Možná je to blbý se tu rozepisovat, protože pro jednu stranu jsem děsnej rasista a pro druhou zase pravej opak, ale nedá mi to. Poslední dobou se mi honí hlavou úplně jiný důvody k té nenávisti vůči cikánům, než jsou presentovány médii, atd. Samozřejmě nemůžu popírat, že nasere, když někdo dělá do noci bordel po sídláku a policajti na to serou, to ale rozhodně není jen výsada cikánů. Taky nepopírám, že náš sociální systém je štědrý (narozdíl od většiny zaměstnavatelů), jeho využívání taky není jenom výsadou cikánů, využívá ho přeci každá rodina s dětmi, každý invalida, důchodce.
Přijde mi, že český rasismus vychází hlavně ze závisti, protože cikáni nejsou nepřizpůsobivý (tohle pro mě zcestné označení mě taky štve), ale naopak výjimečně přizpůsobiví. Dovedou svůj život perfektně přizpůsobit podmínkám, které mají k dispozici a je úplně jedno jestli na sídlišti nebo v osadě na Slovensku a jsou SVOBODNÍ. Nepracují a vyžívají s málem, mnozí se hrabou v dluzích a sračkách a musí vystačit ještě s menším málem a přesto jsou šťastní a dovedou život žít a ano, přizpůsobili se tomu co jim cpeme. Takže veřejně a před kamerou budou samozřejmě skuhrat, jenže jim to narozdíl od bílejch pobíračů dávek i zaměstnanců, který svojí bídě opravdu věří, nikdo nevěří. Na prvním místě je rodina a komunita, zábava a pak až vzdělání, práce a povinnost. A na to musí českej tatík/mamík, lapenej v konzumu, čumět cestou do rachoty a z rachoty aby měl na dovču v Chorvatsku a v Alpách a další nezbytnosti jako je pořádná telka, noťasy a chytrý telefony, vzdělávací kroužky, kvalitní potraviny, nový adidasky aby nebyli za socky, což ho pochopitelně velice frustruje. Jde kolem cigošů s lahváčem, pokuřujících zabraných do družnýho hovory nikam nespěchajících. Večer hotovej vymejvající si mozek u zpráv valícíh do něj jak kde koho zase cikáni zmlátili a jakej dělaj bordel, poslouchá jak si omladina dělá párty na lavičkách. Druhej den potká vysmátý kluky cikánský(skoro jako by se smáli jemu, puberťáci!) a ta hrůza jeden má adidasky a druhej chytrej telefon a on na to svýmu klukovi šetřil pomalu půl roku, zatímco tatík tohodle má invalidní důchod! Další den se jinde jiní poperou, ale to je jedno, všichni patří ke stejný kultúře, po párty zůstaly na chodníku odpadky, ale ON je sebrat nepůjde, protože ON to tam nenechal, natož aby za NIMA došel a zkusil se s nima nějak domluvit. To přeci nejde, říkali to v televizi (a ještě by si někdo myslel, že se s nima kamarádí nebo by dostal přes hubu). A frustrace roste a prolíná se se strachem a závistí, všechno je to pochopitelný a viník se hledá těžko. Přirozená česká povaha, přirozená cikánská povaha, média, aktivisti, politika... Je blbej nápad snažit se socializovat a zasadit do většinové společnosti někoho, kdo o to nestojí. Taky není o co stát.Jo a ano, jako v každým národě se u cikánů nachází hromada zmrdů, kriminálníků, hajzlíků řvoucích po právu zatímco ho porušují a ti jsou vždycky nejvíc vidět a utvářejí uřčitý povědomí o celý skupině. A radši nechci vědět co si cikáni myslej o nás.