• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • přihlásit
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    přihlásit se
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIMalá bydlení ☼ žijme nezávisle ♫♪☺◄◄ neobvyklá obydlí ►► Jak žít ve zdravém prostředí a hlavně, co s hovnama? ☼☺☺
    Nejenom mobilní dům musí být malý.
    Šikovná a převážně DIY řešení malých domků, aneb to že je to malé a levné neznamená, že to nemůže být pohodlné a luxusní.
    Pro lidi co chtějí vlastní bydlení ale nechce se jim platit nájem či se zadlužit hypotékou, nebo jen prostě nepotřebují obří barák.

Obrázky, rady, odkazy, pomoc při shánění stavebního materiálu, technologické postupy stavby, materiály, pozemky, půdorysy atd.

odkazy na blogy a stránky na nástěnku

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=lDcVrVA4bSQ
    rozbalit záhlaví
    ERVIN
    ERVIN --- ---
    FLUNDR: Mam trvalé taky v rekreačním objektu s č. ev. a zatím tam nebydlím. Když kdysi kamarád řešil v bydlení v chatě tak tehdy (nevím jak teď) byl jedinej hypotetickej háček, že to nebyla stavba k trvalému užívání, ale úředník mu řekl, že to je tak vágně definovaný, že by teoreticky měla stačit týdenní dovolená v chorválu a už se nejdedná o trvalé užívání.
    PHRASE
    PHRASE --- ---
    FLUNDR: Taky máme trvalé bydliště v č.ev, obce za to jsou často rádi
    SNUPAK
    SNUPAK --- ---
    FLUNDR: my normálně v e.č. žijeme, žena tu má trvalé bydliště a v osadě je nás víc. Nikdo to neřeší. Dokonce se tu v zimě uklízí sníh. Jestli to není v CHKO nebo v nějaké ultra pruda oblasti, vůbec bych se toho nebál.
    GREGI
    GREGI --- ---
    FLUNDR: Mam dilnu v zahradkarske kolonii, kolem bydli spousta lidi, nekolik let tu je primo u silnice kudy projedou tisice aut denne maringotka s nadstavbou a v katastru neni. Vedle me se ted natrvalo nastehovala rodina do chaty s c.e. Kdyz sem na urade resil rekonstrukci me chaty nikdo se netvaril nijak divne ze bych tam zil. Nedam ruku do ohne, pravne si 100% jisty nejsem ale legalne zit v objektu s c.e. by melo byt. Minimalne je to tolerovane a urad to resit nebude. Kdyby si narazil na ubermegamagora kterej by nechtel resit nic jineho muze ti udelat peklo ze zivota za spoustu veci. Ja bych do toho urcite sel, minimalne to dost pravdepodobne na hodnote ztracet nebude, spis naopak. Kazdej kus zeme je cennej a zastavena plocha jeste vic:)
    FLUNDR
    FLUNDR --- ---
    Ahoj, měl bych dotaz, jestli se kdokoliv nekdy setkal s tim,že by stavební úřad řešil na udání účel užívání stavby. Chci koupit dům k rekreaci s číslem evidencnim a žít tam trvale. Neřešme možnost rekolaudace, územní plán nedovoluje. Co mě trápí je eventuální možnost, že me nějaký soused udá a stavební úřad začne řešit účel užívání stavby, která má být pro rekreaci. Jsem úplně nahlodanej, jestli do toho jít nebo ne, protože to místo by pro mě bylo top..Moc díky
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    GREGI: ale když se to bude stavět, tak se podlahovka musí udělat hned. Právě varianta udělat vodní podlahovku s vodou jako trochu akumulační část topení a k tomu nic přidat hned klimu nebo nechat udělat jenom rozvody. Jo tepelko mi čím dál tím víc přijde zbytečně drahé na tak malé bydlení. Pak je ještě otázka jestli udělat rovnou solár s baterkou nebo udělat jen přípravu. Zkusím zjistit jestli někdo dokáže dopředu spočítat jestli se to aspoň trochu vyplatí
    GREGI
    GREGI --- ---
    MIKEKT: Trochu to hejbe vzduchem takze to pocitove teplotu o neco snizi. Ale vicemene jen kdyz mas triko, jakmile ses zakrytej tak to poznat neni, dost zalezi kde je umistena a kam fouka. Taky jede mnohem min kdyz bezi nonstop a jen temperuje. Ja ji treba nemam v loznici tam by me ten pruvan sral ale staci mit otevreny dvere popr pres den do nich dat na nejmensi rychlost vetrak a to teplo se tam dostane. Velka vyhoda treba proti kamnum je hlavne na prechodna obdobi kdy je tezke kamnama nepretopit. Kdyz topis radiatorama musi se furt spinat a teplota ma rozptil treba 1.5° klima to drzi i lip jak podlahovka protoze ta zase ma vetsi setrvacnost. Tepleko s podlahovkou ale bude stat min 3-5x vic nez ta klima kterou stejne chces a dneska casto i potrebujes na leto. Asi i dobrs by byla kombinace el podlahovky ze solaru a zbytek klima, zalezi kde to bude, kdyby na horach kde je v zime hodne slunicka mohlo by to neco natopit do podlahy a o zbytek se postara klima. I co se tyce udrzby tak tepelko bude pri poruse o dost drazzsi nez split klima ktere sou dneska za levno. Zkusil bych s tim jednu zimu a pak kdyztak resil podlahovku ci jinou formu topeni.
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    KOOTCHA: KOOTCHA: jojo topit umí, ale prý to není úplně příjemné teplo. no musím to nechat vypočítat kolik co bude stát a jak se to vyplatí. kamna nechám asi jen jako záložní věc, která se může přidat časem s venkovním komínem.
    spíš mě zajímaly brusky osobní zkušenosti , kdo co používá a jak je s tím spokojený nebo jestli by to udělal jinak
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    MIKEKT: ja topim jenom krbovkama a nerozhanim nic. Rozezene se to samo. A na tepelku mam spodni limit, pri kterym se to sepne, kdyz nejsme doma. A nebo si to pustim pres wifi. Asi je ti to jasny, ale klimoska je taky tepelny cerpadlo. Dneska uz asi vsechny klimky umej topit.
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    GREGI: jo to jsem četl, že jen topení klimou není úplně příjemné. začal bych asi podlahovkou a když by bylo potřeba, tak bych přidal jednu klimu dolů a druhou nahoru do chodby, které by chladila/přitopila dva pokoje a koupelnu. u vodní podlahovky je fajn, že můžeš změnit elektro kotel na teplko, kdyby to bylo drahé
    GREGI
    GREGI --- ---
    MIKEKT: Nejlevnejsi a nejpohodlnejsi je proste topit klimou vzduch/vzduch. Je to levnejsi nez plyn do nejakejch -10, stoji to relativne malo a je to nejucinejsi tepelny cerpadlo, protoze to ma kratke vedeni mezi jednotkama a nemusi to tlacit vodu podlahou. Dneska sezenes jednotku s instalaci do 30k bezproblemu. Samozrejme podlahovka je prijhemnejsi ze de teplo od podlahy ale uz je to penezma jinde.
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    KOOTCHA: já moc nevím co zvolit na tak malý prostor. Kamna zase zaberou docela dost místa. Původně jsem je chtěl, ale spíš je necháme jako možnost do budoucna s nějakým venkovním komínem. Někdo říká, že tepelko je zbytečné na tak malý prostor a více trvat dlouho než se vyšší částky vrátí na elektrice oproti třeba elektro kotli. Voda v podlaze se mi líbí jako dobrá varianta, že se dá na začátku napojit na elektro kotel a pak kdyžtak změnit na čerpadlo. Plus mi přijde podlahovka jako dobra že naukumujule dost tepla a je to příjemné topení a je to bezúdržbové. Stejně časem možná přidáme klimatizací na léto a ta může dotopit. Ty topis jenom kamny a rozhanis teplý vzduch?
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    MIKEKT: a variantu vzduch vzduch nechces? Neni ta podlahovka zbytecna komplikace? Ja mam pudorys 7*9 a fukarkem to vytopim i vychladim. Ale pres zimu je jsou primarni zdroj krbovky bez rozvodu. Puvidne jsem mel v planu rozvody a vymenik v kombinaci s elektrokotlem, ale nakonec mi prijde nejlepsi nejjednodussi reseni. Imho nejaky jotul 602, nebo tak neco, ti to tam v pohode vytopi, pokud to neni moc clenity. A nemusis resit rozvody, obehovky atp. Solarkem ohrivam jen vodu. To stejne v zime topeni nepokreje.
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    ahoj jdu si pro radu a tipy. budu nejspíš stavět malý domek 40m2 dvě patra a sklep. postavené by to bylo z cihly s vatou uprostřed kvůli omezené ploše. chtěl bych tam dát rovnou rekuperaci.teď přemýšlím jaké zvolit topení. 1, původně jsem přemýšlel i tepelném čerpadlu v kombinaci s vodní podlahovku a nějakou větší nádrží na vodu ve sklepě. solární panel bych udělal až až časem. nevěděl bych tam jenom připravit vedení. stejně tak klimatizace.úplně na začátku jsem měl variantu s malými krbovymi kamínky,ale je tam málo místa a je to malý prostor.
    2,teď ale přemýšlím jestli by nebyla lepší varianta dát do podlahy kabely a na střechu solary s baterkou do sklepa. plus přípravu na klimatizace.
    3, nebo raději udělat vodní podlahovku v kombinaci s elektro kotlem, kde bude možnost v budoucnu případně přepnout na tepelné čerpadlo nebo jiný zdroj?
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    MART1NKA: četl jsem to jako předat a říkám si, že nyxí požadavky celkem poskočily
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    Ahoj, nemate nejakeho kamarata co rekonstruuje maringotky a chcel by mi nejaku predat?
    CUKI
    CUKI --- ---
    VICTO_REA: To není dobré. Ještě se koukni na hlavní, vedlejší a podmínečné využití. To je totiž jediné, co tam v současnosti lze vybudovat.

Pokud by tam mělo být něco jiného, tak je potřeba požádat o změnu úp, ta se zpravidla dělá min jednou za 4 roky (obec musí vytvořit minimálně zhodnocovací zprávu). Požádat o změnu můžeš kdykoli, je potřeba to dostat na program jednání. Pokud víš že někdo v okolí má podobný záměr, spojte se. To že tam něco stálo je dobrá věc od které se odpíchnout, nicméně pokud to není uvedeno v současném úp nedá se tam rovnou něco dělat.
    VICTO_REA
    VICTO_REA --- ---
    CUKI:
    Plochy smíšené nezastavěného území NS
    CUKI
    CUKI --- ---
    VICTO_REA: Třeba ti ta stavba vedle pomůže a jak jsem psal, zatím jsi nezmínila co je v ÚP, to je jediné co tě v tuhle chvíli zajímá. Jinak je to debata o ničem. A je jedno co tam bylo.
    VICTO_REA
    VICTO_REA --- ---
    CUKI: chceš příběh na pokračování jo? :))
    Sousední parcela je rekreačka. Počítám kapacita tak těch 50 osob, ta se stavěla za komunistu a dělali si tam co chtěli včetně konce trativodu z čovky, který umístili hádej kam? No ke mně na pozemek, samozřejmě. Já ho sice koupila o několik desítek let později, je to 2500 m2 velký, takže mě to srdce nedrásá, a do těch původních základu do nedosahuje. břemeno na tom není žádné a já jsem v tuhle chvíli jediná která má k tomu technický nakres, včetně té mé původní chaloupky.
    Moc nevím kam se v debatě dostáváme, protože jsem totální lajk, ale jsem ráda, že to rozebírame. Je to vlastně nejkloubnější debata, co jsem s někým vedla:-D
    Tu změnu tím pádem netlačilo CHKO, ale někdo kdo měl kontakty na úřadě, tehda to byla jedna ruka počítám s tou rekreačkou. Patřilo to dopravním podnikům města Prahy.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam