• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PJOTRA108Perština
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    ja miluju tuhle zpěvačku za Teheránu, která měla dokonce dvoudenní workshop v Praze před dvěma lety a její hlas naživo je nádherný...

Mahsa Marjan Vahdat - Mina (Sonati) - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=Lb_O-nsHI38&feature=related
    GULDUR
    GULDUR --- ---
    HAROLD: takový koniny...:-D
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    Nepálština je krásná, ale taky taková tužší.

Já si přesně pamatuju, jak sprostě mi znělo perské asb oproti krásnému sanskrtskému aśva(s)... :D
    PJOTRA108
    PJOTRA108 --- ---
    GRANTORINO: Já určitě ne, nenacházím se v Čechách a ani se nechystám v dohledné době vracet... Jinak pár společných slov jsem našla, např: čaj, šál, anýz... ale moc jich asi nebude, zase to není příbuznost v rámci slovanských jazyků... Jinak jsme zjistili, že má hodně shodných výrazů s nepálštinou (to bude asi přes to hindi).
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    budete se někdo vážně hlásit na tu iránistiku na toho bakaláře?
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    mě se perština hrozně líbí, přijde mi, že s češtinou se tak zvláštně vztahuje... nakonec je to indoevropský jazyk, tak se to dá předpokládat...
    PJOTRA108
    PJOTRA108 --- ---
    HAROLD: No já jsem taky měla letos začít se sanskrtem, letos jsem se konečně odhodlala přihlásit se na indologii na UK se sanskrtem a vzali mě... no a pak jsem odjela do Gruzie a už tam zůstala :D Takže sanskrt se už bohužel nekoná, už je to pasé, ale teď je u mě aktuální perština kvůli příteli (samozřejmě mluví i anglicky, ale já bych ráda další jazyk do svý zásoby :))
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    PJOTRA108: Tak mně proti sanskrtu, na který jsem byl tehdy zvyklý, přišla taková vulgární a tvrdá. :) Ale i tak jsem ji měl rád... Mohli bychom něco rozjet, i když teď se teda k sanskrtu vracím a můj učitel mě má tendence přesměrovat na páli... ale tak což... :)))
    PJOTRA108
    PJOTRA108 --- ---
    HAROLD: No tak oživit ne? Perština je jeden z nejkrásnějších jazyků co znám... já zatím umím jenom nadávat no :)
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    PJOTRA108: Já už se dlouho neučil. :) Na perštinu jsem chodíval (za zády s arabštinou a sanskrtem) na tu ambasádu, kde tehdy byly kurzy s "nativním" učitelem zdarma. Ale daleko sme se nedostali, sotva k nějakejm zdvořilostním rozhovorům... Ale moc dlouho jsem tam nevydržel.
    PJOTRA108
    PJOTRA108 --- ---
    No takže úvodní otázka... jak se učíte persky? Já začala s odkazem, který jsem dala na nástěnku easypersian.com, je to docela dobrý, ale jsem u abecedy hehe pomaličku postupně :)
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    Já kdysi docházel na ambasádu, tam probíhaly kurzy.
    PJOTRA108
    PJOTRA108 --- ---
    V Praze se da studovat perstina? V ramci nejakych Blizkovychodnich studii nebo jen tak oddelene?
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    Dopiče, ale to se mi fakt stalo... :D
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    GOBERS: Indeed!!!!!
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    Student 1: "Tak co, uz jsi naucenej na statnice?"
    Student 2: "Clovece, vubec... ale docela jsem pohnul s tou perstinou."
    Student 1: "Pockej, ty se ucis persky?!"
    Student 2: "No... ted uz jo..."