• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SELECTsmart homes - DIY - X10 a dalsi (Home Assistant, Shelly, Tasmota)
    nizkonakladova automatizace v bydleni, protokoly, dodavatele, tipy, aplikace pro android/iphone... - ovladani pomoci smartphone/tabletu
    rozbalit záhlaví
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    AXTHEB: vypadalo to dobře, dokud jsem nezkoukl místo v rozvaděčích:( Takže asi budu muset improvizovat a napojit to někde cestou místo přidání na jistič. A ještě otázka, umí ta apka od Shelly rozlišit tarify podle času?
    VDFLAT
    VDFLAT --- ---
    Jakou máte dlouhodobou zkušenost se Shelly? Mám několik 2PM cca čtvrt roku, ale na fórech vidím, že to lidem po 2 - 3 letech odchází. Doporučuje se nastavit nějaký pravidelný restart každého Shelly. Má smysl to řešit, nebo ne? Díky.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    BUNDA: Něco od Shelly? EM Gen3 a Pro 3em dohromady vyjdou na 220 euro. Jednofáze tedy není na din lištu.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    BUNDA: Odpověď na 80% otázek zde v auditku je Shelly :)

Ted maji dokonce nekolik novych meraku, co by meli byt mnohem jednodussi instalovat (kombinovana U/I sonda se nacvakne na stavajici jistic).
    ABE
    ABE --- ---
    Zapojuji prvne shellynu. Potrebujeme ji pouzit na ovladani zasuvky. Konkretne jde o shelly 1PM mini Gen4.
    Od Sonoffu, ktere mame jinde se shelly lisi v tom ze nema N vystup, rad bych si overil jestli muj navrh zapojeni je ok.

MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    MEDWYN: Docasne jsem to v HA vyresil automatizaci - Shelly je v rezimu dvou switchu a kdyz je jeden z nich on po 15 sekund, tak se vypne. Ale to neni spravne, to nezarucuje, ze nekdo nezapne oba naraz a motor nespali.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    MAKROUSEK: Ověřím to, ale myslím, že Shelly neumí nastavit čas běhu ručně. Spoléhá na to měření proudu.

Máš 2PM Gen3?

Nemáš dokumentaci k tomu motoru/žaluzii?
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    SPIKE411: Ano, tak tomu nejspis je. A mam jednu zaluzii. Teda tri, ale ty druhy dve byly nainstalovany o rok pozdeji nekym jinym a tam jsem zatim Shelly nenacpal.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    Dotaz na zdejsiho odbornika na Shelly. Mam zaluzie, Shelly 2PM. Problem je, ze to nedokazu zkalibrovat, protoze motor sice pri plnem otevreni zaluzii bere 0W, ale pri plnem zavreni zaluzii proste dal bere 80W (coz bere i pri pohybu). Asi to blbe nastavili, kdyz to staveli a zed kvuli tomu otevirat nebudu. Je nejaka moznost, jak Shelly zkalibrovat (krome teda toho rucne mu rozpojit obvod pri plnem zavreni)?
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    Moje Samsung (cca 3 roky stara, 276l + 114l mrazak, trida B) ma uvedenou rocni spotrebu ~140kWh. Realne je to pak zhruba o 100 vic, viz prubeh z Home Assistanta, merim Shelly zasuvkou.

VLASTIS
    VLASTIS --- ---
    MAKROUSEK: Sry za zprasenou zprávu- nečetl jsem to po sobe. Mám trochu jiný scénář, ale pro tebe asi použitelný. Spínam kotel pomoci smart switch od tuya. V místě kde byl regulátor mám vypínač, kterým mohu topení sepnout i mimo HASS. Samotný smart switch mám u kotlee, kde jej napájím přes 220v a vede do něj obvod vypínače. Ovládat to mohu z hASS, tuya cloudu a vypínačem.

Shelly varianta je imho toto: https://allegro.cz/nabidka/shelly-plus-1-inteligentni-vypinac-wifi-bluetooth-alexa-google-home-17313171740
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    MARTEN: zásuvky bych volil něco od Shelly, případně doma mám do HA integrovanou Tasmota zásuvku s měřením spotřeby

i4wifi.cz | Solarmi PG01 Chytrá Wi-Fi zásuvka s měřením energie, TASMOTA (TP29), v2 ATSPTP29
    https://www.i4wifi.cz/cs/260088-xtend-solarmi-pg01.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Já to říkal, že to cvaká! :)
    [SPIKE411 @ smart homes - DIY - X10 a dalsi (Home Assistant, Shelly, Tasmota)]

No a nechceš natáhnout lištama ty dráty někam mimo, popř. tam rovnou dát nějaký vícekanálový topný aktor s TRIACy? :)

Jinak musel bys asi najít nějakou stmívací zásuvku a to jsem teda v EU provedení a Wi-Fi / Matterem nenašel. Ale třeba blbě hledám.
    Řešením by mohlo být schovat do zásuvky stmívací modul. (Ale pak ti tam žena/hospodyně nesmí připojit vysavač, počítač atd.)
    Shelly teda ještě nemá Gen4 s Matterem.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Jo Home Assistant podporuje taky Matter.
    Ale plně podporuje i klasickou integraci Shelly přes CoAP API.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Nicméně koukám, že Bulhaři o té podpoře Matteru nemají prakticky žádné info na wiki.

Tady aspoň obecně od Googlu:
    https://support.google.com/googlenest/answer/13127223?hl=en

Tipuju, že Makrousek našel tohle
    Google Home with shelly devices :
    https://support.shelly.cloud/en/support/solutions/articles/103000046458-how-can-i-start-using-google-home-
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    MAKROUSEK: To Shelly by snad mělo jít přes Matter (Zigbee nebo Wi-Fi) integrovat do Google Home přímo/lokálně, ale aby to fungovalo nezávisle na telefonu a cloudu, tak bys musel mít nějaký Google Nest hub. (Někde holt musí být ten mozek, kde bude ta logika/vazby mezi různými zařízeními.)
    Immax neznám, Tuya ve mně úplně důvěru nevzbuzuje. :)
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    Tak jsem to nakonec rozchodil, ale trvalo mi to peknych par hodin. Postup:
    1. Prepinac Shelly od kolegy Spika - pres Shelly cloud integrovan do Google Home
    2. Chytre zasuvky od Immax Neo - pres Tuya app integrovane do Google Home
    3. IR krabicka s teplomerem od Immax Neto - pres Tuya app integrovane do Google Home

Rutiny:
    1) Kdyz teplota na teplomeru mensi nez cilova zapni zasuvku, naopak vypni - v Tuya app
    2) Kdyz zasuvky zapnute, zapni Shelly - v Google Home

Je to porod, protoze ty integrace nefunguji vetsinou obema smery a integrovany jsou jenom nektere funkce, ne vsechny. Je to takovy pokus / omyl.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    MAKROUSEK: Přesně tak.
    Není napájení kotle zapojené do nějaké krabičky ve zdi?
    Možná bys těch 230 V mohl vzít tam, resp. tam schovat i to Shelly.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam