jistě kontroverzní myšlenku: jsou i míň hnusný designy než ABB Tango. 🙃
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam