• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PRISCILAReformace a protestantské církve a související témata
    Můžete diskutovat o historii, přítomnosti i budoucnosti protestanství u nás i ve světě. Nebojte se konfrontovat tento směr s jinými náboženskými směry či řešit ožehavá témata...
    rozbalit záhlaví
    MINERWA
    MINERWA --- ---
    MINERWA_:
    MINERWA_:
    REBORNA
    VIRIK
    VIRIK --- ---
    a nás co to zajímá si koupíme Protestanta a když tak napíšeme dotaz na mejl nebo se stavíme :)
    OMO
    OMO --- ---
    Nechodime na nyx :)
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Hm, mate to tu pekne, bratri. Klid, cisto, zadnej Guyver... jak jen vy to delate, pochlubte se?
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    GOBERS: Ne ze bych si to tak trochu nemyslel, ale stejne diky za potvrzeni.
    OMO
    OMO --- ---
    VIRIK: Je hlavne kouzelny, jak tam zajimave zije odkaz ceskych krajanu. Objevil jsem mestecko (spis obydlenou krizovatku) jmenem Wesley, coz je puvodne osada Veseli, zalozena moravany v 19. stoleti :) Neco malo o tom zde:
    Wesley Texas.
    http://www.texasescapes.com/CentralTexasTownsSouth/Wesley-Texas.htm

    Nebo je kouzelne, jak tam zajimave pouzivaji moravske kolace. Mel jsem moznost ochutnat klobasu ve zvlastnim pecivu jmenem kolache bun - ano, ve sladkem kolacovem teste :D
    OMO
    OMO --- ---
    Jinak dodam vyznani, ze ceska protestantska scena je pro mne vykolikovana zejmena osobnostmi jako Milos Rejchrt (autor krasnych pisni a mluvci Charty 77 v roce 1980), Svata Karasek (autor zcela jinych krasnych pisni a jak znamo, odsouzen v procesu s Plastic People), Milan Balaban (hebraista, zbaven statniho souhlasu k duchovni cinnosti a donucen zivit se cistenim prazske kanalizace), Petr a Harriett Mackovi (kazatel naseho baptistickeho sboru na Topolce, ktery diky ochrane ambasady USA poskytoval zazemi ruznym aktivitam disentu). To jsou osobnosti, ktere pojevily osobni nasazeni pro Kristovo dilo. A ke kterym se hlasim jako svym vzorum. Takze nejaci fundamentalni americti omezenci, kteri predstavuji jen jakysi extrem, mi musou byt putna.
    VIRIK
    VIRIK --- ---
    tak zrovna texas bych ja osobne moc za "buranskou zemi nebezpecnejch fanatiku) nepovazoval. |Trochu vice ctu a tak vim, ze destinace koncentrace idiotu je uplne, ale uplne jinde. A Texas je sveraznej, ale nikoliv zlej. Naopak, pocitam, ze se tam taky jednou podivam.
    OMO
    OMO --- ---
    VIRIK: Pausalni redukce protestantu na fundamentalni pravici z jihu USA je zavadejici a casto se k ni mnozi schyluji (nerikam ze ty). Pro mne naopak bylo pri me velmi nedavne navsteve Texasu prijemnym prekvapenim, ze i v teto zdanlive temne koncine existuji velmi rozumne presbyterianske sbory. Tady jsem byl tuto nedeli na bohosluzbe:

    Central Presbyterian Church
    http://www.cpcaustin.org/

    Jen usmevna perlicka na okraj, Veceri Pane tam vysluhuji sladkym chlebem, necim jako vanockou :)
    VIRIK
    VIRIK --- ---
    hele, vsiml jsem si, ze hodne ruznych a nejcastejsich vytek tu (obecne) byva proti babtistum nebo protestantum. Proc to ale? Skoro to vypada, jakoby mezi katoliky nebyli taci, pred nimiz staci zarvat "antikomunismus!" a oni se div nestrhaji, aby neuchranili takoveho Mengeleho nebo Eichmana. Prostestnati maj problem s extremisty, casto pochazejici z izolovaneho venkova, nizkym IQ a burany co meli na pozemku ropu a tak jsou bohaty a zaslepeny. Katolici maji (mame) problem s vlastni elitou, ktera ma prehled, pristup k informacim, vzdelani... a presto se tam objevuje dost lidi na dulezitych pozicich, schopnych podporit lidi s neksutecne zlym a nenavistnym chovanim a touhou zabijet. A je to casto promyslene a mocne zlo pochazejici snad ze samotneho pekla. Dokonce pred nim leckrat nezachrani ani vzdelani, ani moudrost.
    OMO
    OMO --- ---
    Ale abych prinesl neco kontruktivniho, kdyz uz je rec o te americke fundamentalni pravici. Hezky o tom pojednava tahle kniha:
    http://en.wikipedia.org/wiki/God's_Politics
    A pak s tim souvisi i tohle, coz mam take pred sebou na stole a v brzke dobe se na to chystam:
    Grand Theft Jesus - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Grand_Theft_Jesus
    OMO
    OMO --- ---
    GOBERS: Jenze oni nejsou uplne mi soukmenovci, protoze vetsina americkych fundamentalu se s liberaly, jako jsme my, vubec nebavi. Na druhou stranu jsou v USA mnohe sympaticke baptisticke cirkve. Ale je pravda, ze ja tam jakozto polovicni evangelik pro jistotu pokazde chodim jen k presbyterianum :)
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    OMO: Tak to se mi ulevilo, ze takovi lide neexistuji.

    Ahem... no, tak víš co... ono právě komičnost celého toho podniku je v tom, že to zase tak daleko od reality není. Oni Tví baptističtí soukmenovci v USA dokáží občas vyrábět pěkná zvěrstva. Ale nejen ti, samozřejmě...
    OMO
    OMO --- ---
    GOBERS: Tak to se mi ulevilo, ze takovi lide neexistuji. Vratils mi trochu toho nezdraveho humanistickeho optimismu ;)
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    DOCKINEZ & OMO: Tak zase přibrzděte, pánové... The Landover Baptist Church je fiktivní. Je to humoristický projekt, který si dělá srandu z fundamentalistů.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    OMO: Nasrat? Ale vubec ne, copak muzes za ty lidi? Jen jsem se s vami chtel podelit o nevsedni zazitek :)

    A to jsem tam objevil jeste brutalnensi perly, ale ty uz ponekud presahuji tema tohoto klubu.
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    OMO: Tak možná puk? ;)
    OMO
    OMO --- ---
    DOCKINEZ: Drak je znakem protestantu asi tak stejnou merou, jakou je nevestka babylonska z Janova zjeveni znakem katoliku. Proste propagandisticky symbol dehonestujici protistranu. Unitari nemaji ve znaku asi nic, jelikoz jsou kazdemu jedno (unum). A maj v tom hokej.
    OMO
    OMO --- ---
    DOCKINEZ: Blbost kvete vsude na svete. A tohle je toho prikladem. Je jedno, jestli to je vyplod nejakych fundamentalnich baptistu, nebo treba slaboducha "poselstvi" panny Marie z Medzugorje, ktera zdobi nejednu nastenku katolickych kostelu. A ty to bratre dobre vis, jenom nas tu chces nasrat, vid. ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam