• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    Vše o politickém a ekonomickém dění v energetickém sektoru. Klub usiluje o to diskutovat téma energetiky v širších, nikoliv jen úzce technologicky a vědecky zaměřených (jakkoliv ani ty nejsou zakázány), souvislostech. Témata a kauzy typu: energetická bezpečnost, státní energetická koncepce a surovinová politika ČR, ČEZ, MUS, OKD, Bakala, Komárek, Tykač, Gazprom, územní limity, německý odstup od jádra, kanadské roponosné písky, rizikový managment, negativní externality energetických zdrojů, ropné havárie, válečné konflikty ohrožující dodávky energie, vliv spekulantů na cenu surovin apod.
    rozbalit záhlaví
    PES
    PES --- ---
    NYRLEM: to zjistili fakt brzy, že si něco zapomenuli vyjednat u EU na kapacitní platby...
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    Bez nových elektráren to nepůjde. Podvýbor pro energetiku vyzývá vládu k přijetí kapacitních mechanismů - Ekonomický deník
    https://ekonomickydenik.cz/bez-novych-elektraren-to-nepujde-podvybor-pro-energetiku-vyzyva-vladu-k-prijeti-kapacitnich-mechanismu/
    PES
    PES --- ---
    HANZS: Nová (loňská) na jiné střeše

    HANZS
    HANZS --- ---
    PES: Jako když se podívám na tu fotku, tak vidím starý typ panelů, takže tahle instalace bude dost stará - teď to takhle rozhodně nejde. Co se týká těch metrů odstupu v PBŘ - projektant to nechá ještě jednou zkontrolovat.
    Btw. na fotce je zjevně jižní orientace. To se moc nepoužívá, protože to potřebuje větší přitížení panelů, orientace východ-západ vztlak omezuje, takže se šetří na konstrukci. A navíc má rovnoměrnější výrobu během dne.
    PES
    PES --- ---
    HANZS: Pak to na takových střechách vypadá asi takto (ale 3m odstupy od světlíků? to je nějaká novinka - i když tahle střecha je stará pár let)...

    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PAN_SPRCHA: ono hlavně jedno každý tohle město, který propíraj na idnesu/novinkách jako kolabující kvůli máňo grýndýlu, se ukáže a.) že se zvětšilo o třetinu za poslední dvě pětiletky b.) že kolabuje asi tak, jako půlka vesnic kolem Prahy, kde to maj století v rukou pragmatici s desetiletíma praxe a zkušenostma, co se žádnou ekokravinou nachytat nenechaj
    HANZS
    HANZS --- ---
    Takže jak pokračuji s tou výstavbou velke FVE ve firmě? No není to lehké - řeší se projektová dokumentace.
    No a vtip je, že přece všichni chtějí FVE na střechy, protože to nezabírá půdu, není to vidět a je to skvělé využití střechy, ne?
    No na starší hale to celkem půjde, ale novější kolaudovaná 2020 má už takových povinných prvků na střeše, že tam prostě na FVE není moc místa - má víc světlíků, aby bylo v hale více přirozeného světla, jenže z požárního stanoviska musí být panely min. 3m od světlíku. Má víc hromosvodných jímačů (svislých hromosvodů), které navíc budou stínit. Má instalované tyče, pro kurtování při práci na střeše, takže ty taky vadí (jsou po celé ploše). Takže musím konstatovat, že nové bezpečnostní předpisy ohledně střech dost efektivně zabraňují instalaci FVE. Uvidíme, jaké procento střechy bude moct být osazeno, ale na nové hale to bude dost málo...
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    Výjimečná továrna na zelený vodík: v Německu bude na ideálním místě | CHIP.cz
    https://www.chip.cz/vyjimecna-tovarna-na-zeleny-vodik-v-nemecku-bude-na-idealnim-miste



    Plánovaná vodíková továrna v severoněmeckém Neumünsteru (cca 60 km severně nad Hamburgem) představuje pro naše sousedy významný krok pro využívání obnovitelných zdrojů energie, a především pro decentralizaci zásobování energií. Projekt vznikl na základě spolupráce města Neumünster a švýcarské společnosti Infener.

    Závod, jehož investice dosáhne přibližně 133 milionů eur (asi 3,35 miliardy korun) a jehož výstavba má být zahájena v letošním roce, bude od roku 2026 vyrábět až 5 000 tun zeleného vodíku ročně na ploše 29 000 metrů čtverečních. Tato kapacita výrazně převyšuje objem výroby ostatních závodů v Německu, které v průměru produkují kolem 1 500 tun vodíku ročně.

    K výrobě vodíku bude použita nadbytečná energie produkovaná větrnými elektrárnami. Přeměna větrné energie na vodík se stala důležitou, protože kvůli stéle ještě nedostatečné kapacitě rozvodné sítě nelze přebytečnou elektřinu odvádět se severu Německa, kde vzniká, na jih.

    Více než 20 % elektřiny, kterou lze vyrobit v pobřežních větrných elektrárnách, tak zůstává nevyužito z důvodu nutného omezování výroby.
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    PES: Co se ti nezdá? Někdo si tu cestu projde, někdo ne. Úspěch přeje připraveným.

    Až fosilie nebudou, tak bude co? A že to bude brzy. Pokud se tu dřív neusmažíme ve vlastní šťávě.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    PES: německé lokální sítě kolabují každou chvíli už čtyřicet let.
    Jde tam o to že velmi často si dělá sítě samo město a ne velké energetické koncerny. V Německu je přes 700 provozovatelů distribučních sítí.
    Narozdíl od velkých koncernů dělají ty sítě na minimální náklady s minimem rezerv.

    Četl někdy o tom že kvůli tepelným čerpadlům a elektromobilům by kolabovaly sítě ve Francii nebo v Polsku? Ne jenom Německo a Holandsko které mají historický tenhle systém který je sice levnější, ale daleko náchylnější k výkyvům. Málokterá radnice má koule na to zdražila lidem výrazně distribuční poplatek a z toho zainvestovala do obnovy sítí.
    Ty města co jsou u velkých energetických koncernů takové problémy nemají, ti už stavěli sítě s rezervou a nechali si ty rezervy zaplatit, teď se to hodí a teď když je potřeba obnova v nějakém menším městečku tak se to rozpouští do ceny v celém Německu takže lokálně není takový problém.
    Němci z eonu říkali že za posledních deset let dostávají jednu nabídku za druhou na odkup/převzetí od samospráv co jim došlo že ty sítě celou dobu jen dojili ve jménu levné elektřiny/plynu a teď když potrebujou investici tak na to nemají.



    Oni neprošlapávají cestičky napřed, oni už šli před desetiletími cestou jinou.
    PES
    PES --- ---
    Hmm, Tomáš Müller (STAN) škobrtavě představuje, že zavedou do zákona o energetice novelou pojmy "flexibilita" a "agregace" + nějaké věci kolem "akumulace" (aby to nebylo vyhrazeno pouze velkým hráčům)... kvůli výkyvům nestabilních OZE. Ale vypadalo to jako horko těžko naučená souslednost slov, o které moc ani netuší co a proč to říká :-(
    PES
    PES --- ---
    Z tohoto soudku tu "dlouho" nebyla žádná zpráva... soudruzi na Západě prošlapávají ty cestičky napřed...

    Příliš mnoho elektroaut a tepelných čerpadel. V německém Oranienburgu kolabuje elektrická síť - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-prilis-mnoho-elektroaut-a-tepelnych-cerpadel-v-nemeckem-oranienburgu-kolabuje-elektricka-sit-40467966
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    96% ucinnost vs 3-3,5 COP a 50-55% ucinnost v elektrarne…
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    PAN_SPRCHA: Protoze tepelne cerpadlo je bezemisni zdroj! Sachmat!
    PES
    PES --- ---
    PAN_SPRCHA: to už jsem tak explicitně natvrdo psát nechtěl, ale když už je to tu... ;-)
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    PES: jo a tu elektřinu z plynovek použijeme na pohon tepelných čerpadel u těch domů co jim zakazujeme plynové topení.

    Náhodou je to celé geniální
    PES
    PES --- ---
    JIMIQ: tak on taky ten blížící se zákaz plynového vytápění pro plebs je hlavně kvůli tomu, aby plyn mohly žrát ty "stabilizující" paroplynovky...
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    PES: jako po tom kdy jediný dopad ukončení dodávek od největšího zdroje byla panika a následné uklidnění je tohle strašení trochu zbytečné.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    PES: a kdyz uhli, uranu a ropy nět? :) CR dlouha leta dovazi vetsinu spotrebovane energie (hlavne ropu, plyn a uran)
    PES
    PES --- ---
    PAN_SPRCHA: A když Gaza-nět?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam