ZUZKAOU: Fotil to prý Anders Beer Wilse, norský fotograf, na jedné z
norských pobřežních bitevnách lodí. Pokud to je pravda, je to někdy mezi lety 1900 a 2. světovou válkou. Snažil jsem se v rychlosti dohledat, do kdy se v norském námořnictvu cvičilo s šavlí (chybí mi ekvivalent krásného termínu
cutlass), ale neúspěšně - našel jsem jen poznámku, že v U.S. Navy byla šavle oficiálně v logistických seznamech do roku 1947 a že v roce 1940 během incidentu na tankeru Altmark jeden z Britů asi použil jednu z šavlí, které na HMS Cossack (!) měli z ceremoniálních důvodů, což by bylo poslední bojové využití šavle britským námořnictvem. :D Takže asi spíš jen tak šermujou, než aby trénovali na piráty. ;) Ale jsou naaranžovaní moc pěkně, tak nějak šermířsky - asi ne podle té britské příručky pro námořní boj šavlí (British Navy měla přírušky na všechno :) ) co říkala "sekni toho před sebou do hlavy, zařvi ´get off my boat´, skopni ho a začni se věnovat dalšímu v řadě, zatímco tohoto dorazí ti za tebou." :D
(Takže děkuju za inspiraci, musím se podívat, jestli existuje nějaká severská příručka o námořním šavlování. ;) )