TALPENNY:
Já píchám jen tvojí ségrutečka Teda myslim že je to ona-řikala že její brácha je velkej čůrák co hrozně hejtuje Zemana a s balenim na češtinu mu to nevyšlo ani s místní Jehovistkoutečka :)
A teď se podíváme na to, co ti dělá největší problémy:
Odchylky nemotivované, nenoremní můžeme chápat tak, že ve skutečnosti vyplývají z určité neobratnosti při stylizaci. Jsou to způsoby vyjádření, kterým bychom se měli raději vyhýbat. Kromě "defektů", které pro přílišnou složitost nelze ani jednoslovně definovat, sem patří zejména anakolut, kontaminace, zeugma a atrakce.
Anakolut je určité vyšinutí z větné vazby, v podstatě vzniká tím, že se věta nedokončí v té podobě, v níž začala. Nejlépe si to ukážeme na příkladu: Kdo přijde pozdě, nic mu nedají. Nedává to smysl. Podmět je zde vyjádřen větou. Kdo přijde pozdě je vlastně opozdilec a věta "Opozdilec nic mu nedají" je naprosto chybná. Správně bychom měli říct např. Kdo přijde pozdě, nic nedostane.
Další poměrně častou chybu je kontaminace neboli křížení vazeb dvou různých slov významově blízkých. Sloveso přihlížet má vazbu se 3. pádem - přihlížet něčemu, ale významově podobné sloveso dívat se se pojí s pádem čtvrtým - dívat se na koho co, proto je chybou, použijeme-li spojení přihlížet na něco.
Třetí nenoremní odchylkou je atrakce. Nejedná se o pouťovou atrakci, ale o tzv. větnou spodobu - vzhledem k malé šířce vozovce... substantivum vozovce se "přizpůsobuje" předchozímu slovu šířce. Správně bychom měli říct - vzhledem k malé šířce vozovky. Úplně na konec jsem si záměrně nechala zeugma, které je, podle mého názoru možná nejčastější nemotivovanou odchylkou. Jedná se o zanedbání dvojí vazby nebo také spřežení dvou vazeb. Vzniká mechanickým spojením jednoho pádu se dvěma slovesy, která mají různou vazbu - A tak jsem poprvé potkala a mluvila s tím člověkem. Mluvila jsem s ním, ale potkala jsem ho, proto by lepší bylo říct například: Poprvé jsem potkala toho člověka a mluvila s ním.
Takže třeba věta - Mluvili jsme s nimi před i po představení je také špatně. Správně je to před představením a po představení.
Takže pilně studuj, nechlastej jako hradní podsvinče a cvič se v jazyce svých předků, jinak nezískáš ani funkci "municipal dullness manager".