• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KRALIKlide z maringotek
    CUKI
    CUKI --- ---
    PANPOSPA: Obrázek nevidím, ale do klasické maringotky to mělo daleko ještě před převozem, pak jsem viděl pár fotek na místě a už je to zase trochu větší. :-)
    ZORBEN
    ZORBEN --- ---
    PPNEKK: ten bude dobrej od jara do podzimu, ale na zimu ne, neni dost zateplenej a zbytecne by trpel
    PPNEKK
    PPNEKK --- ---
    ZORBEN: bych přežil v obytnaku a nemusíš nic vymejslet :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    PANPOSPA: No znám hned několik takových případů. Tedy spíš neznám asi nikoho, kdo žije v místě kde je elektřina v maringotce.
    SUOTAM nemá maringotku :-)
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZORBEN: Když máš elektřinu, tk bych se v tak malém prostoru n topení pevnými palivy úplně vy.... Uhlí bych vyloučil všude.
    Nevím jestli bych šel do rohože, já preferuji topný kabel, ale určitě bych šel do českého Fenixu, než třeba do Devi. Doufám, že tedy přežil povodně.
    ZORBEN
    ZORBEN --- ---
    PANPOSPA: teoreticky koupelna s prackou v tom baraku bude asi funkcni celou dobu, pokud na to dojde tak budeme rekontruovat horni patro (ale k bydleni tam prostor asi uplne nebude)
    zatim mi to chyvazi ze maringotka s topenim na drevo/uhli by asi mohlo fungovat, ohledne podlahovky se jeste rad nachytrim od vas zkusenejsich :)
    mel bych to pripojeny na 230V z baraku, vodu a odpad bych nejak taky vymyslel za pochodu, kdyz bude -20 tak se to taky asi nejak vymysli v ramci toho baraku abych se vyhnul reseni extremnich situaci...
    mame v planu to dat s zenou a 4yo ditetem, tak to snad nebude uplne nerealny
    PANPOSPA
    PANPOSPA --- ---
    CUKI: V Česku přes zimu a ještě k tomu s dětma snad ani nejde žít uplně offgrid
    CUKI
    CUKI --- ---
    SUOTAM: No ale ta tvoje marina je ongrid ne? To je dost speciální případ.
    To popraskání potěru je další point. I když k tomu by IMHO dojít nemělo, protože bude oddělen od ostatních k-cí izolací.
    SUOTAM
    SUOTAM --- ---
    CUKI: elektricka topna folie, davat do maringotky trubky moc smysl nedava, zvedne to podlahu, popraska to pri prevozu...
    CUKI
    CUKI --- ---
    plus je potřeba řešit i snížení výšky v místnosti. Izolace plus deska.
    CUKI
    CUKI --- ---
    SMYSLOV:
    FLAIRE:
    Podlahový topení v marině a podobných prostorech je určitě super, ale taky docela investice. Většina arin ve kteých jsem nějakou dobu přebýval měla Petry v lepším případě obklopená cihlovou/hliněnou zdí. :-)
    Malinký solár měla jediná.

Podlahovu v marině si představím buď suchou (zasypanou alespoň pískem) a nebo beton. Obojí ale rapidně zvyšuje hmotnost a snižuje převozitelnost.

Podlahovka by chtěla asi oběhovku která potřebuje nějakou tu šťávu, třeba i v zimě v lese. Samotíž nevím jestli by fungovala. Dražší (mnohem) topeniště s výměníkem.

Jde to udělat nějak výrazně jednodušeji?

Topeniště s vlastním přívodem vzduchu beru jako nutnost už jen z hlediska bezpečnosti.
    FLAIRE
    FLAIRE --- ---
    SMYSLOV: Diky podlahovymu topeni jsem si v pohode lebedila dva roky v privesu za polarnim kruhem. Takze pokud jsou finance a technicke moznosti, podlahove topeni do malych prostoru doporucuju vsema 10 ;)
    Miva to hodne privesu ze skandinavie, plus maji samozrejme lepsi izolaci nez ty, co se prodavaji tady
    PHRASE
    PHRASE --- ---
    SMYSLOV: Podlahovy topeni dost doporucuji, mame uz druhou zimu a pro pocit komfortu k nezaplaceni. Muzeme sedet u stolu s nemit troje vlneny ponozky ;)
    SMYSLOV
    SMYSLOV --- ---
    Taky se podělím kdyby OT tak Kraliku klidně smaž. Taky máme za sebou stálejší bydlení v maringotce. Maringotku jsem předělával tedy izoloval měli jsme v ní kamna jak na tuhé palivo tak i pak topné těleso s olejem na elektřinu. V maringotce jsme byli s dcerou a žena čekala druhou dceru. V tu dobu byla fakt hardcore zima tady u nás zamrzla komplet Berounka a bylo chvílema i mínus dvacet a fakt to nebyl med. A maringotka hlava v sauně nohy v ledu. Vzduch žádnej asi klasika všech malých prostorů. Kdyby bylo jakékoliv kdyby tak bych kamnům na pevné palivo udělal přisávání vzduchu tak, že bych provrtal podlahu a brali by si kyslík od jinudy než z prostoru kde jsme žili. A kdyby bylo víc peněz a i potřebná síla příště bych udělal do maringotky podlahové topení. Přežili jsme to, ale jak píšu med to nebyl. Ale rádi vzpomínáme ten život takhle byl krásnej. Držím palce jako dočasné bydlení fajn i si pak moc vážíme bydlení které máme nejen kvůli většímu prostoru... Dva měsíce v té zimě nám netekla voda :)
    PANPOSPA
    PANPOSPA --- ---
    ZORBEN: Sice nemám osobní zkušenost s mobilheimem, ale zima v ČR se dá přežít v čemkoliv, kde můžeš používat kamna. Stačí ti klidně 5cm polystyrenu jako izolace a pohoda - osobní zkušenost. Být tebou tak vezmu cokoliv co bude poblíž (maringotka, mobilheim, tiny house) a když na jaře začneš rekonstruovat, tak do zimy seš schopnej dokončit místnost na pračku atd, kde ti nebude zamrzat voda - to je pro mě největší problém v zimě.
    CUKI
    CUKI --- ---
    NYA: Jo stavební ale i jinde je to mnohdy jednoduší. Zatím není výklad stavebního zákona a je tam děsně bot a vypadlo strašně moc důležitých věcí, protože chybí provázání s vyhláškami a dalšími nařízeními. Ale je to fakt mnohem volnější. Ale prakticky tam kde může stát ten kus odpadu mobilheim, může stát regulérní 40+m2 stavba
    PHRASE: No je to trochu složitější a zrovna skleníky mají v tuto chvíli přísnější specifikaci protože nejde postav všude kde to šlo dřív. A dokonce už je z části definován, což doteď nebyl.
    NYA
    NYA --- ---
    PHRASE: ok, dík moc! Zní to trochu tak, že když bude mít zahradní domek koupelnu, záchod, elektřinu a vytápění, tak už to ale není tak úplně zahradní domek, kůlna, ani garážový stání?
    PHRASE
    PHRASE --- ---
    NYA: Metry se zvedly, ale ne podminky, kde tu stavbu muzes umistit…na pozemky u stavajicich domu, vice nize:

Drobné stavby zahrnují konstrukce s maximální zastavěnou plochou 40 m², výškou do 5 metrů, a mohou mít maximálně jedno nadzemní podlaží a sklep do hloubky 3 metry. Mezi ně patří zahradní domky, ale také pergoly, altány, kůlny, přístřešky na auto, skleníky, bazény s odpovídajícími rozměry a další podobné stavby. Tyto drobné stavby lze umístit na pozemky u rodinných domů, pozemky pro rodinnou rekreaci, nebo v zahrádkářských koloniích a osadách.

Pro drobné stavby (do 40 m² zastavěné plochy) není třeba žádat o stavební povolení ani kolaudaci.
    MEA
    MEA --- ---
    CUKI: Záleží na pozemku, co a jak velké je možné kam postavit, umístit, každopádně bylo to hrozně složitý se v tom zorientovat, imho. Záleží taky na domluvě s úřadem, sousedy, apod. Jinak převoz potvrzuji, je to psycho, mně přivezli marinu na podvalu a lehce ruplo velký sklo, takže mi aspoň došlo, že velký sklo, který je furt romantický hit, ale nepraktický, už nebrat, a hledám postupně praktické řešení, jak okno zmenším. Zatím to řeší folie. To tak BTW. Každopádně mobilheim spíš lidi provokuje než maringotka nebo tiny house, všimla jsem si. Ale záleží na situaci, na okolí, mno...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam