• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XI_Moderní věda - poznatky, teorie, synergie oborů
    Tento klub má sloužit jako místo pro diskuzi nad nejnovějšími objevy z oblasti moderních přírodních věd. Měl by být zdrojem relevantních odkazů na informace z oblasti různých, navzájem synergizujících oborů, jako je v současné době např. vysokoenergetická fyzika, nanotechnologie, kvantová fyzika, ale také astrobiologie, kosmologie, astrofyzika a mnoho dalších. Klade si za cíl sdružovat informace získané za pomoci rigorózních vědeckých postupů a zprostředkovávat možnost diskuze nad aktuálními vědeckými objevy z oblasti přírodních věd a nad jejich konkluzí s ostatními obory a již známými teoriemi. Vstup povolen všem, koho zajímá realita.
    rozbalit záhlaví
    ASYD
    ASYD --- ---
    Generating Power on Earth From the Coldness of Deep Space - IEEE Spectrum
    https://spectrum.ieee.org/energy-from-cold
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    Astrobiologists Say Planet Earth Itself Might Actually Be An Intelligent Being
    Do planets have intelligence? That seems to be the main idea behind a new hypothesis put forth by astrobiologists: that planets are also intelligent beings.
    Astrobiologists Say Planet Earth Itself Might Actually Be An Intelligent Being
    https://blog.thespaceacademy.org/2022/12/astrobiologists-say-planet-earth-itself.html
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    OTAVA: asi bys musel mit hodne moc pisku, takze hlavne zalezi, kolik mista mas vedle domu. Precejen 4 mesice topeni nejaky teplo seberou.
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    četl jsem teď článek ze na severu budujou termální zásobníky z písku který udrží teplo měsíce téměř beze ztrat. jak moc reálný by bylo udělat takovej zásobník někde vedle baráku a v létě tam čerpat teplo - pojede klima na fotovoltaiku a v zimě tím teplem přes tepelné čerpadlo zase ten barák vytápět?
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    http://www.hypothesis-of-universe.com/docs/n/n_316.doc - Co si podle Vl. Wagnera premier Rusnok neuvědomuje
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    XI_: Docela rád bych se přidal. Leč první dva příspěvky a vcelku tři za více než rok mne děsí. Totiž, děsí mne spíše poznání, že o tohle téma nemá nikdo zájem.
    XI_
    XI_ --- ---
    Pokousel jsem se to zalozit urcite vice nez pred rokem, takze jsem ted prekvapeny, ze to z niceho nic proslo :) Ucelem mela byt diskuze o synergiich (tj. kombinacich) jednotivych modernich poznatku. Napriklad v nanoelektronice se dnes pomerne casto resi problemy, ktere nalezi spise do molekularni biologie, nebo i biologie. Pri simulovani mikrovlnnych obvodu jsou pak treba platne poznatky z teorie her a jinych necekanych disciplin.
    Casto to pusobi spise problemy - obvykle to vypada tak, ze v problematice, kde se kloubi vice vednich oboru, nejsou v nich ve vsech vsichni tak zdatni, jak by "meli". Potom, kdyz se s problemem nekdo zabyva, tak jeho uspech v danem oboru zavisi na hloubce pochopeni problematiky kterou casto nikdy nestudoval.
    No a ja jsem se tady v te diskuzi chtel zabyvat tim, jak tyto kombinace mohou pusobit prospesne, kdyz se toho clovek nezalekne a pokusi se poznatky ruznych oboru propojit.
    Jak rikam, davno jsem na tento "projekt" zapomel, takze se omlouvam, ze to tady okamzite nezaplavim priklady. Brzy snad pridam nejake odkazy. Uvidime, mozna se nekdo prida k diskuzi ;)
    FILTHY_SAD_EMO
    FILTHY_SAD_EMO --- ---
    líbí se mi ty kydy nahoře.
    Jen nechápu smysl.
    A proč kydat o něčem, co je komplet obsaženo zde: http://www.sciencedirect.com/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam