• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RESCAPEGPS sports tracking, ENDOMONDO, RUNKEEPER, SPORTS TRACKER, STRAVA, GARMIN CONNECT a další.. Garmin Fenix a další
    FINSON
    FINSON --- ---
    BATY: No jo, tím jsem se na Nyxu chlubil dost málo :-) Viz předposlední větu zde: [FINSON @ Strava photo, aneb co není na Stravě, jako by nebylo :)]
    Přesně tohle s tím morálem se mi stalo u podstatně kratšího a mírnějšího kopečku při běhání :-D
    BATY
    BATY --- ---
    FINSON: To jsem ani nevěděl, že máš na kole wattmetr.

Přesně, nejlepší je si zajet na nějaký kopec a ten si dát párkrát nahoru a dolů ;) Akorát že poslední dobou mám morál to dát vždycky jenom jednou a už se mi nechce 😅

FINSON
    FINSON --- ---
    MAESTRO_007: Jo, takhle tomu rozumím 👍
    S tímhle přístupem to do běžeckého tréninku můžu zakomponovat na pohodu od oka a nestresovat se s nastavováním v Garminu.
    MAESTRO_007
    MAESTRO_007 --- ---
    FINSON: sleduju lehce watty i tep, ale tady u toho objemu/kompenzace je hlavní abys nejel delší dobu víc než máš, že občas jedeš min tomu se na kole nevyhnes :-)
    FINSON
    FINSON --- ---
    MAESTRO_007: Parádní vysvětlení, děkuji!
    MAESTRO_007
    MAESTRO_007 --- ---
    FINSON: chapu :-) mně to denní doporučení hodinky nabízí úplně stejně pro kolo jak pro běh. I ty tréninky jsou víceméně podobné.

po rovině v provozu ty watty ani držet nejde. Navíc tak nízké, tam to prostě kolísá pořád. Hraje taky trochu roli jestli má wattmetr dual i a jak pěkně "do kruhu šlapeš" Mě stačí vědět kolik cca wattů mám jet a v té hladině se snažím držet, je jasné že z kopce" to nepůjde a do kopce to zase bude větší ikdyž nechci. Trénink ani nezapínám na tohle protože jak říkáš, řvalo by to furt.

I z toho důvodu se intervaly (watty) vždycky jezdí do kopce. Tam jsi schopný držet stejnoměrné tempo (watty) a buď tlačíš víc nebo míň. Základ je vědět jaké watty máš jet (co navrhuje Garmin) a pak si schopný to objet i bez nastaveneho tréninku. Prostě vis že máš jet Sweet spot 3x10min. Nebo 4x4min VO2max atd. A ty watty (3s hodnota) hlidáš od oka nebo na to máš nastavený jednoduchý trénink. Kdy tlačítkem "lap" pustíš akorát ten wattovým rozsah a délku času máš buď nastavenou nebo ji víš z hlavy. Pořád se to opakuje.

Nastavit si na garminu nějakou šílenost s 15 krokama tempovyma to tady objet ani nejde. To se jezdí fakt na nějakém kopci co má hodinu nebo 20x nahoru a dolů. Nebo ten trenažér
    FINSON
    FINSON --- ---
    CATEE: Proto se ptám - na trenažéru v pohodě, ale v IRL držet power takhle konstantně mi přijde, že prostě nejde. Jasně, druhá možnost je nastavit ten trénink podle HR, ale i tam vím, že mi stačí 100 m mírný sjezdík a tepy mi spadnou moc nízko, i když budu šlapat...
    CATEE
    CATEE --- ---
    FINSON: To mi prijde ze by bylo lepsi pouzivat na cyklotrenazeru nez nazivo venku 🤔
    CATEE
    CATEE --- ---
    MTHU: Jakakoli trasa… :(
    FINSON
    FINSON --- ---
    MAESTRO_007: Díky! OK, to vypadá jako něco trochu jiného a ty FR 255 to neumí. V Connectu mě to pustí naklikat si trénink buď s nějakým cílem nebo obecně "improve your fitness", kde je problém už s tím, že to chce plánovat minimálně 5 dní v týdnu, tolikrát pravidelně vyjíždět v dlouhodobém horizontu nedokážu, a pak mi teda nešly udržet ty Watty - měl jsem jet základ v rozmezí 100W - 145W a to se mi po rovině na severním okraji Prahy prostě nedařilo udržet (execution score 35%), stačil sebemenší sklon a byl jsem mimo, v mírném klesání jsem ani při 37 km/h netlačil těch 100W a v nájezdu na most v oblouku jsem zase hned měl 200W, do toho křižovatky a zatáčky - hodinky na mě bez přestání řvaly, že tam mám buď málo nebo moc. 30s power jsem měl akorát, ale hodinky zřejmě berou okamžitou. V Edge 530 ten trénink nejde pustit vůbec a přiznám se, že patlat si to do něj manuálně se mi moc nechce :-)
    ...
    Ptám se proto, abych věděl, jestli je fakt takový rozdíl v možnostech toho tréninku v závislosti na přístroji, na kterém to zkouším, nebo jestli něco přehlížím - rozhodl jsem se zůstat primárně u běhu a ten ty hodinky trénují pěkně, kolo si nechám "jenom tak" jako doplněk na recovery nebo prostě na pojezdy pro dobrou náladu.
    Ale byl jsem zvědavný :-)
    MTHU
    MTHU --- ---
    CATEE: A stále stejná trasa? Chodím běhat do Prokopáku, kde je silnice vyspádovaná do boku a na poměru stran je to v tom úseku dost znát (třeba 2%).
    MAESTRO_007
    MAESTRO_007 --- ---
    FINSON: na kole jezdím podle Garminu ten denní doporučený trénink s wattmetrem. (Garmin trenér mi nevyhovuje)

Na hodinkách Fenix 7 mi to nabízí tréninky , občas jedu s hodinkama nebo si tréninky zkopíruju (ručně vytvořím) ve svém Garmin edge 530 se kterým pak na kole jezdím :-)

Teď moc nejezdím tak mi to nevadí, ale chci si kvůli tomu koupit nový edge aby uměl tréninky přímo on.
    Proč je ktomu ten Forerunner nepoužitelný?
    FINSON
    FINSON --- ---
    Vyvážení při běhu teprve začnu řešit, až na to ten správnej hruďák pořídím, nicméně díky vrozenému omezení hybnosti kyčlí způsobené různě tvarovanými výrůstky na chrupavkách očekávám divoké hodnoty.

Na co se ale chci zeptat: Trénujete někdo podle Garmin trenéra na kole? A ještě podle wattů? Dal jsem tomu přesně jeden pokus a došel jsem k závěru, že Forerunner 255 je k tomuhle nepoužitelný, i když tu možnost přes Connect nabízí...
    CATEE
    CATEE --- ---
    BATY: No mivali jsme oba tak do pul procenta a ted tohle…u me to prislo pomalu ze dne na den, ale je to tak mesic mozna i dva. Pritel se po delsi dobe znovu rozbiha a taky to prislo takhle znenadani, jen to tak ma kratsi dobu protoze nebehal…
    BATY
    BATY --- ---
    CATEE: Já mám Epix a hrm pro a byl jsem naposledy běhat 18.4. a mám 51.5% L / 48.5% R, což je normální u mě, vždycky mám 51 L cca. Ale nevim, kdy byl ten update...
    CATEE
    CATEE --- ---
    Pouzivame doma Fenix 7 Pro a Fenix 8, oba behame s hrudakem (pro a pro+) a v posledni dobe se nam obema zacala objevovat nezvykle velka odchylka ve vyvazeni mezi pravou a levou nohou, jeden to mame cca 2% druhy cca 3,5%. Prestoze jsme odlisni pravak/levak tak oba “kulhame” na stejnou stranu. Pripada mi to jako kdyby nekde byla spis chyba v algoritmu, nez ze bychom z niceho nic byli oba tak moc v dysbalanci. Nestalo se vam taky nekomu? Nesetkali jste se s tim?
    ADAM
    ADAM --- ---
    LEDOFREDO: U mě to tím bohužel není. Dnes mi to nezměnilo druhou noc. Zkusil jsem hodinky rebootovat, tak snad se to tím spraví...
    BUCCI
    BUCCI --- ---
    LEDOFREDO: Je to tak, taky mě to v minulosti potkalo
    LEDOFREDO
    LEDOFREDO --- ---
    ADAM: Spanek se taky nezaznamenava kdyz mas pauznutou, ale jeste neukoncenou aktivitu, jednou se mi to stalo
    NOMAAD
    NOMAAD --- ---
    Nemá tu náhodou někdo zkušenost s používáním navigace komoot v hodinkach garmin epix?Co resim: Komoot appka na mobilu podmiňuje zobrazení navigace na hodinkách paušálním placením prémiové verze.To se mi ale nechce,protože kromě téhle jedné funkce žádnou jinou nepotrebuju. Kamarád mi říkal že to vyřešil používáním komoot map(zakoupenych) v navigační appce Garmin(snad Garmin Explore?).Řešil to tu taky někdo?Za rady dík.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam