SWIST +
SAFARIK: V první řadě díky za aktivitu, je příjemné, že někdo, kdo něco nabízí, reálně komunikuje :) .
Zrovna šití břišních orgánů mi do obsahu toho kurzu, který bude v Ostravě (a jehož ekvivalent jsem předpokládal v Praze) moc nezapadá. Moje vize toho, na co bych rád šel, je zhruba takováto: Mám za sebou pár kurzů první pomoci vojenského i civilního zaměření, takže můj vědomostní rozsah je zhruba od vyndavání klíšťat po zaškrcovadla a hemostatika. Líbil by se mi kurz, kde mě někdo naučí jak (a čím) sešít kraje rány k sobě, co tomu šitému dát, když neseženu normální antibiotika a podobně. Nedovedu si představit, že bych se dobrovolně někomu navezl do břišní nebo hrudní dutiny, protože chirurg nejsem ani nebudu a pacientovi bych (nehledě na objem teoretických znalostí) těžko pomohl - spíš bych ho zabil. Mnohem víc bych ocenil informace, jak nejlépe neinvazivně ošetřit stavy, které se dneska běžně řeší chirurgicky (třeba ta často zmiňovaná apendicitida). Ten blok o amputacích mi připadá jako maximum, co má pacient při zákroku bez cvičeného chirurga a vybavení reálnou šanci přežít, a to bych si jako poloviční laik daleko spíš věřil na to, že budu schopen úspěšně (=pacient přežije) v improvizovaných podmínkách amputovat ruku než třeba sešít játra. Konečně, úspěšných amputací v primitivních podmínkách je přeci jen asi doloženo víc než případů úspěšné břišní chirurgie prováděné laikem...
Čili mně by se nejvíc ze všeho líbilo, kdyby se v Praze udělal ekvivalent ostravského kurzu s rozdělením:
- První den: CPR, bezvědomí, mrtvice/infarkt, krvácení atd.
- Druhý den: Drobná chirurgie, šití, amputace, substituce léků, poúrazové a pozákrokové komplikace a jejich řešení.
ideálně s možností přijít jen na jeden den nebo na oba. Pokud by bylo nutné to stihnout za jeden den, pak bych si vybral jen ten chirurgicko/postapo den.
Osobně bych rád do osnovy přidal, alespoň letmo: alternativní (jiné než chirurgické) řešení apendicitidy a podobných stavů. Ošetření rozsáhlých popálenin a poúrazová péče. Specifika ošetření mnohočetných penetrujících poranění ala šrapnel.
TL;DR verze: Mám dojem, že kdybych musel někomu šít něco v břiše, stejně mi umře na stole, takže šití břišních orgánů v osnově považuju za zbytečné.