• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PALEONTOLOGZapomenuté dovednosti našich předků / recepty, návody, technologické postupy
    Tradiční výroba, tradiční kuchyně, výroba součástek, výroba nástrojů, účinné náhražky a alternativy s minimální průmyslovou invencí. Jak zajistit chod domácnosti mimo civilizaci, civilizovaně?
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BLOODRAT: Ideální je mít širokou termosku. Z úzké se to blbě dostává a ještě hůř se myje.

    Jogurtové kultury mají ale základní nevýhodu, nejsou do nekonečna recyklovatelné, čas od času je potřeba tam přihodit nový zdroj jogurtu, ne jen brát ten předešlý.

    Kdo chce hustej jogurt, tak tam namíchá sušené mléko.

    Jinak k domácí výrobě sýrů je skvělá stránka tady http://jaknato.webpark.cz/html/index.html

    A kdo chce kultury, tak se obrátí na milcom http://www.milcom-as.cz/produkty/produkty-pro-domaci-a-faremni-vyrobu.html
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    Jogurty v kelímku, ve skle, nebo domácí? - Vitalia.cz
    http://www.vitalia.cz/clanky/jogurty-v-kelimku-ve-skle-domaci/


    Důležitá je v podstatě jen tahle pasáž :o)

    Mléko ohřejte asi na 40 stupňů, nemusíte to ani měřit teploměrem, prostě musí být příjemně teplé, nikoliv však už horké… Přidejte lžičku živého jogurtu a rozlijte do skleniček.

    Nechte je někde v teple asi 12 hodin a jogurt bude na světě. V létě, když je v místnostech vyšší teplota, se takto dá jogurt připravovat běžně, v zimě můžete využít třeba peřiny, v těch se dělá jogurt jedna báseň. Moderní člověk použije jogurtovač, který umí udržovat stálou teplotu.

    Žena si takhle dělá už pár týdnů domácí jogurt. Na řeči o nutnosti jogurtovače, které jdou internetem se můžete zvysoka vykašlat, fakt stačí to zabalit do peřiny a nechat přes noc.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CHEVALIER: ehm, jsem zkopírovala adresu obrázku, nikoliv adresu odkazu ... Dík za upozornění.

    Takže znovu a lépe

    Dva divoši
    Share Send / 97732-10-1259.zip
    http://sharesend.com/j9oby

    Rolf
    Share Send / 39547-10-21049.zip
    http://sharesend.com/u9l96
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    ZUZKAOU: Omlouvám se za svou neznalost a prosím o sdělení postupu ke stažení těchto knížek. Děkuji.
    VESNACH
    VESNACH --- ---
    ZUZKAOU: dobré stránky, dávám na nástěnku.

    až toho bude víc, tak v tom udělám systém a dám tomu nějakou podobu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    dub, buk, břízu, ovocné a ořechové dřevo bych vynechal. Dub, buk, neskutečně tvrdé dřevo, podle mě se na to nehodí. Ovocné dřevo ani mi taky nepřijde vhodné. A ořechu je na to škoda, ten je na pažbičky a rukojeti.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Rolf Zálesák si ho dělal z jasanu.

    Jinak Seton je elektronizován a zrovna Rolf a Dva divoši jsou vlastně velmi návodné příručky.

    Dva divoši, Rolf zálesák
    VESNACH
    VESNACH --- ---
    REDSNAKE: jo jo, jasan tis a orech. prave tis byl myslim i puvodni materil pro anglicky longbow, co jsem se docetl :)
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    Super na luk je jasan, tis. Dub bych nebral, práce s ním je peklo a ani nejde o nejpružnější dřevo. Jinak povedený nápad na diskuzi, dík za založení a zajímavé info:)
    VESNACH
    VESNACH --- ---
    pouziva jenom nuz a na vyhlazeni skleneny strep...
    VESNACH
    VESNACH --- ---
    GULLSY: rikal Oak jestli se nepletu, coz je dub :) ale variant je hromada. co vim, tak se da delat dobre treba z jasanu, daleko lehceji to opracujes...

    Bow making - Výroba jasanového luku - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=mxiJBR3XhUA&feature=related


    treba tenhle manik na to jde docela dobre :)
    VESNACH
    VESNACH --- ---
    GULLSY: ten clovek ma uzasne nadseni, dost me do toho procesu vtahl, uz hledam drevo ;D
    GULLSY
    GULLSY --- ---
    VESNACH: Nádhera.
    TRAVIX
    TRAVIX --- ---
    SVETLUSKA222: To pak ale není čaj. Nic proti, je to dobré, zdravé, ale čaj tomu prosím neříkejme. Čaj je jenom z lístků čajovníku.
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    VESNACH: Jen doplním, že se jedná o zapomenuté umění našich poněkud severnějších předků :o)

    Finská (indiánská) svíce | Bushcraft.cz
    http://bushcraft.cz/nutne-k-preziti/ohen/finska-indianska-svice/
    VESNACH
    VESNACH --- ---


    vaření na špalku.

    Cut the log evenly on both sides so it stands up freely. Then cut it into vertical segments most of the way down the length of the log. Stuff in some newspaper into the cracks as deep as you can get it, leaving a wick at the bottom, and light it up.
    That's all there is to it—the log burns from the inside out, and you have a simple, handmade stove....TA DA ~~ Tonya O'Tinger prostaff.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    VESNACH: aha to je dobrý nápad. udělám tedy ale až budu mít domácí mléko...snad do 14dnů
    VESNACH
    VESNACH --- ---
    VERONIKA22: tak třeba něco nafoť a hoď to sem, klidně postup, který se ti nejvíc osvědčil a reference, pro inspiraci :)
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    SVETLUSKA222: tak jasně kdyby mi chutnal ovocnej tak jde asi vylouhovat cokoliv, ale když piju jen černej :o/

    já si pro změnu koupila sazenici vavřínu abych měla doma bobkový list ale on roste tak pomalu :o/ že za rok si z něj utrhnu tak 3 lístečky :o/
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    já si nyní vyrábim máslo a chci se vrhnout i na tvaroh. vyrobit máslo mi zabere tak 7-10min a moc doporučuji všem! je to něco!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam