HEINZZ: Ono je to nasledovne:
Kdyz si nainstalujes neco, co zavisi na Pythonu, tak se ti nainstaluje i Python a mas tam jen ten konkretni, napriklad "python3.9".
Muzes si ale nainstlaovat i tzv meta balik python3, ktery ti udela ten symlink "python3", nebo meta balik python, ktery ti udela i symlink "python". (ve skutecnosti to dela symlinky na vicero souboru: bin/2to3-3, bin/idle3, bin/pydoc3, bin/python3, bin/python3-config, libdata/pkgconfig/python3.pc)
Ty symlinky nemuzou byt soucasti python-3.9 balicku, protoze by to kolidovalo se stejnymi symlinky z balicku python-3.7 atp.
Pokud bych na to sel z opacne strany a rekl, ze chci nainstalovat balicek "python" a je mi jedno, jake verze, tak se nainstaluje ta defaultni verze, coz je ted tusim 3.9 a k tomu se nainstalujou i oba dva meta balicky, protoze retezec zavislosti je "python" > "python3" > "python3.9".
Tedy "pkg install python", nainstaluje to, co ty povazujes za defaultni na Debianu.
No a ja to u sebe asi vyresim tak, ze si upravim svuj meta balik, ktery mam pojmenovany "
ansible-client", coz neobsahuje zadne soubory, jenom seznam zavislosti, ktere je potreba nainstalovat tam, kde chci provozovat Ansible (sudo + python39). Upravim to na "sudo + python3", pri pristi aktualizaci se mi tak na vsechny stroje nainstaluje meta balik "python3", ktery vytvori ty symlinky a ja pak muzu upravit
ansible_python_interpreter na
/usr/local/bin/python3Takze vsem diky za prinosnou diskuzi :)