• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SELECTsmart homes - DIY - X10 a dalsi (Home Assistant, Shelly, Tasmota)
    nizkonakladova automatizace v bydleni, protokoly, dodavatele, tipy, aplikace pro android/iphone... - ovladani pomoci smartphone/tabletu
    rozbalit záhlaví
    MEDWYN
    MEDWYN --- ---
    SPIKE411: Shelly 2PM Gen3 a naklapeni lamel - demo v nemcine zde: https://www.youtube.com/watch?v=kbVFhLEk8Fg
    MEDWYN
    MEDWYN --- ---
    MEDWYN: Ciste nahodou, nevymenoval nekdo z vas nekdy kondenzatory na Shelly 2.5? Mam jich doma 11 u kazde zaluzie a mozna by nebylo zle jim kratkym pajenim vdechnout novy zivot. Googlit umim, ale pokud ma nekdo osobni zkusenost, vzdy se hodi.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    BALDA_CHYN: Soudě dle dokumentace/specifikace - na 6 hlavic (aspoň) dva dongly, ano. Prakticky jsme to nezkoušeli, ale nemám důvod jim nevěřit.
    Jinak ta gateway je univerzální, připojí se k tomu i ostatní zařízení Shelly BLU (ale ty se umí připojit i skrze Gen3 aktory).
    Pair up to 5 TRVs (BLU sensors are not limited at the moment)

Tady se řeší připojení přes gateway a zatím to teda nevypadá funkčně:
    New Shelly TRV BLU integration - #3 by gu-stera - Feature Requests - Home Assistant Community
    https://community.home-assistant.io/t/new-shelly-trv-blu-integration/777837/3

Jestli už někdo zprovoznil nějakou přímou komunikaci přes BT, to nevím, asi bych sledoval fóra Home Assistanta. Na hraní s HA už moc čas/prostor nemám.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    SPIKE411: Tak servo se musí párovat s Bluetooth gateway, která chodí s každou hlavicí. Je to dongle s kontektorem USB A. Pro laiky asi dobrý, pro trochu víc profi instalace mi to přijde lehce nepraktický.
    K jedné bráně je možné připojit 5 hlavic.
    Přímo s hlavicí je také možné spárovat okenní/dveřní kontakt (magnet) a teplotní čidlo, což je rozhodně super. (Klasika, při otevřní okna se ventil zavře, ať netopíte tzv. pánubohu do oken.)
    Jde tam i nastavit ignorování interního teplotního čidla (což se hodí zejména pokud byste to servo dávali někam do rozdělovače pro podlahovku).
    Do grafu to kreslí i historii otevření ventilu, což se určitě hodí pro zpětnou kontrolu fungování, nějaké ladění apod.
    Hezky to cvaká, ale večer v ložnici bych teplotu asi radši nastavoval přes mobil. :D Zvuk serva mi přijde celkem v pohodě (což bývá kámen úrazu právě v ložnicích, když to uprostřed noci začne kroutit…).
    Je to na dvě AA, výdrž zatím těžko říct.

Shelly BLU TRV
    https://kb.shelly.cloud/knowledge-base/shelly-blu-trv

#shelly #hvac

MEDWYN
    MEDWYN --- ---
    SPIKE411: Very nice! Nejake osobni zkusenosti? Az se mi zacnou nafukovat kondenzatory v mych 2.5, aspon budu vedet, cim je nahrazovat. Mne na naklapeni nakonec velmi dobre slouzi sceny na cloudu a pojmenovana %, ktera koresponduji s naklonem lamel (pouzivame jen 4 polohy: Otevreno 100%, Zavreno 0%, Stazeno lamely 90° 3%, Stazeno lamely 45° 1%). Sceny na cloudu resily, ze pokud se žaluzie nastavi na 1% pri jizde shora, popojede nasledne zaluzie zcela dolu na 0% a pak zpet nahoru na 1%, cimz dojde ke kyzenemu naklonu na 45°. To same chovani by slo dosahnout i jen s HA, ale Gen1 devices trochu laguji i pri dobre nastavenem CoIoT :/
    Zpočátku jsem se toho bal, ale pocet vypadku shelly cloudu bych za 3 roky napocital na 1 ruce. Kazdopadne pri prvni prilezitosti/nutnosti to jde z domu.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Mimochodom, Shelly 2PM Gen3 už konečně podporuje krokování/naklápění lamel žaluzií.

Shelly 2PM Gen3
    https://kb.shelly.cloud/knowledge-base/shelly-2pm-gen3
    Venetian blinds mode: The Device enables remote control of motorized blinds, roller shutters, venetian blinds, awnings, etc. It measures power consumption of the connected device. It is recommended to use only motors with electronic or mechanical limit switches. The motor limit switches must be set correctly before connecting the Device to the motor.

• Controls position of blinds, rollers, shades, venetian blinds, etc.
    • Controls tilt position of the slats of venetian blinds
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    FYI Shelly má nové hlavice, ale nevím, kdy je budeme mít skladem potažmo v retail eshopech.

https://www.shelly.com/en-cz/products/product-overview/1xsblutrv

Tentokrát teda komunikují přes Bluetooth. S čím by asi neměl mít Home Assistant problém, případně Shelly moduly fungují jako brána.
    Ale v ruce jsem to ještě neměl.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    DRIZDIK: myslis nejaky ty Shelly, vid? neco takovyho taky googlim... kdyz ja ty wi-fi uplne nechci, uz takhle tady mam tu 2.4 sit dost zarusenou
    kdybych vedel jestli to jde udelat s relema od sonoffu, asi budu muset koupit jedno testovaci a zkouset

ono pak je otazka, jestli je vubec dobrej napad to delat, pripravit se o fyzicky prepinani, ze by teoreticky to zigbee mohlo treba nejet... ikdyz mam server s HA, zigbee2mqtt a vlastnima mqtt sragorkama nad tim (dalsi duvod pro zigbee) zalohovany a funguje plne offline
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    DRIZDIK: hmmm. To abych teda objednal náhradní. Mám shelly sepnutou cca 10 měsíců v roce a byl by problém, kdyby shořela. Teda vlastně ani náhradní mi nepomůže, protože kdybych byl doma, tak to spojím wago svorkou napevno; když doma nebudu, tak ani náhradní shelly v krabici nepomůže.
    Nicméně koukám že i jak byly venku ty šílený vedra, tak max vnitřní teplota byla 75C, tak snad to nějak přežije ....
    DRIZDIK
    DRIZDIK --- ---
    CERMI_FOX: V praxi to funguje tak, že ze to stejně časem uhřeje. Shelly mi umírají jedna za druhou pokud je používám na dlouhodobé sepnutí :-/
    MEDWYN
    MEDWYN --- ---
    CERMI_FOX: V praxi funguje. Stalo se mi to u Shelly 2.5 v lete na pude. Vypla spotrebic a odmítala ho znovu zapnout.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    PISTA1: shelly ma v sobe teplomer a tvari se, ze by mel mit ochranu proti overheating. Tezko rict, jak to funguje v praxi
    STEMBUS
    STEMBUS --- ---
    PISTA1: rád slyšim ;)

co se týče těch switchu, tak ano... já osobně mám tohle: https://www.shelly.com/en/products/shop/shelly-plus-1-pm - dává se to do zásuvky/krabice je to fakt malinkatý a vejde se to i do stávající mělký krabice s trochou šikovnosti... narozdíl od toho co postuješ ty to není uplne cinskej šmejd (bulharská firma) ze kterejch já mám fakt respekt si to nechávat doma zapnutý 24/7 a hnát přes to proudy třeba zrovna jako bojler - dle mě otázka času než vyhoříš...

má to plnou integraci do HA i vlastní web lokální rozhraní atd atd....

provozuju doma asi 4 cca 2 roky (k tomu mám jeden spare kdyby něco) a zatím sem krom kdysi jednoho záseku jednoho switch (vytuhnul a nereagoval do restartu) neřešil nikdy nic...

DRIZDIK
    DRIZDIK --- ---
    MRAKY: SAKALICEK: Bez vypínačů ne, fyzický ovládání není špatně.
    Jsou shelly nebo jiné varianty, které nepotřebují nulový vodič. K tomu doporučím změnu z přepínačů na tlačítka, aby jsi vždy mačka stejné místo na nástěnném ovladači.
    Pozitivní je, že se to dá vyndat a odnést při stěhování.
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    SAKALICEK: tak pak jeste jedna moznost. smirit se s tim, ze nesmis pouzivat vypinace a vsechno udelat pomoci presence cidla a zarovek - trebas ty shelly. Imho je to ale opruz pro kohokoliv dalsiho kdo by zil ve tvem byte... nekdy ta automatizace za kazdou cenu neni nejlepsi napad.
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    SAKALICEK: aha, já to pochopil že jsi v pronájmu. Pokud máš možnost dělat větší zásahy do elektro instalace, tak pak Shelly pro a vše z rozvaděče.
    SAKALICEK
    SAKALICEK --- ---
    MRAKY: Shelly vypadá pěkně. Obávám se, že nemám Nko ve vypínači. Asi půjdu cestou spínání z domovního rozvaděče. Stejně budu velmi pravděpodobně dělat nový rozvaděč. Díky.. Mám zase o čem přemýšlet.
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    SAKALICEK: do zarovek bych nesel, nechal bych to na vypinacich - poridil bych si shelly ( +Shelly Wall Switch ) + shelly. ( sam mam 25+ zarovek mix hue & shelly, ale ted mi to prijde jako zbytecnost. )

v seznamu co jsi dal mi schazi pomerne dulezita vec a to je nejake detektor pritomnosti - neco jako https://www.aqara.com/eu/product/presence-sensor-fp2/ . urcite bych uz nesel do pir sensoru. - da se to jednoduse a levne sbastlit, ale nevim nakolik jsi do elektroniky.

u rolet zalezi co mas za znacku.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    DRIZDIK: Ale každopádně dík za tip, tyhle detekční kabely jsem neznal, jen krabičky na způsob Shelly Flood / FIBARO Flood Sensor (mají zespodu malinké kontakty), popř. něco na kabelu na tenhle způsob (případně v provedení rovnou s komunikační sběrnicí pro Jablotron JA-100, KNX apod.)

Ale to je všechno na měření v jednom místě.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    MAKROUSEK: Předpokládám, že to teče trubkou rovnou do odpadu?

Jeden zákazník byl před mnoha lety šťastný, že tenhle problém odhalil (a ušetřil), když doma začal prostě průběžně sledovat spotřebu vody na vodoměru (měl asi čítač pulzů v Xcomfortu a přes integraci do Control4 to pak tlačil do nějakého emoncms tehdy, který mu kreslil grafy); dneska budou mnohem jednodušší a lacinější možnosti s Home Assistantem, Shelly Plus Uni už by mělo umět počítat impulzy) a všiml si, že má stálou spotřebu i přes noc a když doma nikdo není a pak prostě vylučovací metodou došel k tomu ventilu.
    Pokud bych měl do smart home integrovanou zabezpečovačku, tak bych si nastavil/naprogramoval, aby mi to posílalo notifikace, když je EZS zajištěná (a pokud neběží pračka, myčka) a detekuje to spotřebu vody větší než 0.

Asi se to dá detekovat nějakou sondou v trubce, ale zkušenost s tím nemám. Třeba tu někdo něco takového taky dodává.
    UDOF-24 ‘Universal’ water in overflow pipe detector | J.A.M. Ltd
    https://www.enviropro.co.uk/entry/142166/JAM-Ltd/UDOF24-Universal-water-in-overflow-pipe-detector/
    Předpokládám, že to vodivě spojí ty kovové elektrody/kontakty, jako detektory hladiny v jímce/studni popř. detektory úniku vody, které se používají na plochu (podlahu). Ale nevím, jak moc velký ten únik/průtok musí být, aby to fungovalo (když to bude třeba jen nějak blbě ukapávat).

Tímhle se dá detekovat únik na podlaze (vyrábí to X výrobců i jako Z-Wave, Zigbee, …)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam