• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KRALIKlide z maringotek
    CUKI
    CUKI --- ---
    KOCOURR: no mariny o se prodávaj jsou stejně zralý na rekonstrukci. Navíc si to mužeš udělat po svym. Takže když si to necháš postavit vyjde to levnějc. Bez kol neznamená na pevno, naopak se to bude stěhovat lépe, protože nepotřebuješ podvalník, ale jen auto s rukou...
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    Tak budu to mít na pozemku dohromady cca 4500-5000 m2, na vlastní stavbu nemám čas a ani chuť, raději volný čas věnuju zahradě nebo výstavbě rybníka - to už jsem dělal 2x a vím jak na to, u stavby domečku (ať už na kolech nebo ne) bych 2/3 času strávil přemejšlením, abych něco neposral nebo si zbytečně nezkomlikoval navazující práce, navíc marina jde pak případně lépe prodat, kdybych potřeboval větší (třeba v budoucnu i na to trvalé bydlení) nebo se rozhodl si tam přeci jen něco postavit...
    CUKI
    CUKI --- ---
    KOCOURR: tak pak tam nemusiš mít marinu ale rovnou neco postavit. Vijde to levnějc a bude to mnohem jednodušší.
    Nejsi úplně běžný uživatel mariny. Většina lidí v této diskusi chce v marině bydlet a koupí si pouze louku o rozloze cca maximálně několik tisíc metrů...
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    CUKI: Tak jako v zásadě souhlas, lidi jsou zavistiví až to není pěkný, naštěstí od Prahy to mám daleko a kolem Prahy bych nad podobným postupem ani neuvažoval, ono to nakonec jako hospodářský stavení hlásit asi budu, protože příští rok plánuju začít se včelařením (i když jen pár včelstev) a potřebuju ty věci k tomu někde uložit. Já tu marinu stejně nebudu mít na trvalý bydlení, ale pouze jako víkendovou základnu pro péči o zahradu, les, rybníky a příští rok snad ty včely...navíc až teť mi došlo, že na vedlejším pozemku, který patří tátovi je v katastru zavedené hospodářské stavení 14m2 i když už tam dobrých 35 let nic nestojí...takže defakto nic řešit nemusím, šoupnu to tátovi na pozemek a v katastru už to zavedený mám :-)
    CUKI
    CUKI --- ---
    KOCOURR: On je problém v tom, že závist by se v Čechách dala krájet. Někteří lidé z nejbližší vesnice tě pro tvůj bezstarostný život nebudou mít příliš v lásce. Takže se ti o nějaké ty starosti postarají...
    Odstěhovat maringotku o pozemek vedle není řešení. Nehledě na to, že předpokládám že budeš mít maringotku někde blízko vodoteče, nebo dokonce studny. Takovýhle věci se stěhujou už hůř. Vím o desítkách nuceně vystěhovaných maringotkách a jiných podobných stavbách. A ty co ještě vystěhované nejsou většinou chrání fakt, že na úřadech neznají zákony a žijí v domnění, že to je na kolech a tak to není stavba. To za chvíli už ale platit nebude. Podle mě je lepší cesta nahlásit maringotku nebo stavbu jako nutnou stavbu pro hospodaření s pozemkem. Z toho důvodu padá lesní pozemek protože ta stavba by musela bejt přístupná lesníkům. U louky by se to na to uhrát dalo. Tedy nějakým šikovným způsobem projít územním plánováním a pak už je to v cajku. Hrát od začátku mrtvýho brouka není řešení, alespoň ne v blízkosti větších měst. Pokud se budeš mít marinu na louce někde v lokalitě bez práce, tak se o tebe zajímat asi nebudou. ale tohle pro většinu z nás není řešení. Stejně tak jako znám desítky nedobrovolně vystěhovaných maringotek, tak znám možná ještě mnohem víc lidí, co se z těchto opuštěných míst vrátili zpátky do měst a to dobrovolně...

    Je to všecho tak nějak spojené se vším. Pokud budeš po silnici stěhovat marinu bez papírů v nějaký horní dolní, asi si toho nikdo ani nevšimne, protože ten traktor co ti jí bude stěhovat na TP nebyl dobrých deset let. Kolem prahy by ti to neprošlo ani náhodou.
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    KOOTCHA: Já povolení taky nijak neřeším, pokud s tím bude mít někdo problém, tak to řešit budu až ten problém nastane, pořád je to na kolech a pokud podá někdo stížnost, že to mám na pozemku nelegálně, tak to jednoduše přetáhnu na vedlejší pozemek, atd. (výhoda vlastnit několik menších pozemků vedle sebe)
    CUKI
    CUKI --- ---
    KOOTCHA: někde postavíš pětipatrovej barák a taky s tim nikdo nebude mít problém, ale obecně to jsou spíše vyjímky. Pokud do něčeho vrazim prachy taky chci mít alespon nějakou jistotu že to nebudu dělat zbytečně...
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    hele ja tomu moc jako nerozumim, ale to fakt vsichni resite doklady a povoleni? ja teda par lidi s marinama znam, ale nikdo nikdy takovy veci neresil. ja si svoji marinu odtahl tatrou 30km na cerno s dodatecnejma svetlama a stoji mi tam 2 roky bez problemu. baby na stavebnim urade o tom vedi, pac jsem s nima v cilym kontaktu a nikdo mi nic nerekl. zas bych to asi nedramatizoval...
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    PEEP: hele papíry jsem s ním neřešil, nemám v úmyslu s tím nikde jezdit, transfer ještě budem diskutovat, ale nestaví takovou věc poprvé, tak nějakéj systém mít musí, cenu budeme terve řešit v závislosti na tom, co tam budu všechno chtít mít. Stránky má jedině tyhle http://vcelarstvikoblizek.cz/ ale tam toho k těm stavbám moc nevykoukáš, spíš řešit individuálně emailem.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MMMN: maringotka je z pohledu stavebniho zákona stavba jako každá jiná. Je v celku jedno že je na kolech. Budeš muset projít UPI. Takže pokud ti tam nepovolí stavět něco podobného na základech, nepovolí ti tam ani tu maringotku.
    Maringotka v dnešní době až na pár vyjímek v naší zemi ztrácí smysl. Protože aby směla na silnice budeš potřebovat papíry že je způsobilá provozu na silnici. Což ti nikdo kdo ti to bude stavět nedá. Stějně to budeš muset prsknout na podvalník a tím se celé stěhování neuvěřitelně prodraží a zkomplikuje. Pokud to samé postavíš bez kol tak aby se to dalo zvednout na auto s rukou. Bude to vše mnohem levnější a jednodušší.
    SUBHAM
    SUBHAM --- ---
    MMMN
    MMMN --- ---
    V souvislosti se stavbama se obcas resi vzdalenost 50 m od lesa, na vyjimku treba 25, apod.
    Mate nekdo nejakou podobnou zkusenost i s maringotkou, nebo u nich je tise tolerovany i stani treba uplne na kraji lesa?
    Hledam pozemek uplne idealne s lesem tesne na severni strane, a ted ve mne hrklo, kdyz jsem se o tom pasmu dozvedel, aby mi pak takovej pozemek, kdyz bych ho stastne sehnal, nebyl uplne k nicemu...
    PEEP
    PEEP --- ---
    KOCOURR: tak to mas teda dobry zaklad-dela to bratranek i s papirama, ze to muze na cesty?kolik si za to tak rekne?ma nekde stranky?
    co se tyce vareni na kamnech, tak je to na dlouhe lokte-doporucuji pouze v zime, protoze se jinak uvaris, nez uvaris treba polivku. Dvoukilova pb bomba nam vydrzi kolem dvou az trech mesicu vareni, takze bych se vydal asi touto cestou, pokud to teda nebudes mit postavene nekde v lese, kde drevo neresis.
    venkovni obklad bych napustil nejakym exterierovym olejem z obou stran jeste pred finalnim zkompletovanim. po prvni vrstve prebrousit a znovu napustit. rozhodne bych na tom nesetril protoze je rozdil to natirat co dva roky a jednou za 10 az 20 let
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    EDAK: pouziteho kociciho steliva mohu dodat velke mnozstvi:) predpokladam jde hlavne o hrudky s curanim, ne o bobky, ty bych nedoporucoval ohledne toxoplazmozy..
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    PEEP: výška by měla být celková včetně podvozku, to že si ve vyvýšeným patře nebudu moct stoupnout nevadí - je jen na spaní + max. uložení nějakých věcí, podvozek si můžu vybrat od 4 do 14m dýlky, on totiž prabratránek staví pojízdný včelíny na zakázku a občas i něco jinýho dle přání zákazníka (teď budu zákazníkem já). Vařit hlavně na kamnech, přes léto spíš na plynový bombě, abych zbytečně nevytápěl už tak vyhřátou místnost, jinak na pozemku kde to budu mít už nějaký zázemí mám (udírna, lávovej kámen, ohniště), takže v tom by problém být neměl. Kamna jsem původně chtěl dát do protilehlého roku než bude vchod, ale je fakt, že se pak budu přes celý domek tahat se dřevem a popelem a to nemusí být úplně rozumný, tohle ještě asi přehodnotím. Co se interieru týče, tak asi vyhrajou palubky, jinak čím bys doporučil venkovní nátěr (taky budou nejspíš palubky)?
    PEEP
    PEEP --- ---
    KOCOURR: vyska je celkova vcetne podvozku? mas uz nejaky podvozek vyhlidnuty? varit chces pouze na kamnech?
    par zkusenosti - u vchodu si udelej tzv. spinavou zonu - tj kamna a drevo, plus vhodna podlahova krytina ti zabrani tahani bordelu dal do interieru, kdyz je venku bahno apod.
    Jestli ji chces mit pohyblivou - tak tahej elektriku husimy krky, aby se ti neprosoupaly kabely. Vodu muzes mit v nadrzi pod drezem a tahat ji 12v cerpadlem s autobaterii (nebo jeste lepe trakcni baterii a solar). Co se elektriky tyce, tak bych si promyslel, jestli je potreba tahat vsude 230V nebo udelat usporne sviceny LEDkama a tahnout jen tenci kabely.
    Material zalezi na tobe - bud paubky nebo preklizka - jestli mas radsi "chatovy" styl tak si dej palubky vsude, jestli ne, tak je pekna preklizka - u obojiho bych upozornil, ze je treba dbat na dilataci. Dobry kompromis je dat palubky na strop a preklizku na steny. Oboji pak napustit vhodnym olejem.
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    právě začínám zpracovávat návrh maringotky, kterou si chci nechat postavit (2,2x8m, výška do 4m), nahoře chci vyvýšený spaní, dole kamna na vaření a v zimně na topění s malou kuchyňkou, pak nějaký stolík aby bylo kde sednout k jídlu, s malou předsíňkou, bez WC (hned vedle mám kadibudku) a zatím bez vody a elektřiny, ale rozvody na to chci nechat udělat při konstrukci. Nějaký rady čeho se vyvarovat, jaký materiály se Vám nejlépe osvědčily, atp.? Jinak kdyby měl někdo nějaký projekty podobného typu a chtěl se podělit, tak budu rád...
    GOMERA
    GOMERA --- ---
    Resil jsem letos take. Koupil jsem ultrazvukovy plasic, ale nemyslim, ze to moc funguje. Kdyz tam lezou i kdyz v tom bydlis = rachtas.
    Babska rada - pry nesnasi hermanek!
    EDAK
    EDAK --- ---
    TSOH: http://www.wikihow.com/Get-Rid-of-Mice-Naturally
    Je tam nekolik moznosti, matovy olej, pouzity kocici stelivo a susene hadi exkrementy :D ale ten olej by mozna moh docela fungovat...
    TSOH
    TSOH --- ---
    QNEDLEEQ: dik
    MMMN: myš i plave... ale jak jsem psal níže o namazání pruhu něčeho odpuzujícího na pneu (+ spodek schůdků) by za pokus možná stálo...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam