• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    WOJTYLAE.D.C., tašky, batohy, urban tacticool , urban survival, urban gear, jak přežít v džungli velkoměsta i výlet k babičce
    ASACRA
    ASACRA --- ---
    BRUKEV: široke hrdlo plus k němu dokup víčko co má uprostřed hrdlo s petflaskovym závitem
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    BRUKEV: nezlije pokud nejsi debil... nezlije ani mýho 4 letýho synka...

    seš na nákupních cenách panáčku? tak to já bych si možná taky nákou vzal...:-)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Ta siroká prý často při kodrcání pijáka zlije, jak je to? Máš tu redukci koupenou?
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    V nabídce mám only plast (jde o to, že vybírám, bo jsem na nákupních cenách:)
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    BRUKEV: Siroky litrovku nerezovou
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Jakou si mám koupit Nalgen lahev? Široké hrdlo, nebo úzké hrdlo? Půl litru, nebo litrovku?
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    PAULMUADDIB: Prostě každý si má vybrat z "nového" a "starého" co mu funguje.
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    STEPNI_VLK: Tak jako – jo a ne. V něčem má samozřejmě pravdu. ALE například některé materiály a techniky výroby dokážou udělat z potřebné (nutné) věci věc, která váží polovinu a poskytuje stejnou službu, nebo při stejné váze umí něco navíc.

    Hezká je ta povídka v komentářích: http://tramp-kuba.wz.cz/pov001.htm

    Akorát si nemyslím, že by to fungovalo takhle jako slippery slope.

    Já mám dvě spoustu “nový versus starý”, vyberu dvě.

    1. “Starý” wins. Už hodně dávno jsme tábořili u rybníka, v takovém ny náhorní planině vyvýšeném místě, s hodně vysokými stromy kolem, navíc po mnohadenním dešti. Takže v noci docela zima (tak 5-7 stupňů). Vlezl jsem do (z dnešního pohledu starého, ale tehdy nového) molitanového spacáku a zakryl se dekou z umělotiny. Pak jsem přidal druhou (byla jich tam erární celá kára). Pak jsem přidal třetí a pořád jsem klepal kosu. Kamarád z woodcraftu mi půjčil “přebytečnou” deku “Hudson Bay” z ovčí vlny (s tím černým pruhem šikmo přes rožek). A bylo teplo.
    2. “Nový” wins. Přechod Tater, asi 27 kilometrů z Podbanského přes Koperskou dolinou zpoza Kriváně přes Hlinské, Popradské a Štrbské pleso zpátky. Ve třetině cesty začalo hodně pršet. A ochladilo se. Sice jsem měl pončo “Condor”, ale bylo používané už asi 10 let a přes zimu ležením ve skříni ztratilo nepromokavost. Byl jsem sice až na kost, ale díky funkčnímu tričku z merino vlny (váží pár gramů, výrobce Devold) mi bylo teplo.
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    SAFARIK: nicmene mozna bysme mohli udelat nejakou akci pro mistni kluky toho nakupu za nakupku?:-)))
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    SAFARIK: strasne rad. Az to nebude v Ostrave:-))
    SAFARIK
    SAFARIK --- ---
    Zdravim panove! :-)
    Dal jsem dohromady zdravotni kurz v Ostrave.
    30 a 31 ledna 2016. Osnova je v popisu akce na FB.
    https://www.facebook.com/events/946471378779981/

    + dostanete zdravotni material za nakupky.

    Budu rad kdyz prijdete. Porad jsou 4 volna mista. ;-)

    Honza
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    CROSS: TSL mame s zenou a nemuzu si stezovat. Sam jsem velkej chlap a nikdy s tim nebyl zadnej problem, v podstate to pouziavm podobnym zpusobem jako ty, plus nekolik prechodu krkonos na sneznicich...
    CROSS
    CROSS --- ---
    Když je řeč o zbytečných vymoženostech moderní doby, chci si koupit sněžnice. Neplánuju žádný hardcore horolezení, v podstatě s tim budu chodit někde po sjezdovce a okolí, zatimco dítě se učí lyžovat. Potřebuju solidní nosnost, nejsem lehká váha, natož s druhym dítětem v krosničce. Vybral jsem na internetech TSL 438, líbí se mi (teoreticky) to řešení pro stoupání i klesání. Tady asi neni to správný místo se ptát, přece jenom nechodíme na tom vysloveně každej den, tak dík i za případné nasměrování. Jde mi primárně o obecný doporučení nebo o konkrétní zkušenost se značkou nebo timhle modelem. S chůzí na sněžnicích už nějakou praxi mám.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    STEPNI_VLK: Ale jo, pravdu má. Byť teda osobně z těch hi-tech věcí nemám skoro nic, ale přece jen určitou modernizací vybavení za ty roky prošlo i u mě. Nicméně má to ještě ten rozměr, že - ač se tomu těžko věří - stárnem:). Před lety nebyl problém přežít třídenní mejdan a pak jít úplně čerstvej do práce. Dneska je to jednodenní mejdan a tři dny neschopenka:D. A s tím pohybem venku je to podobný. Vyspal jsem se na čemkoli a kdekoli. Dneska už mě bohužel bolej záda a byť furt tahám bůhvíjak starou karimatku BW, na x místech propálenou, a levnej spacák, tak se vyspím mizerně a sem tam mlsně pokukuju po všech těch nafukovacích karimatkách. Co mě od toho všeho odrazuje nejvíc (kromě pocitu, že pak už bych nebyl "tramp", ale "turista"), je v tom článku taky zmíněno - oheň. Moje věci jsou buď přírodní a jen tak se nepropálí, nebo už jsou v takovým stavu, že je mi to jedno. A další věc, která mě na moderních materiálech příšerně štve, je šustivost. Nemám rád, když něco šustí, cinká a obecně dělá zvuk. Bavlna, voskovaný plátno atd. jsou v pohodě, ale všechny ty ultralehký nesmysly prostě furt vydávaj zvuky.
    HNZDD
    HNZDD --- ---
    STEPNI_VLK: taky jsem to dnes cetl.) a dal mu bohužel za pravdu
    SHADDIE
    SHADDIE --- ---
    STEPNI_VLK: Hezky to vystihl. Vidím to i na sobě, sice nejsem nějak extra hitech vybaven oproti některým lidem, ale i tak. Když mi bylo tak 17-20, chodil jsem s minimem věcí, nad ničím jsem zbytečně nepřemýšlel, nosil jsem jednoduchý věci, většinou obnošený maskáče, usárnu, kanady, deku, celtu, ešák a flašku, nůž po dědovi a bylo mi dobře. V zimě to bylo podobný, akorát doplněný o nějakej ten ČSLA vaťák a deky jsem měl dvě. Místo usárny občas plátěnej batoh, nějakej starej asi československej, zřejmě kopie německýho horskejch myslivců. Když se objevil ALICE batoh, byl to přímo kosmickej upgrade. Dlouho trvalo, než jsem začal nosit karimatku, spal jsem na celtě, na listí, na jehličí. Dneska, no, když na to kouknu co nesu kravin i na třídenní vejlet, sice jsem hodně omezil, ale pořád s tím bojuju (s nutkáním "vemu ještě tohle, co když se to bude hodi"). Karimatka thermarset harmonika, thermarest nafukovací, GTX potah na modulární spacák, několik druhů batohů s molle vazbami, vařiče, několik nožů, multitool, nádobí....Občas z nostalgie jdu oldschool, prostě jen s tím, co bych měl, kdybych žil ve 30-40ých letech. A je v tom něco osvobozujícího :)
    RIVAN
    RIVAN --- ---
    STEPNI_VLK: Super clanek :)
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Je nutné držet krok s hi-tech výbavou? | iOutdoor
    http://ioutdoor.cz/uzitecne/je-nutne-drzet-krok-s-hi-tech-vybavou/

    Osobně nemám vůbec nic proti kvalitním spacákům, propracovaným ergonomickým batohům, nepromokavým bundám ani ultralehkým lyžím. Otázkou ale je, jestli to trochu nepřeháníme. Čím víc high-tech hraček máme k dispozici, tím víc jich s sebou ven taháme. Při pohybu v přírodě se tak ocitáme v jakémsi malém soukromém „skleníčku“, dokonale izolovaném od přírody. Každý z nás se někdy dostane do situace „na hraně“, kdy nemá vše plně pod kontrolou. Je mu zima, je unavený, promoklý, má hlad… Jak se z toho poučíme propříště? Většina z nás si jen opatří další vybavení.

    Kdybychom ale méně spoléhali na věci, které máme s sebou, museli bychom víc přemýšlet, víc se snažit a díky tomu si i víc užívat přírodu. Když už nic jiného, aspoň bychom častěji viděli východ slunce.
    SIRIUS
    SIRIUS --- ---
    JOSEF_K: cajk, tak to vobjednam do auta na ty kramy co tam vozim
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    SIRIUS: jj, přesně tak.
    WOJTYLA: imho bys do toho nacpal potápěčskej vercajk i s potápěčem. Akorát těch kapsiček je na tý kabele málo, takže bedna s nářadím tak jako tak chvíli přežije. Případně jí můžu nosit v tý kabele, což vlastně není tak blbej nápad.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam