• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AGNESKRAW recepty aneb jak se naučit NEVAŘIT
    Přispívejme do této diskuze fotkami vitariánských jídel, které jsme si sami "neuvařili" a nebo i jiných raw jídel, na které máme chuť, a které nás inspirují k tvoření.
    Jedná se o jídla připravená pouze ze syrových nebo živých ingrediencí, do nichž patří ovoce, zelenina, semínka, ořechy, oliboviny a bylinky (pro ty, co nejsou vegany také syrová vejce) zpracované do 42°C. Uvádějte, prosím, pod fotkami recept, kterým jste se řídili a nebo odkaz, kde jste recept objevili. V budoucnu bych chtěla zadat jeden recept i po domluvě s Vámi na několik dní/týdnů, který bychom zkusili společně neuvařit a pak by jsme se tu pochlubili jak se nám to povedlo, pokud bude mít někdo zájem.
    1 2 3 7 10 5 6 9 13 14 í 4
    Je velmi důležité, aby si vitarián připravoval své pokrmy, které jsou náhražkou vařených jídel, těch co měl rád, jako třeba pizzu, burger, hranolky, cheesecake, rizoto, fajitos, chleba se sýrem:) atd. Tyto pokrmy můžeme mít stále rádi, nezbavujme se jich a nejezme prvních pár let jen saláty a štávy, které mám velmi ráda, ale buďme kreativní ať nás závislost na vařeném jídle znovu nedostihne. Užívejme stejných pokrmů, ale v syrové, živé, o mnohem zdravější stravě, abychom se měli veseleji a na hodně dlouho. Více o vitariánství najdete v diskuzi Vitarianstvi aneb raw food (life food) a nebo zde Na nástěnce najdete webové stránky na toto téma, tento seznam můžeme samozřejmě dál rozvíjet. Tak užívejte, tvořte a sdílejte. Jste srdečně vítáni.
    rozbalit záhlaví
    AGNESK
    AGNESK --- ---
    TAJAK: Vážne? :) Já ho používám právě proto, aby celý text nesplýval a byl čitelnější, to se týká těch nadpisů. Možná jsi si toho všiml/nevšiml, ale slova jsou barevná hlavně proto, že se za nimi skrývá odkaz, jakési vysvětlení pojmů, třeba rozdíl mezi syrovou a živou stravou. Zvážím a když tak poupravím, děkuju za Tvůj názor a jsem ráda, že se líbí. Až budu mít chvilku, přidám další recepty.
    TAJAK
    TAJAK --- ---
    Agnesk, recepty jsou super, jen jedna technická poznámka - ten barevný text (v záhlaví i receptech) je velice špatně čitelný až nečitelný - alespoň tedy pro mě...
    Jinak palec nahoru, díky...:-)
    AGNESK
    AGNESK --- ---
    A když nejsou krekry, tak si to něco namažu na plátky kedlubny a nebo hadovky.

    Zeleninové jednohubky

    s avokádovou pomazánkou
    Rozetřeme hnědé avokádo, přidáme stroužek nebo dva česneku, trochu himalájské soli a šťávu z půl citronu. To je nejjednodušší pomazánka, na kterou nepotřebujeme ani mixér.

    s pomazánkou ze sušených rajčat
    Sto gramů sušených rajčat namočíme na 24 hod do vody, 2-3 krát vodu slijeme a natočíme novou, abychom rajčata zbavili přebytečné soli. Dále přidáme 1 lžíci olivového oleje, stroužek česneku, pár snítek bazalky a rozmixujeme. Na závěr do pomazánky nasypeme pár nenamočených slunečnicových semínek. Pro ty, co nemají rádi přirozenou nakyslou chuť rajčat, mohou přidat trochu jakéhokoliv sirupu např. z agáve, datlí, javoru ad. a nebo půl červené papriky.


    jednohubky jednohubky
    AGNESK
    AGNESK --- ---
    Vítám Vás v nové diskuzi a děkuju těm, co hlasovali pro její založení.

    Nedávno jsem viděla rozhovor Anny Hýžové, autorky knihy Škola živé stravy o vitariánství, dobrém jídle a o jejích začátcích. Mluvila mi z duše a to o tom, kdy jí na počátku syrového stravování chybělo "něco na něco namazat":) Tak proto jako první příspěvek uvádím jednoduchý recept na

    Lněné krekry s bylinkami

    Namočíme 200g lněných semínek hnědých nebo zlatých, minimálně na dvě hodiny do misky s vodou tak, aby voda přesahovala asi 1mm nad semínky , zamícháme prstem, aby se všechna semínka namočila. Ta po určité době vypustí lepkavou látku, díky níž len můžeme použít jako pojivo místo lepku do různého těsta. Přidáme himalájskou sůl, nasekaný medvědí česnek, kadeřavou petrželku nebo ptačinec a můžeme vytvářet kulaté krekry na tác cca po jedné lžíci.
    Já suším na 41°C přes noc, přibližně 8-10 hod., když chci, aby byly křupavé a nebo o pár hodin méně, aby byly vlačnější. Toho lze docílit i namazáním křupavých krekrů a dáním na 30 min do lednice. Můžeme sušit také při otevřené troubě, trvá to však delší dobu a v létě samozřejmě můžeme sušit na sluníčku.
    Nedoporučuju semínka mlít, protože obsahují lněný olej, který velmi rychle žlukne. Alespoň opravdu 32x kousneme, jak je správné, abychom získali to nejcenější co osahují: velké množství vitamínu E, jódu, 30-40% oleje (nenasycené mastné kyseliny, které brzdí vývoj rakovinných buněk), fosforu, draslíku, hořčíku, vápníku, síry, vlákniny, omega 3 mastné kyseliny.

    lněnky IIlněnky Ilněnky I







    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam