• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    WOJTYLAE.D.C., tašky, batohy, urban tacticool , urban survival, urban gear, jak přežít v džungli velkoměsta i výlet k babičce
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    Tl;dr
    VACA
    VACA --- ---
    Jeste me teda napadlo ze kdyz by clovek na tom hodne trval, udelat si trea vlastni verzi check-in friendly multitool... Sice si proste koupit trea nejakyho toho gerbera nebo leathermana, a proste z nej vymontovat/vylamat a zabrousit ci vyrezat vsechny ty pilky, nůžky, šídla a ostrý čepele. Vzniknul by tak vlastne takovej mrzáček, ale myslim že pak by neměl bejt problem, nikde...
    VACA
    VACA --- ---
    WOJTYLA; TABORACEK: hele no ze si kazdej filosoficky urcuje sam co je a co neni zbran, jako jo v osobnich meritkach ano, ale na obecny rovine to bohuzel fungovat nemuze z principu. To ze vy mate v poradku mozeg a jste soudny a zdrave uvazujici lidi jeste neznamena ze ostatni jsou na tom stejne. Kdyz vedle sebe postavis tri lidi vsechny s naradovym nozem, jak poznas kdo z nich ho ma jako zbran a kdo ne?

    V tomhle ohledu jsem moc rad za to ze v nasi vlasti mame relativni svobodu a muzeme provozovat tyhlety krasny konicky, jako trea noze, prakticky v neomezeny mire a docela to funguje, ze se lidi bezne nepobodavaj v metru apod.

    Ale s letadlama je to proste jinak. Ac se muze zdat ze je to bezna vsedni vec tak proste neni. Letectvi je fakt dost specialni oblast lidsky cinnosti, piloti ani cestujici nemuzou "zatahnout za zachranou brzdu, nebo zastavit u krajnice" kdyz se neco semele.
    A muzu vam rict jednu vec, stejny pravidla platej mezi vojaky. Resp. kdyz sme trea leteli spolecne s vojaky ciste vojenskym letadlem a do valecny zony, pristavajic na vojenskym letisti kde maj vsichni nabity bouchacky, i tam plati v letadle stejny restrikce. Ze ma letadlo trea plnej kufr kveru je jedna vec, ale na palube plati stejny pravidla jako znate z trea z ruzynskyho letiste. Teda vlastne s jedinym rozdilem, ze tam by jste klicenku s nozikem urcite nepronesli... Jo za urcitejch specialnich okolnosti tam muze bejt na palube pridelenec/i vojensky policie kery ty kvery maj u sebe, ale to jen v urcitejch cpecifickejch situacich....

    Takze to neberte jako zas takovou desnou sikanu. Berte ze mate tu skvelou moznost nekam docestovat za zlomek casu a tohle je proste takova daň..


    Jinak ja verim ze si rozumime, ale tak je to tu otevrena diskuze, tak obcas prihodim svoje pohledy oknem do sveta aby bylo co cist :)
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    WOJTYLA: coz bohuzel neni urcujici, protoze ja osobne nevidim duvod, proc by nemeli pustit cokoliv:)
    WICKING
    WICKING --- ---
    WOJTYLA: No nemuseli by to pustit, protoze si budou myslet, ze z toho snadno vytahnes rezak a udelas z toho mass-killa knife... se schvalne zeptam na letisti, jak to klasifikujou
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    WICKING: to sem sebou nemel... ale rescue hook vod Benchmadu mi prošel v pohode... osobně nevidim duvopd proč by to nepustili,,,
    WICKING
    WICKING --- ---
    A propos, byl nekdo s res-q-me v letalde? Pustej to?
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    VACA: to meni naprosto vsechno protoze tendle Gerber jsem si sebou vzal zamerne s vedomim ze vo nej nejspis prijdu hned v Ruzyni. A nejde vo to mit zbrane sebou. A to zda je neco zbran urcuje majitel a uzivatel ty veci filozoficky vzato. A proto vymejslim a zkousim zpusoby jak a jaky veci si sebou brat ktery ja nepovazuju za zbrane. Nebavime se tu vo nozich a podobne tam je to jasny a ty na palubu nesmely nikdy.

    Jde mi primarne o vsechny vychytavky co muzou cestu zprijemnit usnadnit ale i poslouzit treba jako zbrane nektery z nich.
    Vysvetlovat nam tu proc letecky spolecnosti nechtej poustet kudly na palubu je fakt zbytecny.

    uz si rozumime?
    VACA
    VACA --- ---
    WICKING:vsak ja sem z vas nechtel delat terroristy. :)

    Hele no trea nuz sebou taham neustale a ve svym drzeni ho nepovazuju za zbran, ale obecne tak na nej nahlizeno je, a ja se podle toho musim obcas zaridit a respektuju to..
    V pripade litani jen s prirucnim je to tezky aby se vlk nazral a koza zustala cela... Ja kdyz sem tohleto musel resit, tak zustavaj tyhle veci doma i kdyz se bez nich citim nekompletni.. Dyk je to jenom par dni v civilizovanym svete, v tom lepsim pripade...
    Vsechno ale nechci nechavat nahode, samozrejme zvazim co z toho co sebou mam jeste dokazu opravit v terenu, a na to si sebou vemu jen nejnutnejsi nastroje. Trea sroubovak bych si jako do letadla brat nezkousel, ale par bitu a k tomu malinkej driver je check-in friendly. Ty elektrikarsky pasky sebou ve velmi malym mnozstvi mivam tez. Gaffa se mi svedcilo vzdycky kdyz dochazi role tak z prostredka vytrham ten karton (kdyz to klubko pred tim clovek rozplacne tak to de tobre) a zbyde mi jen tenka vrstva gaffy, ale chapu ze ne kazdej ma spotrebu gaffy v takovym mnozstvi aby se takhle zasobil zbytkama.. V tom pripade mi docela dobre fungovala ta kreditkova namotavka k niz jsem presel od namotavky na propisce, kdyz sem to driv praktikoval -lip se z toho pak bere kdyz clovek potrebuje.
    Jako taky si pamatuju jak sem jednou takhle letadlem vezl vysoce citlivy filmy a vydupal si, ze mi je do rentgenu nedali ani tam, ani zpatky. Moc sem tomu nerozumel a bal sem se ze mi je rentgen znici, ale asi to byla pekna volovina...
    WICKING
    WICKING --- ---
    VACA: Ten cold steel neni taktická propiska, mrkni do toho linku co jsem tam dával. Tam nejde o to, jak pise WOMTYLA, tahat sebou zbrane na palubu letadla. Ale kdyz letim na tri-ctyri dny na sluzebku nekam (mam jen carry-on) a chci mit sebou nejaky basic stuff, ktery mi pomuze neco spravit a/nebo jako sebeobranny nastroj a/nebo jako prvni pomoc (pr.; resqme) vsechno veci, ktere nechces pouzit v letadle, ale v cilove destinaci... Takze je to spis v tom, co sebou vzit co mi muze nahradit to co u sebe clovek stabilne nosi
    VACA
    VACA --- ---
    WOJTYLA: (respektive. asi sem pochopil až teď jak jsi to myslel s tou otázkou. Narážel jsi na to co jsem napsal na úvod toho přízpěvku... No to ale přece nic nemění na situaci.. Jestli jsi přišel o gerber za 600 nebo o gerber kerej máš z číny za 50. Ať tak či tak, byl jsi nasranej že tě nepustili na palubu ledadla s něčim co má pěkně jedovatou kudlu a nůžky, okolnosti zůstavaj stejný)


    ale pssst fakt mlčim
    VACA
    VACA --- ---
    Sry nejsem jasnovidec, ale paměť uplně v prdeli zatim ještě nemám. Vycházel jsem z informací který jsi nám poskytnul: WOJTYLA: kde poukazuješ na jakejsi GERBER multitool, a že by jsi ho pořídil "do letadla".
    Posléze z tohoto: WOJTYLA: kde nám vítězoslavně oznamuješ, že jsi právě pronesl Gerber multitool kde máš "pěkně jedovatý" nůžky a nůž a budeš s tim cestovat na palubě letadla.
    No a nakonec z tohoto:WOJTYLA: kde nás informuješ o tom jak jsi o svůj multitool s nožnicemi přišel.

    Na odpověď jsem čekal a měl jsem za to že jsem ji dostal zde: WOJTYLA


    ---
    Nicméně nezlob se na mě ale pokud se bavíme o coldsteel propiskách ale i multitoolech obsahujicích nože či nůžky, tak se bavíme o zbraních. Co se multitoolu týče, tak minimálně z pohledu letištní kontroly, protože těžko někomu vysvětlovat že je to moltitool s nožem, praktická vychytávka ale ne zbraň.


    Takže všechno co jsem zde napsal platí. Je to můj názor a pohled na věc, nikomu však neřikám že se tim musí řídít. Furt nějak nechápu přoč potřebujete tyhle krámy na palubě letadla. Lepší je místo toho so pořídit nějakej cestovní polštářek a něco dobrýho na čtení.

    a sorry už mlčim fakt jsem to nemyslel nijak zle
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    Tedy prisel jsem vo starej vomlacenej Gerber z ciny co jsem mel na klicich leta. A vo zbranich tu vubec nesla rec. Celou dobu se tu bavime o uzitecnejch vecech. A vo tom ze by nekdo chtel tahat kudly na palubu, sorry tak to uz je tvuj absolutni blud.
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    VACA: kdyz polozis otazku, silne doporucuju pockat na odpoved. Protoze v pripade ze si na ni odpovis sam a blbe a na zaklade toho par rozvines silenou filipiku, dopadne to presne jako v tvym pripade. Ses vedle jak ta jedle komplet ve vsem.
    VACA
    VACA --- ---
    Nemyslim to nijak zle ale zrovna při cestování letadlem bych se zrovna tak vyvaroval i nějakejm tem bojovejm propiskám, navíc obalenejm gafou apod.

    Fakt to zbytečně budí pozornost. Zkus si představit že živíš rodinu a děláš na letišti na checkinu. Tlačej tě k odpovědnosti protože každej průser v týhle oblasti je děsně vidět. Navíc je tu ještě ta skutečnost, že když se něco semele, je téměř s jistotou že zjistej že ten a ten pasažér prošel tou a tou branou a na ní jsi měl směnu ty. Každej den ti rukama projde tisíce lidí. V rámci nějaký efektivity práce máš určitý indicie čemu/komu věnovat větší pozornost. Co uděláš když narazíš na člověka s bojovou propiskou či jinejma pozornost budícíma objektama navíc obalenejma gafou?


    Další věc je, že to neni jenom bohapustá mírumilovnost co dopravní společnosti žene k dodržování restrikcí, v tomhle byznisu protejkaj nemalý peníze, a každej takovej průser znamená pro firmu nemalý ztráty. No a ten nezlatější věk rozvoje letecký doravy už pominul.
    VACA
    VACA --- ---
    WOJTYLA: takže jsi přišel o ten gerber za 600? No tak to je škoda.
    Na druhou stranu, jestli je to ten jak jsi psal že jsi s nim prošel na ruzyni a jsou na něm pěkně jedovatý nůžky a kudla.... No co na to říct... Nevim co od toho čekáte. Ten člověk dělal svoji práci.

    Jako jdyž se budeš hodně snažit tak nějakou zbraň na palubu propašuješ, může to bejt sofistikovaně maskovanej ostrej kus skla apod. Ale proč by kdo sakra potřeboval na palubu pašovat zbraně, nebo věci kerý icao klasifikuje jako zbraně nebo potencionální bezpečnostní rizika. Letadlo je od toho do něj nasednout, a dostat se co nejrychleji z bodu A do bodu B. Jestli vás serou tyhlety bezpečnostní opatření tak jezděte vlakem ;)

    To že vás do letadla nechtěj pustit s kudlou v kapse, nebo s lahvi nitrotoluenu... Na vašem místě kdo hodně cestujete letadlem bych byl spíš rád že zkušennost na vlastní kůži ukázala, že neni vždycky uplně easy si na palubu nosit veci s touhle povahou, protože se tak snižuje vaše šance že tam potkáte nějakýho vyšinutýho magora co mu ruplo v kouli a řekl si že už to tady nemá cenu, nebo aspoň to že by měl kapsy plný zbraní. Argument že já chci mít na palubě zbraně abych se mohl případnejm magorům bránit neberu.
    Já nejsem zarytej odpůrce zbraní, ale letadlo je prostě dost specifickej prostor, a jsem pro ať zůstane "bílou zónou" a jsem i pro to ať se to kontroluje a dodržuje. Nejsem pro nějaký nesmyslný šikany a křížový výslechy s prstem v prdeli. Ale když je a bude obecně známá skutečnost že lidi o tyhle předměty na check-inu nekompromisně přicházej tak se tim fakt relativně hodně eliminuje ten přpad náhodnýho magora tipu brod. No a nějakýmu sofistikovanýmu terrorismu bohužel kudlou v kapse nezabráníte. Když by byl volnej pohyb kudel, tak jich stejně budou mít víc a budou odhodlaný je použít. A z druhý strany, v extrémnim případě vám možná víc poslouží už dříve zmiňovaná Parker propiska, fortelná ocelová a přesto nenápadná a elegantní, navíc třea v kapse u košile vždy po ruce. Daleko víc pohotová a v danej moment účiná zbraň, než nějakej nářaďovej nůž v kapse...

    I když si nemyslim že wojtyla vnímal svůj multitool primárně jako zbraň, tak na celkový situaci to bohužel vlastně nic nemění

    Sorry sem se trochu rozepsal a v nejmenším to nemyslim nijak zle. Je to jen můj názor a pohled na věc, mínusy nedávám.
    WICKING
    WICKING --- ---
    WOJTYLA: https://www.google.cz/...bo=u&source=univ&sa=X&ei=UWQEVY20KI7qaP2vgdgM&ved=0CCMQsAQ&biw=1280&bih=613

    cca 150,- Kč

    No jasně, ale když letíš jen carry-on, tak je to jak říkáš. Jak jsem psal, mají navíc namátkové prohlídky. Ve Stuttgartu jsem takovou schytal, a div, že jsem našel na výslech a nedostal anální sondu a to jsem nic neměl... buzeroval mě i kvůli velikosti spony na pásku. Kolega šel vedle a nechali ho projít s nevytaženou kosmetikou a v kosmetické tažce měl full-size victorinox... to neodhadneš.
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    WICKING: no klaiska multitool mám v kufru co jde odbavit... tady s tim jsem testoval co projde... sharkie se mrknu...
    WICKING
    WICKING --- ---
    WOJTYLA: hele mně se v tomhle fakt osvědčil ten Sharkie od cold steel. Nikdo ani v cílové destinaci Ti nemůže říct ani popel. Sharkie, binder pásky a festovní propiska s namotaným duct-tapem. Případně bych zkusil něco jako Leatherman Piranha jako tool.

    Nože ani nožíky a tyhle věci obecně včetně teleskopů atd. nechávám doma. Je mi líto peněz, když by mi to vzali nebo nechci dostat pokutu (známej v německu při rutinní kontrole na silnici dostal pokutu za Victorinox).
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    TABORACEK: v pondeli zas letim Zahreb pres Mnichov a ve stredu Belehrad a v patek domu takze pak podam dalsi report jak je to na tehle letistich.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam