• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    Vše o politickém a ekonomickém dění v energetickém sektoru. Klub usiluje o to diskutovat téma energetiky v širších, nikoliv jen úzce technologicky a vědecky zaměřených (jakkoliv ani ty nejsou zakázány), souvislostech. Témata a kauzy typu: energetická bezpečnost, státní energetická koncepce a surovinová politika ČR, ČEZ, MUS, OKD, Bakala, Komárek, Tykač, Gazprom, územní limity, německý odstup od jádra, kanadské roponosné písky, rizikový managment, negativní externality energetických zdrojů, ropné havárie, válečné konflikty ohrožující dodávky energie, vliv spekulantů na cenu surovin apod.
    rozbalit záhlaví
    PES
    PES --- ---
    :: OSEL.CZ :: - Masivní polymerová 3D tiskárna urychluje stavbu jaderných reaktorů
    https://www.osel.cz/14367-masivni-polymerova-3d-tiskarna-urychluje-stavbu-jadernych-reaktoru.html
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    Estonia moving ahead on new nuclear planning - World Nuclear News
    https://www.world-nuclear-news.org/articles/estonia-moving-ahead-on-new-nuclear-planning

Estonia’s Ministry of Economic Affairs and Communications has announced a public procurement for consultancy services for the preparation of work towards selecting a location and environmental impact assessments for a 600 MW nuclear power plant.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    PAN_SPRCHA: Pravda, vis to vic, nez ja. Sklanim se.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    MAKROUSEK: Jo, ale tohle podle cifer vypadá jako NATGAS CFD
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    PAN_SPRCHA: Nemusi bejt, taky to muze bejt svetovej prumer, vetsina sveta pocita v BTu, coz je peklo.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    NECROMAN: to je cena v USA, tě neťukla ta zvrácená jednotka?
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    NECROMAN: Kde je tenhle zemni plyn?
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    MAKROUSEK: já vidím cenu zemního plynu tuto

MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    Nahore cena povolenky, dole cena zemniho plynu.

SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    A 500 MW/2,000 MWh lithium iron phosphate battery energy storage system has entered commercial operation in Tongliao, Inner Mongolia, after five months of construction, with total investment of CNY 1.5 billion ($212.2 million) and designed for peak shaving and renewable integration.

https://www.pv-magazine.com/2025/12/08/china-powers-up-nations-largest-standalone-battery-storage-project/
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    PES: Já mám v autě 80kWh. Ty máš na domu kolik? 10kWh? 15kWh?

Tzn volná baterie po jízdě z práce v BEV bude výrazně větší než Tvoje zcela nabité baterie ze soláru.
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    PES: odpust, nestiham cist vse a nectu tu dyl nez par let... Tak to je chvalyhodne.
    PES
    PES --- ---
    VOYTEX: já už to tu zmiňoval (několikrát) a zároveň zdůrazňoval, že jsem to dělal jako svůj hobby projekt (začal jsem ještě před tím boomem a pochopitelně bez koruny dotací)...
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    PES: momenticek, momenticek... Neverim svym okam. pan PES ma nainstalovan eurohujersky Obcasny Zdroj Energie??
    PES
    PES --- ---
    MAGE: no pokud by BEV měla takovou mega-kapacitu, aby si s sebou vozila baterii pro jízdu a k tomu baterii pro dům a zároveň byl zaměstnavatel takový entuziasta, že by vybudoval na firmě (nad firmou) FVE pro dobíjení BEV zaměstnanců (a zdarma), tak proč by ne... ;-)))
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: mno zatím maj letos v prosinci soláry osminu výkonu co uhelky, a to tu máme umrněnejch 5gwp

Energy-Charts
    https://www.energy-charts.info/charts/energy/chart.htm?l=en&c=CZ
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    PES: Nabíjení BEV nemá smysl hrotit. Smí se to nabít každou noc z nízkého tarifu za pár korun, já o tom ani nevím, jen ráno přijdu a nabito. Akorát kdybych na to spěchal přes den, tak vynutím z mobilu dobíjení z vysokého tarifu.

Ostatně je to jen 16kW na 100km a to mám těžkou nohu. Nevím teda jestli nejezdíš 50k km za rok...
    MAGE
    MAGE --- ---
    PES: Top level je pak nechat si nabit auto v praci a po navratu domu z nej pohanet dum
    PES
    PES --- ---
    LAUNCHER: Blbý je, že ty BEV bych musel mít dvě, jedno by parkovalo u FVE a nabíjelo se, zatímco druhé by jezdilo a po nabití by se prohodily :-( Sakra to by lezlomdo peněz...
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    PES: Luxus, tleskam 👍

U me bohužel. BEV mám, ale na FVE si počkám. Dům má po předchozím majiteli novou krásnou střechu, nemám na to nervy, dokud střecha nezestárne.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam