• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NECECHJedovatá literární kritika
    TOMASZ
    TOMASZ --- ---
    NECECH: Je. Můžeš si pogratulovat. ;P
    NECECH
    NECECH --- ---
    TOMASZ: Mnoho ajťáků dnes píše a myslím, že i mnoho humanistů se možná živí web designem..

A neni to krasne? Mam pocit, ze jsme nasli nejaky common ground v pojeti vzdelani jako celozivotniho kreativniho a samoodpovedneho procesu nabyvani ruznych vedomosti a technik, ktery v jistem smyslu je a v jistem smyslu neni nezavisly na skole, kterou dany clovek ma.
    MALEMKRALOVNA
    MALEMKRALOVNA --- ---
    NECECH: no to si uvedomuje kazdy inteligentni clovek :-D
    NECECH
    NECECH --- ---
    MALEMKRALOVNA: ... coz s inteligenci jako takovou nema nic spolecnyho ...
    MALEMKRALOVNA
    MALEMKRALOVNA --- ---
    NECECH: myslim ze inteligence je ta posledni vlastnost, kterou by mi prirknul :-D ... rozchazim se s nim totiz v nekolika nazorech a postojich :-)))))
    NECECH
    NECECH --- ---
    MALEMKRALOVNA: zrejme mu prijdes nemravne inteligentni
    MALEMKRALOVNA
    MALEMKRALOVNA --- ---
    NECECH: ma na mysli moje vejsplechty :-)
    NECECH
    NECECH --- ---
    TOMASZ: snad poprve za dlouhou dobu nenachazim v tvem prispevku nic, s cimz bych nesouhlasil; akorat nevim, co myslis "vejsplechtama", jez bys chtel "umravnit"
    MALEMKRALOVNA
    MALEMKRALOVNA --- ---
    TOMASZ: to tu nikdo nerikal ze mit diplom znamena byt genius ... ja se ti jen snazim rict ze rikat o nekom ze je idiot kdyz v dane tematice ma vzdelani a ty ho nemas je na povazenou ... nekdo toho vi vic nekdo min ale v podstate je to zarukou ze o tom proste neco vi a neni to pouha zakladni znalost :-)

a hlavne ty z nekoho delas smahem idiota a tupce jen protoze nesouhlasis s jeho nazory ... v tom pripade jsi idiot ty ...
    TOMASZ
    TOMASZ --- ---
    NECECH: Starého mistra nechme raději oprašovat jeho solární panel. ;)

Ta prace, kterou jsem mel, abych se na ty statnice pripravil, resp. abych ziskal opravneni prijit k ty zkousce a vykladat tam neco o jazyce, mi umoznila to, ze dneska umim svobodne premyslet.

To je ta "šance", o které jsem mluvil. Dostat jí zvyšuje pravděpodobnost, že člověk bude k něčemu. (Já se tu nesnažím bagatelizovat vzdělávání, jen umravnit vejšplechty typu: "mám diplom, ergo jsem génius".)

Nevim, zda te to na tvy fyzice naucili taky.

Jistě. Troufám si dokonce říct, že to "vzdělání", o kterém pan docent mluvil, ani nerozlišuje mezi humanitními a přírodovědnými obory. Toto zaměření představuje jen počáteční nasměrování, jakým pojmeš život. To "vzdělání" znamená, že se nastartuje celoživotní proces, díky kterému není nikdy jisté, že člověk skončí tak, jak začal. Mnoho ajťáků dnes píše a myslím, že i mnoho humanistů se možná živí web designem.
    NECECH
    NECECH --- ---
    TOMASZ: Poslys Tomo, stary mistr rika, ze na nyxu jsou hlavne dve skupiny lidi: fetaci a ajtaci, nebo jinymi slovy: humanitni vedci a prirodni vedci. Je jasny, ze ty jses ajtak a ja jsem humanitni vedec. Muj vysoko potencialni kolega konzum23 je prilis mlady na to, aby mel dokoncene humanitni vzdelani, ale ma dobry zaklad, protoze je z dobry rodiny. A to vzdycky u tohoto druhu vzdelani znamenalo vic nez skola. Takze jasne, ve zobecnenem pohledu mas pravdu. Ale zaroven nemas pravdu: Ta prace, kterou jsem mel, abych se na ty statnice pripravil, resp. abych ziskal opravneni prijit k ty zkousce a vykladat tam neco o jazyce, mi umoznila to, ze dneska umim svobodne premyslet. Nevim, zda te to na tvy fyzice naucili taky.
    TOMASZ
    TOMASZ --- ---
    MALEMKRALOVNA: A to, že se Ti v určitém časovém okamžiku podařilo přesvědčit zkoušející, že o nějaké problematice víš víc, než běžný laik, nějak garantuje, že nejsi celkově idiot? Že se tím, co jsi byl nucen protlačit hlavou budeš řídit? Že to tam v nějaké podobě zůstane? Žes to doopravdy pochopil, a ne se jen naučil to přesvědčivě papouškovat, což s trochou štěstí prošlo? ;)

Docent Štoll, kterého jsem měl na fyziku, třeba vždy říkal, že vysokoškolské vzdělání je to, co v člověku zůstane, když zapomene všechno, co se ve škole naučil. To asi nebude to, co měl šanci ohodnotit zkoušející u státnice, že ne? Čímž se dostáváme k problematice školství obecně. Jakékoliv vzdělání pouze garantuje, že se jedinci dostalo šance něco pochopit a porozumět tomu a překovat to v moudrost. A zkoušky vždy měří jen to, jak na to mozek v prvním přiblížení zareagoval, protože skutečné (nikoli formální) vzdělání se dostavuje mnohem později, až když se všechno usadí a praxí a životem uvede v potřebné souvislosti.
    MALEMKRALOVNA
    MALEMKRALOVNA --- ---
    TOMASZ: slyšel jsem to od tebe :-) ... ja si dovolim nesouhlasit ... preci jen kdyz udelas statni zkousku je to zarukou toho ze o dane problematice vis a vic nez jen laik ... nelzeme si .... naopak takove veci popira jen idiot :-)
    NECECH
    NECECH --- ---
    BUBLINKY: to je ale nuda, ja bych prece jenom preferoval ten serm
    BUBLINKY
    BUBLINKY --- ---
    TOMASZ: Po ramínkách. ;)
    NECECH
    NECECH --- ---
    TOMASZ: nudim???, ja se nenudim..., ty se nudis?, proc?, proc odpovidas na moje nudne prispevky?
    TOMASZ
    TOMASZ --- ---
    NECECH: Už toho nech. Nudíš!
    NECECH
    NECECH --- ---
    TOMASZ: to povazuju za prilis brutalni, ale v zasade to muzeme zkusit, kdyz ja muzu zacit, to je jedina podminka ;D
    TOMASZ
    TOMASZ --- ---
    NECECH: Ale my se u nás nešermujeme... my se fackujeme. :P
    NECECH
    NECECH --- ---
    ALONSY: no, pokud TOMASZ ma koule, tak prijme moji vyzvu a dame si poctivy šerm
    (samozrejme tak, ze nezustanou trvale nasledky, kamos ma pro tyto ucely dobre polstrovane palice)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam