úvod
témata
události
tržiště
diskuze
nástěnka
přihlásit
přezdívka
heslo
přihlásit heslem
přihlásit přes passkey
pamatuj si mě
registrace
ztracené heslo?
kauza Scottova
Syndrom, kdy má člověk nutkavou potřebu neustále si vymýšlet nejrůznější příhody a podivná dobrodružství, poprvé popsal v roce 1891 německý psychiatr Anton Delbrϋck a definoval ho jako psychickou poruchu, která se projevuje patologickým lhaním. Dnešní psychiatrie považuje tuto na první pohled směšnou a více méně neškodnou úchylku mezi nejsložitější fenomény klinické praxe. Bájivá lhavost se obtížně diagnostikuje i léčí. Bájiví lháři (v psychiatrické terminologii mýtomani) se dělí do různých podskupin a často trpí mnohočetnými poruchami osobnosti. Klasický mýtoman na rozdíl od různých podvodníků nelže ze zištnosti nebo s úmyslem někomu uškodit. Jeho hlavním motivem je získání takové pozornosti a respektu, jaké by podle jeho názoru nikdy nepoznal, kdyby se spolehl na svoje obyčejné a nezajímavé „já“. Trpí nedostatkem sebevědomí a vymýšlení historek, v nichž hraje hlavní roli, se pro něj stává drogou, bez níž se neobejde. Patrně neotřesnější případ onemocnění bájivou lhavostí publikoval lékařský časopis Forensic Psychiatry & Medicine. Šlo o příběh Mary Scottové z Londýna, které se pod různými falešnými záminkami podařilo vystřídat lůžka v šesti stovkách nemocnic. Setkání s bájivým lhářem vždycky nemusí být jen úsměvnou záležitostí, nad kterou postižená osoba nakonec mávne rukou. Znáte někoho, kdo trpí bájivou lhavostí? Jaká byla vaše největší lež?
rozbalit záhlaví
RAINBOF
---
---
14:17:07 27.12.2012
1 odpověď
ARGANNAH
: a jakej ? podle me jen ve veku. deti z toho vyrostou. Ale mozna to spatne chapu.
ARGANNAH
---
---
13:55:48 27.12.2012
1 odpověď
+3
řekla bych, že je dost velký rozdíl mezi patologickou lhavostí a dětskou fantazií
RAINBOF
---
---
9:05:45 26.12.2012
asi to bude tak ze do tehle kategorie kazdy tak trosku patrime :) proto si myslim ze se toho hodne nedozvis protoze ty nejzajimavejsi kusy zustanou navzdy zive a neodhalene.
prispeju storku z detstvi :D
kdyz sem byl malej tak jsem ve skolce vypravel jak mam kamarady v podzemi :D dost živě si pamatuju i detaily.
BLEVAJZZ
---
---
20:10:28 21.12.2012
ono bude stačit když se zaměříme na zajímavé historky.. kdo koho s tímto syndromem zná a co od něj mohl už slyšet.... já si myslím že by to mohlo být zajímavé.. min. zde na nyxu je několik horkých favoritů :-)
ECLECTICA
---
---
12:16:40 21.12.2012
+1
Technická: nechtěla bys to tu rozšířit na zajímavé syndromy a případy z psychiatrie? Pseudologia fanstastica je sice zajímavá, ale nevím, nakolik je to z dlouhodobého hlediska výtěžné téma.
BLEVAJZZ
---
---
6:55:45 20.12.2012
+2
to mi připomíná tuto klasiku :-D
Don Juan De Marco Official Trailer - Johnny Depp Movie (1994) - YouTube
http://www.youtube.com/watch?v=AteQZ7q6rtA
<<
<
automatické načítání
>