• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GGGBrutalismus - drsná poezie
    N_I
    N_I --- ---
    The Hotel Añaza, whose construction started in 1973 and stopped in 1975.

Tenerife, Canary Islands - Spain.

N_I
    N_I --- ---
    Nová rezidenční zástavba
    Baku, Ázerbájdžán, cca 1988

N_I
    N_I --- ---
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    GEEKY_GIRL: ajo, tak to teda bude nejspíš voda. Kolik tam asi bylo veselých historek z natáčení spojených neplánovanou koupelí?
    GEEKY_GIRL
    GEEKY_GIRL --- ---
    PRAASHEK: ta křtitelnice sedí v 'bazénku' s vodou. na vlastní prsty jsem to ale neotestovala - přišlo mi, že nevhodný hadry na mši byly už dostatečnym zneuctěním :D
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    PRAASHEK: technicky to nadrz asi je - "Font in Baptistery"
    File:Clifton Cathedral, Font in Baptistery, view towards Sanctuary and nave.jpg - Wikimedia Commons
    https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Clifton_Cathedral,_Font_in_Baptistery,_view_towards_Sanctuary_and_nave.jpg

+ tady maji i floor plans
    History - Clifton Cathedral
    https://cliftoncathedral.org/history
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    aha okay je tam sklo

PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    GEEKY_GIRL: symtě co je totok? Nádrž? Nemohu to nějak identifikovat.

GEEKY_GIRL
    GEEKY_GIRL --- ---
    při návštěvě Bristolu jsem vyrazila na dvohodinovou mši (rozuměj prohlídku) do Clifton Cathedral, doufajíc, že to tam vykoukám do posledního detailu
    vskutku brutální prostor, neuvěřitelná akustika (zpíval sbor, hrály varhany)
    architekti: Ronald J. Weeks, Frederick S. Jennett and Antoni Poremba
    postaveno v letech 1970-1973

(Clifton Cathedral History)
    VXP
    VXP --- ---
    GIOMIKY: je to AI

A lot of people hate... - Astral Infernum Productions
    https://www.facebook.com/story.php/?story_fbid=122186439242031351&id=61550940538083
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    snad neni ai, kdyztak sorry, ja to uz nepoznam

KRALIK
    KRALIK --- ---
    Kongresak v lazenskym mestecku Bad Gastein, Rakousko

par dalsich fotek + interiery: https://www.sosbrutalism.org/cms/16267477

FUNIAK
    FUNIAK --- ---
    To je nahodicka, o vikendu jsem byl taky v Tallinu na brutalismu

N_I
    N_I --- ---
    diky za tip...dat behem dne rummu a pak odpo pesky tam a zpet je jauvajs...ale stalo to za to..park ma genius loci i tim ze mas hned vedle pamatnik obetem komunismu coz je hustej kontrast...dalsi baraky z popisu maj uz novy fasady a neni to.vono
    N_I
    N_I --- ---
    N_I
    N_I --- ---
    N_I
    N_I --- ---
    DAN_F: moc díky za postřehy a tipy...snad mě zítra zbyde kus času aspoň na tu knihovnu mezi poohjala degustaci a vinylshopem;)
    a díky za všechny komentáře a uvedení na pravou
    ono máš recht..logicky...stezne a kyl hahaha jen to prostě při pohledu vybizi
    DAN_F
    DAN_F --- ---
    N_I: Haha, rozumím. Když jsem byl poprvé v Tallinnu asi 15 let zpátky, představoval jsem si to podobně. Blbý je, že to jsou plachetnice a větší třídy by se tam nevešly kvůli stěžni a bojím se, že tam není ani dostatečná hloubka pro kýl. A hlavně teda, ono to je trochu zavádějící a kvůli tomu heliportu ne úplně patrné, ale ta vodní plocha nemá přímé napojení na moře a zároveň je taky potřeba říct, že heliport a tím pádem ani ten "tunel", tam v době Olympiády vůbec nebyly, to je už nějaká pozdější úprava :D

Jinak, Linnahall si pár let zpátky zahrála ve filmu Tenet a myslím, že tam je možná vidět i něco málo z interiérů.

DAN_F
    DAN_F --- ---
    N_I: Co se týče dalších baráků, tak Národní knihovna je solidní. Navrhoval ji stejný architekt jako Linnahall a vychází to tak ze stejně ujetých základů (snaha o kombinaci brutalismu se středověkem). Ale pravděpodobně tam ještě probíhá rekonstrukce, která by měla skončit asi as 2025.

Kvůli Olympiádě se pak stavěla taky TV věž (trochu větší výlet):

A hotel Olümpia (pořád v provozu, takže bohužel dost modernizovaný):

Napůl cesty mezi Linnahall a Olümpiakeskusem pak je památník obětem 2. sv. války (Maarjamäe Memorial):

Parádní byla taky ústřední pošta (neuhádnete, kdo ji navrhoval!), ale ta je bohužel kompletně předělaná na bezpohlavní obchoďák:

NACITALKA
    NACITALKA --- ---
    N_I: Jo! A foť hlavně :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam