WOJTYLA: V bateriich do laptopu jsou LiIion 18650 clanky (unprotected), takze se da koupit napriklad prazdna power banka a nacvakat ty baterie do ni. Pouzivam na to vyhozeny baterie, protoze kdyz baterie do laptopu prestane fungovat, obvykle jsou v ni vadne presne dva clanky, zbyvajici 4 a vic (podle kapacity) jsou obvykle s zivotnosti nekde na 60% (vlastni zkusenost). Akorat jsem se musel dohodnout s nasima desktop lidma, ze si je obcas vyzvednu, je toho plna skatule, a mam radove nekolik stovek 18650 clanku.
Dalsi moznost je, ty 18650 nacvakat do nejakych drzacku a udelat z nich jednu vetsi baterii. Ted mam rozdelanou jednu asi 30-40Ah baterii, poskladanou z 18650 a ma 11.1V nominalne, takze je to potreba ovesit jeste nejakou elektronikou (buck convertor pro USB nabijeni, stabilizator aby z toho lezlo 12V, resp 13.8). Chtel bych ji pouzit prave v pripojeni na solarni panel, a to by mi napajelo alarm v moji stavebni bunce, aby mi to tam nikdo nevykradl. Ovsem postavit takovou baterii je doclea rehole, protoze je potreba nejdriv vylamat vsechny ty clanky z tech laptopovych baterii, pak je vsechny otestovat, a to je prace na tydny nonstop a musi clovek vedet co dela.
Kdyz tomu nerozumis, doporucil bych levnej multimetr od cinana za stovku, a laptopovy baterie ktery se v kazdy normalni firme vyhazujou a cpat je do tech USB power bank za par dolacu.
13000mAh Dual USB Power Bank Case Kit 5X 18650 Battery Charger DIY Box for Phone | eBay
http://www.ebay.com/...9?_trksid=p2057872.m2749.l2649&var=430748310384&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT