• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PAULMUADDIBIng. Miloš Zeman - Prezident České republiky
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    KEMAL: U nás ale není čistě parlamentní systém a nikdy ani nebyl. Prezident je dokonc označený jako "hlava státu" a ta ústava je i tak napsaná...
    Já v instituci prezidenta u nás chápu dvě hlavní funkce
    1) jako určitou pojistku, nebo hybatele v případech, kdy politicky selže parlament, případně výkonná nebo i soudní moc. Z toho důvodu jsou tam třeba i amnestie nebo milosti, vracení zákonů a pod..
    2) určitý "krizový" soustředění moci - proto je velitel armády a podobně - v případě, že by šlo něco fakt do prdele, tak on tam má cesty jak více méně legálně "uzurpovat" prakticky všechnu moc a efektivně jí vykonávat - v případě nějakýho puče, státního napadení, nějakýho podstatnýho zfalšování voleb on jakožto defakto stojící nad zákony, navíc s armádou může třeba i rozspustit ze dne na den parlament, jmenovat svojí vládu a pod.. Samozřejmě že ho pak někdo může žalovat u ústavního soudu třeba pro tu velezradu, že pro rozpuštění parlamentu nesplnit zákonný podmínky a pod., ale to už uběhne tolik času, aby krizová situace nějakým způsobem normalizovala..

V žádný případě není jeho role ústavně vymezená jako "kladeč věnců a ceremoniální podepisovač" - tohle se pro zjednodušení možná učí ve vlastivědě na druhým stupni ZŠ, ale není to tak..
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    ANDY_WARHOL: to ne, myslel jsem to vědomé najmenování rusnokovy vlády bez podpory sněmovny ... a máš pravdu že v tomhle ohledu poněkud předbíhám

btw Nečase de facto taky žádný předpis k odstupování nenutil
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    KEMAL: myslis jako ze nagyova je ve skutecnosti zemanova agentka ? to vis neco co ja ne, povidej detaily...

to byla samozrejme nadsazka, ale on k padu vlady neprispel, to si zpusobili sami
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    Pane prezidente - ústavní činiteli
    píšu Vám stížnost že moje děti na mě zapomněly
    jde o syna Karla a mladší dceru Evu
    rok už nenapsali rok už nepřijeli na návštěvu

Vy to pochopíte
    vy totiž všechno víte
    vy se poradíte vy to vyřešíte
    vy mě zachráníte
    pane prezidente
    já žádám jen kousek štěstí
    pro co jiného jsme přeci zvonili
    klíčema na náměstí

Pane prezidente a ještě stěžuju si
    že mi podražili pivo jogurty párky i trolejbusy
    i poštovní známky i bločky na poznámky
    i telecí plecko Řecko i Německo - prostě všecko

Vy to pochopíte
    vy totiž všechno víte
    vy mě zachráníte
    pane prezidente
    já chci jen kousek štěstí
    klíčema na náměstí

Pane prezidente České republiky
    oni mě propustili na hodinu z mý fabriky
    celých třicet roků všecko bylo v cajku
    teď přišli noví mladí a ti tu řádí jak na Klondiku

Vy to pochopíte
    vy se mnou soucítíte
    vy mě zachráníte
    pane prezidente
    klíčema na náměstí

Pane prezidente - moje Anežka kdyby žila
    ta by mě za ten dopis co tu teď píšu patrně přizabila
    řekla by: Jaromíre chováš se jak malé děcko
    víš co on má starostí s celú tu Evropu s vesmírem a vůbec všecko

Ale vy mě pochopíte
    vy totiž všechno víte
    vy mě zachráníte
    pane prezidente
    klíčema na náměstí
    pane prezidente

:-) (sorry za délku ale nechtěl jsem jí krátit)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    KEMAL: ale on nic takovyho neudelal, jmenoval vladu a ta musi pozadat o duveru, pokud ji neziska, musi jmenovat dalsi, pokud zase nedostane duveru tak musi jmenovat treti a pak uz jsou jen nove volby - ano pokud by neudelal ten druhy krok a nejmenoval nejakou dalsi vladu, pak by si mel pravdu, ale zatim ji nemas a do hlavy mu nevidis, nevis co udela..
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    ANDY_WARHOL: ne

tím spíš pokud k tomu sesypání prezident aktivně dopomůže
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    ANDY_WARHOL: ale z logiky ústavy tak nějak vychází, ne ?

Pokud prezident na vládu v demisi reaguje tak, že najmenuje novou vládu, která však nedostane důvěru poslanecké sněmovny, přičemž takto odstupující vládu prezident již nenahradí (bo jsou to podle něj príma kluci) ale nechá jí vládnout do konce volebního období, jedná autokraticky (dvojí metr pro typově stejné vlády, zejména)
    CROSS
    CROSS --- ---
    LOPIK jak psal ANDY_WARHOL, vláda bez důvěry nemůže vládnout, takže parlament je v tomto silnější autorita než prezident.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    KEMAL: prave ze to se pletes, neni jen reprezentativni
    je to dulezita postava prave v dobe ruznych krizi. jen si tu ustavu precti
    on je ten, kdo to ma zachranit, kdyz se to cely sesype....
    je to takovej kul posledni instance...
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    KEMAL: ten navrh je jenom zvyk, neni to v ustave....
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    prostě prezident je úřadem jen reprezentativím, nikoliv exekutivním
    pokud se na tomto má něco měnit (nedejbože !!!!!!) pak je nutné kompletně přepracovat celý ústavní pořádek a nevymýšlet žádnou salámovou metodu. V tomhle ohledu považuju současné chování ústavních činitelů za totálně destruktivní.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ja ac nejsem milovnikem zemana, tak si vubec nemyslim, ze by se delo neco spatne
    vladu zasahla pomerne velka korupcni afera a jedine co vladni strany chteli bylo prosadit stejnou vladu s jinym premierem, ale to mi neprijde jako dobre reseni a uloha prezidenta v nasem typu demokracie je prave v tom, aby v takovychto nestandardnich situacich neco delal.
    on deklaroval, ze chce volby, ale vi ze se na tom strany neschodnou, aby odstavil soucasnou vladu v demisi, musel proste jmenovat vladu jinou, nic jinyho mu nezbylo. pokud to bude skutecne jen takova to uloha, ktera ta vlada bude mit, tak s tim nemam problem, mel bych vetsi problem s se stejnou vladou pod taktovkou nemcove
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    LOPIK: ano, ale na návrh předsedy politické strany, která byla schopna sestavit nejživotaschopnější koalici, dle obsazení poslanecké sněmovny
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    KEMAL: no klaus par zakonu nepodepsal, po nejaky dobe zacnou platit
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    KEMAL: Vládu ale jmenuje prezident a ne sněmovna..
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    ANDY_WARHOL: ano, a prezident i jmenuje profesory, a podepisuje zákony (včetně těch prosazených navzdory jeho vetu) ...

Prezident prostě nemá v parlamentním systému vládnout.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    KEMAL: vladu jmenuje vzdy prezident, nikdy parlament....
    takze v tomhle mas logickou chybu
    parlament jen poskytuje/neposkytuje duveru aka moznost vladnout.
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    ANDY_WARHOL: ale tu legitimitu snad má poslanecká sněmovna která snad tedy má nominovat vládu (která se pak té samé poslanecké sněmovně bude odpovídat)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    JOHNYTHEDEVIL: neco podobneho sem se snazil vyjadrit...

KEMAL: i kdyz mas samozrejme pravdu v tom, ze je vzdy zvoleny poslanec, posledni vlada byla u moci ne kvuli tomu, ze by to chteli obcane, ale protoze si tam za to rozdali trafiky, tedy neco, co se ted v posledni dobe zacalo stihat i v politice, ta necasova vlada proste nema takovou legitimitu aby si mohl kritizovat vladu ktera se rodi co se legitimity tyce. a ja si taky myslim, ze tahle vlada tam realne neni pro vladnuti ale pro odstrih a to je mi sympaticke..

LOPIK: presne. ono totiz vubec neni jasne, jestli duvera bude nebo nebude, protoze cssd uz otaci, ze pripade neuspechu pri pokusu rozpustit snemovnu by treba dala podporu. takze jakapak nelegitimita, proste standardni proces hlasovani o duvere poslanci.

nelegitimni by bylo, kdyby po tomto pokusu byla udelena neduvera a zeman by dalsi vladu nejmenoval a schvalne by to protahoval, ale tohle je podle me presne co on se ucinit nechysta, jen se tim krasne strasi.
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    Zrovna u Peake a spol. se ale dá dost jasně předpokládat, že i kdyby je kroužkovali (jako že ne) tak je voliči určitě nevolili kvůli tomu, aby drželi Kalouskovu vládu.. Zaklínat se mandátem je v týhle situaci dost účelový - i ústava na tyhle situace myslí, proto má prezident víc možností..
    Další věc je ta, že parlament svojí vůli vyjadřuje hlasováním a ne tím, že někdo něco někomu telefonuje nebo řekne redaktorovi - tohle je další a možná ještě podstatnější věc, proč jsou nějaký řeči o neústavnosti nebo nerepektování politický shody minimálně dost předčasný..
    Ústavu by nerespektroval by, kdyby třeba odmítl vůbec vládu jmenovat..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam