GHANTA: Špatně chápeš má slova. Nepíšu jeden a tentýž, ale píšu o tom že na jednom vcelku specifickém tématu se najdou takové rozdíly.
Já se osobně nepovažuji za "ekoteroristu" na svých stavbách a projektech se snažím najít kompromis. Do Jeskyně se vracet nebudu. Psal jsem konkrétně o vlněné izolaci jako příkladu ekoteroristické manipulace. Smíchat 2 materiály tak aby se nedal recyklovat je pro mě to nejhorší zlo. O konopí jsem nepsal. To má podle mě budoucnost větší. Ale zatím jsem nenašel takovou konopnou izolaci, která by splňovala mé kvalitativní požadavky na to nejdůležitější co po ní chci a to je izolace. S několika jsem z nich pracoval, vím jak vypadají na živo, ale reálná lambda je na tom hodně špatně. Jsou snad jediní 2 výrobci co mají za sebou alespoň trochu nezávislý test. A shodně jsou na zaručené lambdě v reálných podmínkách kolem 0,045 (0,042 byla původní udávaná hodnota). No a některé firmy se nebojí napsat že se pohybuje "někde mezi" nějakou hodnotou. Normy ostatních materiálů, pracují ale jen se zaručenými hodnotami!
Ale ač za mnou chodí lidé s tím že by tam chtěli například tu konopnou izolaci, stejně se sami dostanou k tomu že o to až tak nestojí. Většinou jsou to ti, co si původně mysleli, že dají 5cm mezi trámy a je to v pořádku.
TSOH: Pracovat s tím příjemné není, ale zdravotně to závadné taky ne.
V každém případě by měla být zakrytá, jinak nebude mít stále stejné vlastnosti a na to prkna nestačí.