• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GGGBrutalismus - drsná poezie
    VACA
    VACA --- ---
    SUCHOSCH: Tu knizku si zkusim pujcit, jestli to maj v knihovne. Doky za tip.
    VACA
    VACA --- ---
    SUCHOSCH: J n, i tak diky. Kazdopadne kdyby jste k tomu nekdo neco mel jeste, tak nahodte:)

Jedna legenda totiz pravi. Respektive jeden profesor na stredni nam kdysi skoro pred 20ti lety vypravel historii o tom jak staveli novou scenu.
    A ze podle komunistickeho predsenictva byl plast te budovy z nejakyho mramoru docela i z dalekejch koncin.
    Budovu meli mit dokoncenou v nakej danej termin a nikoho moc nezajimalo ze se nestiha. Muselo se plnit.

A tak se stalo ze pry diky nejakejm konstrukcnim resenim a tomu plasti budova nebyla pouzitelna alusticky, (asi nebyla dostatecne odrusena od vnejsiho ruchu, tramvaje a tak..)
    No, a tak ji pak z nouze celkem narychlo obalili tema luxferama.
    A exkluzivni pohledovej mramor zustal pod tim :)

Nevim proc sem si na to vzpomel zrovna ted, ale vlsatne by me zajimalo to konecne rozetnout jak to tenkrat doopravdy bylo, a co je pod tema “televizema” ve skutecnosti ukryty :)
    SUCHOSCH
    SUCHOSCH --- ---
    VACA
    VACA --- ---
    Mozna trochu OT tady, ale nasel by jste nekdo nejakou fotku novy sceny jeste nez ji obalili tema “luxferama”?
    ANDR3E
    ANDR3E --- ---
    a kdyz uz jsme v Polsku :)

Hotel Forum, Krakow - Janusz Ingarden, 1978-89

ANDR3E
    ANDR3E --- ---
    NOIK: a tohle me zaujalo :D

What did Le Corbusier do in Katowice?

Not a single thing! He never visited, nor did he ever design anything for the city. And yet, since many of the local architects looked up to his oeuvre and adopted many of his innovative ideas, there are numerous buildings – as well as whole districts – of Katowice designed in accordance with Le Corbusier’s ideas. In the prewar period this applied mostly to modern housing projects in the southern section of the city centre, whereas in the postwar period it spread to vast areas in the very centre of Katowice (along Korfanty Avenue – formerly Red Army Avenue), the Park of Culture or new residential estates (such as Tysiąclecie and Koszutka) where whole housing schemes rather than single buildings were realised according to Le Corbusier’s guidelines for modern urban planning.Our map sets out to reveal that architecture and urban planning in 20th century Katowice developed in close alliance with modern European movements. It should also help understand why certain areas of the city were designed in a particular way and assess which ideas have withstood the test of time.
    ANDR3E
    ANDR3E --- ---
    NOIK: ta opraveny stara dulni vez s cervenymi koly a puvodni budova jsou skvely, resp. ty zaveseny rampy uvnitr :) tzn. ze musim nekdy vylet do Ostravy jeste prodlouzit na polskou stranu :)
    NOIK
    NOIK --- ---
    ANDR3E: jo to je dobrý, v září jsem si to taky procházel, nutno dodat, že to je s Muzeem Śląskie https://www.archiweb.cz/b/slezske-muzeum-v-katovicich-muzeum-l-skie-w-katowicach a asi jediná konverze v kdysi průmyslovým městě, všechno prej hromadně vybombili před několika lety

..jinak v Katowicích je řada zajímavých poválečných baráků, lze chodit podle týhle mapy https://www.infoarchitekta.pl/...loaded/ARTYKULY/SZKOLENIA_KONFERENCJE/Corbusier/10029_mapa_kato.pdf

+ místní Medialab vytvořil free písmo s místními ikonickými stavbami:) https://medialabkatowice.eu/en/projects/katowice-icons/
    ANDR3E
    ANDR3E --- ---
    NTR23: nechci to hanit, jen mi prijde ze to slo udelat ciltiveji, a asi ani nejsem presvedcenej ze pohledovej beton je vhodnym materialem pro tuhle prestavbu, jinak je ten projekt zajimavej, libi se mi usporadani budov a ten "dvorek" uprostred
    ANDR3E
    ANDR3E --- ---
    tohle je dobry :)

Fakultní budova v Katovicích propojuje historii se současností | EARCH.
    http://www.earch.cz/cs/architektura/fakultni-budova-v-katovicich-propojuje-historii-se-soucasnosti

ANDR3E
    ANDR3E --- ---
    NTR23: me se moc nelibi tohle napojeni, skoda ze to nejak vic aspon opticky neoddelili, az ze ta betonova strecha zasahuje az k puvodni casti

NTR23
    NTR23 --- ---
    ANDR3E: Byl jsem v tom původním párkrát. Toto jsem ještě naživo neviděl, ale za mě se mi to líbí.
    ANDR3E
    ANDR3E --- ---
    NTR23: ty jo musim rict ze tenhle projekt jsem mel hrozne rad, tou pristavbou to imho doslova zmrvili :(
    ANDR3E
    ANDR3E --- ---
    Eden je urcite zajimavej, ale asi bych ho nesrovnaval s tim velvyslanectvim, to mi prijde o nekolik levlu vys

Kulturní dům Eden | Databáze domů s historií
    https://prazdnedomy.cz/domy/objekty/detail/99-kulturni-dum-eden
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    DEVIL: Jasný já jsem taky nepsal že je to žádnej zázrak ale ty schody mi utkvěli v paměti.

A pak taky maturák co jsme tam měli, při kterym se mi povedlo trošku se pomazlit s jednou MILF učitelkou ze střední, ještě 14 dní jsem se z toho pak klepal. :)
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    ten kulturak je teda ale tezce jedovatej. jediny sexy je tam to schodiste a skleneny vyplne na jedny strane. byl jedovatej teda este predtim nez postavili tesko. vono vsechno tam pres tu ulici v ty panelakovy uprave je takovej jeden velkej betonovej skanzen. ja si pamatuju jak sem dycky sel na urad a pak u kulturaku daval brko
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    Menší minela, sorry :)
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    DEVIL: tybláho vidiš to, já to měl zapsaný tak že šel dolů kvůi tomu centru a to jezdim okolo docela často :)
    NOIK
    NOIK --- ---
    ADAMIRA: vždyť ten furt stojí ...Praha 10 zrovna teď řeší co s tím, zda zbourat nebo zrekonstruovat
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam