• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SELECTsmart homes - DIY - X10 a dalsi (Home Assistant, Shelly, Tasmota)
    nizkonakladova automatizace v bydleni, protokoly, dodavatele, tipy, aplikace pro android/iphone... - ovladani pomoci smartphone/tabletu
    rozbalit záhlaví
    VLASTIS
    VLASTIS --- ---
    MAKROUSEK: Sry za zprasenou zprávu- nečetl jsem to po sobe. Mám trochu jiný scénář, ale pro tebe asi použitelný. Spínam kotel pomoci smart switch od tuya. V místě kde byl regulátor mám vypínač, kterým mohu topení sepnout i mimo HASS. Samotný smart switch mám u kotlee, kde jej napájím přes 220v a vede do něj obvod vypínače. Ovládat to mohu z hASS, tuya cloudu a vypínačem.

Shelly varianta je imho toto: https://allegro.cz/nabidka/shelly-plus-1-inteligentni-vypinac-wifi-bluetooth-alexa-google-home-17313171740
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    MARTEN: zásuvky bych volil něco od Shelly, případně doma mám do HA integrovanou Tasmota zásuvku s měřením spotřeby

i4wifi.cz | Solarmi PG01 Chytrá Wi-Fi zásuvka s měřením energie, TASMOTA (TP29), v2 ATSPTP29
    https://www.i4wifi.cz/cs/260088-xtend-solarmi-pg01.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Já to říkal, že to cvaká! :)
    [SPIKE411 @ smart homes - DIY - X10 a dalsi (Home Assistant, Shelly, Tasmota)]

No a nechceš natáhnout lištama ty dráty někam mimo, popř. tam rovnou dát nějaký vícekanálový topný aktor s TRIACy? :)

Jinak musel bys asi najít nějakou stmívací zásuvku a to jsem teda v EU provedení a Wi-Fi / Matterem nenašel. Ale třeba blbě hledám.
    Řešením by mohlo být schovat do zásuvky stmívací modul. (Ale pak ti tam žena/hospodyně nesmí připojit vysavač, počítač atd.)
    Shelly teda ještě nemá Gen4 s Matterem.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Jo Home Assistant podporuje taky Matter.
    Ale plně podporuje i klasickou integraci Shelly přes CoAP API.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Nicméně koukám, že Bulhaři o té podpoře Matteru nemají prakticky žádné info na wiki.

Tady aspoň obecně od Googlu:
    https://support.google.com/googlenest/answer/13127223?hl=en

Tipuju, že Makrousek našel tohle
    Google Home with shelly devices :
    https://support.shelly.cloud/en/support/solutions/articles/103000046458-how-can-i-start-using-google-home-
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    MAKROUSEK: To Shelly by snad mělo jít přes Matter (Zigbee nebo Wi-Fi) integrovat do Google Home přímo/lokálně, ale aby to fungovalo nezávisle na telefonu a cloudu, tak bys musel mít nějaký Google Nest hub. (Někde holt musí být ten mozek, kde bude ta logika/vazby mezi různými zařízeními.)
    Immax neznám, Tuya ve mně úplně důvěru nevzbuzuje. :)
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    Tak jsem to nakonec rozchodil, ale trvalo mi to peknych par hodin. Postup:
    1. Prepinac Shelly od kolegy Spika - pres Shelly cloud integrovan do Google Home
    2. Chytre zasuvky od Immax Neo - pres Tuya app integrovane do Google Home
    3. IR krabicka s teplomerem od Immax Neto - pres Tuya app integrovane do Google Home

Rutiny:
    1) Kdyz teplota na teplomeru mensi nez cilova zapni zasuvku, naopak vypni - v Tuya app
    2) Kdyz zasuvky zapnute, zapni Shelly - v Google Home

Je to porod, protoze ty integrace nefunguji vetsinou obema smery a integrovany jsou jenom nektere funkce, ne vsechny. Je to takovy pokus / omyl.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    MAKROUSEK: Přesně tak.
    Není napájení kotle zapojené do nějaké krabičky ve zdi?
    Možná bys těch 230 V mohl vzít tam, resp. tam schovat i to Shelly.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    SPIKE411: Jasne, ta Shelly Gen3 je taky integrovatelna do Smartthings. Tak ja ji objednam a zkusim pripojit. A ma potential free spojeni, to bude asi ta klema.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    MAKROUSEK: Tak když dodáš instalační návod ke kotli, nejhůř aspoň jeho model, bude možné ti dát odpověď s trochu větší mírou jistoty..

Zatím jen hádám z křišťálové koule na základě nějakých zkušeností. :)

Ten Meross nevidím, že by uměl přímo SmartThings, ale zahlédl jsem Matter, tak jsem myslel, že budeš integrovat přes něj, nejnovější zařízení Shelly ho podporují taky.
    https://www.shelly.com/collections/all-products/gen4
    Asi máš tedy nějaký SmartThings hub (v TV? samostatný?), který podporuje Matter?

Se SmartThings osobně nemám žádné zkušenosti.
    Řešíme KNX, Matter, integraci do Apple Home, Google Home, máme 1Home KNX Server (ten tuším umí i SmartThings) a Shelly jako takové s jejich vlastní appkou, občas integraci do Home Assistanta.
    A pro lidi, co mají moc peněz, máme Control4. :)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Comparison of Shelly Gen 1, Gen 2, and Gen 3 Devices :
    https://support.shelly.cloud/en/support/solutions/articles/103000316073-comparison-of-shelly-gen1-gen2-gen3-and-gen4-devices

Tímto teda dávám do placu, že Shelly gen4 už jde objednat, kolegovi to včera přišlo.
    (A my to pořád nemůžeme oficiálně naskladnit. Kkti fakt.)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Potažmo možná koukni na nějaké nové Shelly gen4, tam už by to mělo podporovat Matter.
    V gen3 ho snad podporovala jen ta zásuvka.

V ČR se zatím objednat nedá, protože Bulhaři mají nehezkou obchodní politiku, že to svým oficiálním distributorům umožní naskladňovat až s X-týdenním zpožděním.
    Ale z BG ti to pošlou.

Nevím, jestli v Matteru jdou teda dělat nějaké základní logické operace jako OR, abych tam nastavil, že se má aktor pro kotel sepnout, pokud alespoň jeden radiátor má otevřený ventil.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    MAKROUSEK: Jo, skoro určitě to tak bude fungovat.
    Otestuješ to jednoduše klemou. :)

V tom případě budeš potřebovat nejspíš modul s relé, které je nezávislé na (galvanicky izolované od) napájení modulu. (Některé moduly na spínaný výstup posílají svoje napájení, tj. 230 V, a to tady nejspíš nechceš.)
    Tzn. nějaká zásuvka typu Shelly Plug není to, co chceš. Spíš něco jako Shelly 1 Mini Gen3 třeba. Ale to už musíš zadrátovat, dát do krabičky.
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    MAKROUSEK: u kotle mam rele s D1 mini, v pokoji Xiaomi teplomer s PVVX firmwarem. vedle je Shelly Gen3 zasuvka, co Bluetooth zpravy z teplomeru preposila do Home Assistanta, kterej pres Generic Thermostat ridi kotel. Funguje to uz treti zimu vicemene bez problemu (asi jednou nebo dvakrat za tu dobu jsem to D1 musel restartovat). Nejdrazsi komponenta je ta Shelly zasuvka, ale pokud to chces mit levne, da se pouzit i ESP32, pripadne to sloucit do jednoho zarizeni s tim, co obsluhuje rele, pokud je mas dost blizko. U me by to bylo trochu neprakticky, protoze referencni mistnost mam od kotle dost daleko.
    VDFLAT
    VDFLAT --- ---
    Dospěl jsem do fáze, že budu potřebovat zprovozni home assistant (zatím jsem jel Tahoma + Shelly). Doma nemám žádný server, kde bych to mohl pustit. Jaká je preferovaná varianta stroje "nainstaluj, spusť a zapomeň"? Raspberry Pi4 + SD karta? Díky!
    MOAN_HARSHAW
    MOAN_HARSHAW --- ---
    VDFLAT: jj, v principu je to malej pocitac, kterej vi stav vypinace (nebo dvou), umi poustet elektrinu do obvodu (nebo dvou), a ma wifi, po ktere se mu da rict, at vypne nebo zapne, nebo se jej zeptat, v jakem stavu je fyzicky vypinac.

nevim, jak presne ten standardni firmware bude ovladat ten druhy shelly, urcite to nejak umi (asi zavola http api na tom druhem). my mame uprostred home assistant, takze kdyz chceme ovladat neco, co k tomu danemu shelly neni fyzicky pripojene, tak proste rekneme home assistantu.

to pouzivame i pro chytre zarovky: esphome umi zkontrolovat jestli ma navazane spojeni s home assistantem, pokud ne, fyzicky vypina/zapina ten obvod. pokud ma, jenom posila zpravu do HA, a ten pak da vedet te zarovce po zigbee. takze se da rozsvitit/zhasnout, i kdyz wifi nebo HA nejede.
    ZORBEN
    ZORBEN --- ---
    jstli si treba nacpat rozvadec necim jako tyhle moduly? do toho by asi mel jit ahrat vlastni FW? ale to uz by asi bylo levnesi to klasicky PLC nez 30 takovych modulu
    MOAN_HARSHAW
    MOAN_HARSHAW --- ---
    VDFLAT: my mame ve vsech vypinacich Shelly 1 a na nich ESPHome. Maji i mini verzi, ty by se mozna s trochou “nebudu to delat” daly nacpat dve do jedne krabice.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    VDFLAT: Shelly ... tam by to melo jit primo nastavit v appce bez nutnosti to jinam integrovat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam