• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PALEONTOLOGZapomenuté dovednosti našich předků / recepty, návody, technologické postupy
    Tradiční výroba, tradiční kuchyně, výroba součástek, výroba nástrojů, účinné náhražky a alternativy s minimální průmyslovou invencí. Jak zajistit chod domácnosti mimo civilizaci, civilizovaně?
    rozbalit záhlaví
    KUATO
    KUATO --- ---
    ZUZKAOU: nam se to x let celkem dari. klicove je - vsechny zustavsi hlizy v breznu vybrat (a treba vyhodit) a zasadit zase jen jednu hlizu pro jednu rostlinu na mista, kde ji chci zase mit. v mistech, kde zalezl nejaky oddenek, ktery jsem prehlidl systematicky likvidovat jednou za cas vyrustajici nat, dokud ten oddenek nezdechne.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    REDSNAKE: zcela nenáročná. Naopak je velmi náročné zabránit jí, aby neobsadila celou zahradu a přilehlé okolí.
    KUATO
    KUATO --- ---
    REDSNAKE: vyska nate dva az tri metry :o). narocne to moc neni, ale kdyz se to trochu prihnoji, je to poznat na vynosu. daji se pestovat nekolik let na jednom miste, ale pak je vhodne zmenit stanoviste, protoze jako kazda plodina si bere z pudy co potrebuje a jednostranne to vycerpava pudu.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    KUATO: Nevíš prosím jak moc je to náročná rostlina na pěstování? Máme takovou zahrádku, ve vnitrobloku mezi panelákama, ale obávám se, že pro výšku budov, které zahrádku obklopují tam nic moc neporoste. Letos jsem stihl jen zrýt záhon, pohnojit a ještě tam brutálně vybujel plevel, tak půl metrové kytky, oproti nehnojeným plochám a to jsem prosím hnojil jen sloním trusem:)

    Tak mě napadlo, zasadit tam pár kytek topinambobrambonurů:)
    KUATO
    KUATO --- ---
    VESNACH: kdybyste nekdo chteli, tak bychom nejake topinambury mohli prodat, nejak jich urostlo vic, nez zrejme spotrebujem. 20kc/kg+postovne. vypadaji uplne jako tyhle na fotce, co se barvy a struktury tyce. mel jsem prilezitost porovnat s jinou cervenou odrudou od znamych, ale tyhle jsou mnohem chutnejsi. skladovani v hline nebo mokrym pisku. vydrzi tak do brezna nebo dubna, podle sklepa. bezne je zimujem primo na zahonu, akorat osekam nat tricet cisel nad zemi, abych je pak nasel a vzdycky se vyrypne jedna dve rostliny na jidlo.
    VESNACH
    VESNACH --- ---
    Parazitická houba by mohla léčit astma - Leonardo - věda a technika jasně a přehledně (Český rozhlas)
    http://www.rozhlas.cz/leonardo/zpravy/_zprava/1137294
    VESNACH
    VESNACH --- ---


    super skleník, dobrý nápad :)
    VESNACH
    VESNACH --- ---
    Zlatobýl prý rozpouští ledvinové a močové kaménky - ČRo 2 - Praha (Dvojka) - Evergreen, zábava i poznávání (Český rozhlas)
    http://www.rozhlas.cz/praha/rady/_zprava/zlatobyl-pry-rozpousti-ledvinove-a-mocove-kamenky--1136026
    VESNACH
    VESNACH --- ---
    VESNACH
    VESNACH --- ---
    Kvůli ekonomické krizi hledají Řekové způsoby trvale udržitelného života | Televize NTD, Česká republika
    http://www.ntdtv.cz/kvuli-ekonomicke-krizi-hledaji-rekove-trvale-urzitelneho-zivota
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    KLA: Supr.

    Já už jsem svolal "Jerky - Just jerkin' around Party", kdy se sešli kamarádi se svými recepty a celkově jsme naší sušičku vytížili přes víkend nějakými pěti kily masa. Výsledek výborný na všechny strany, skromě poznamenávám že můj recept se špetkou chilli vyhrál. Sežralo se všechno, na třídenní party, je - pokud je jerky nakrájené na centimetrové čtverečky - skvělá alternativa čipsů.
    KLA
    KLA --- ---
    BLOODRAT: tak já konečně dodělala report na sušené maso

    VESNACH
    VESNACH --- ---
    Lichořeřišnice dokáže zabít streptokoky a stafylokoky - ČRo 2 - Praha (Dvojka) - Evergreen, zábava i poznávání (Český rozhlas)
    http://www.rozhlas.cz/praha/rady/_zprava/lichorerisnice-dokaze-zabit-streptokoky-a-stafylokoky--1131392
    KUATO
    KUATO --- ---
    nedavno jsem byl na nejakem skoleni k racionalizaci vcelareni a pan skolitel se zminil, ze jeho znamy bojoval za WWII na ruske fronte a tam jejich doktor pouzival pouze tri pripravky - vodku, med a propolis.
    SPYRO
    SPYRO --- ---
    PETAW: Já počítám že všechno půjde pomalu ale jistě do prdele. Takze hlasuji pro Apokalypsu... :-) Hlavne vse brat s kapkou humoru. :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A nebo raději ne - dodrž slib naposledy.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PETAW: ach jo- co kdybys místo výkřiků a pokusů o zesměšnění oponenta argumentoval? A nebo si dokonce přečtl, co ostatní píšou?
    PETAW
    PETAW --- ---
    Mila zlata, savo a stribro je malinko rozdil. Ak mas na mna pifku, tak prejdi do SZ alebo si pozhanaj sirsie info, ok? A hod radsej nejaky relevantny odkaz k zapomenutym znalostiam predkov nez tuna cerit vody OT.

    Naposledy:
    1. znalost vyroby penicilinu je zbytocna
    2. su alternativy -z domacich kuchyni predkov vcetko, co ma oznacenie "antibakterialny", KS je jedna z viac "tech", a ako vidno kontroverznejsich
    3. VYRAZNE ucinne lieky australskych predkov su manuka med a zvonku cajovnikovy olej,
    u nas take silne bylinne nemame. Ale profylaxia cesnak, echinacea, palive korenie prispieva imunite.
    4.Ak niekto chce doma vyrobit ATB na zlateho stafylokoka alebo co, tak nechapem, jedine ze pocita z odchodom na Plaz alebo apokalypsou

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PETAW: nadužívání ATB je ovšem něco naprosto jiného a nemá to žádnou souvislost s tím, jestli má smysl pít dezinfekci.
    Klíčem je zásadně chybná logika - když někdo dělá něco špatně i přestou že stejnou skupinou lidí to je považováno za chybu a dost se proti tomu hledá řešení (namříklad masové rozšíření přístrojů CPR), tak to fakt neznamená, že je potřeba jít proti systému a chlastat savo, teda stříbro.
    PETAW
    PETAW --- ---
    Nikto ti tvojho doktora nebere, Zuzkaou, ale zrovna naduzivanie ATB je znamy a zdokumentovany fakt a o farmaceutickych studiach si tiez mysli co chces. Vidim ze chemtrails ta hodne stvu, co? ;-) co to je?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam