• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AGNESKRAW recepty aneb jak se naučit NEVAŘIT
    Přispívejme do této diskuze fotkami vitariánských jídel, které jsme si sami "neuvařili" a nebo i jiných raw jídel, na které máme chuť, a které nás inspirují k tvoření.
    Jedná se o jídla připravená pouze ze syrových nebo živých ingrediencí, do nichž patří ovoce, zelenina, semínka, ořechy, oliboviny a bylinky (pro ty, co nejsou vegany také syrová vejce) zpracované do 42°C. Uvádějte, prosím, pod fotkami recept, kterým jste se řídili a nebo odkaz, kde jste recept objevili. V budoucnu bych chtěla zadat jeden recept i po domluvě s Vámi na několik dní/týdnů, který bychom zkusili společně neuvařit a pak by jsme se tu pochlubili jak se nám to povedlo, pokud bude mít někdo zájem.
    1 2 3 7 10 5 6 9 13 14 í 4
    Je velmi důležité, aby si vitarián připravoval své pokrmy, které jsou náhražkou vařených jídel, těch co měl rád, jako třeba pizzu, burger, hranolky, cheesecake, rizoto, fajitos, chleba se sýrem:) atd. Tyto pokrmy můžeme mít stále rádi, nezbavujme se jich a nejezme prvních pár let jen saláty a štávy, které mám velmi ráda, ale buďme kreativní ať nás závislost na vařeném jídle znovu nedostihne. Užívejme stejných pokrmů, ale v syrové, živé, o mnohem zdravější stravě, abychom se měli veseleji a na hodně dlouho. Více o vitariánství najdete v diskuzi Vitarianstvi aneb raw food (life food) a nebo zde Na nástěnce najdete webové stránky na toto téma, tento seznam můžeme samozřejmě dál rozvíjet. Tak užívejte, tvořte a sdílejte. Jste srdečně vítáni.
    rozbalit záhlaví
    KALICOR
    KALICOR --- ---
    TILOPA: protoze jsem opice a radsi budu delat cokoliv nez se nudit, tudiz klidne delat i parky z kesu, kdyz nebude nic lepsiho na zabavu :)
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    TILOPA:a proč ne? některá jídla jsou radikálně jiná, nějaká zdravější obdoba známých
    HANNYS
    HANNYS --- ---
    TILOPA: asi jak kdo. Já třeba nepotřebuju, aby zdravé jídlo chutnalo jako to, co znám z běžné stravy. Pro mne osobně je důležité, aby jídlo bylo chutné (nejsem ale vitariánka, jen se tímto směrem inspiruji a zařazuji do svého jídelníčku zpestření).

    Myslím, že když člověk najede na jakoukoliv zdravou stravu, tak se tělo postupně pročistí a chuťě na to původní postupně vymizí. Tělo takového člověk pak už "touží" spíše po tom, co mu chutná ze zdravého jídelníčku. Tedy alespoň u sebe to dost pozoruju.
    TILOPA
    TILOPA --- ---
    Hu me napadlo a proc se vlastne snazite "varit" raw jidla, aby vypadala jako treba vepro knedlo zelo a mela i stejnou chut ?
    KALICOR
    KALICOR --- ---
    KALICOR: nejak se mi nedari zkvasit zeli, ktere jsem do raw "uzeneho" pridaval taky, jen informuji ze jsem nezapomnel a pracuje se na tom :)
    BNT
    BNT --- ---
    TAJAK: nedavno jsem si udělala skvělej: z namočených kešu, rajčat, libečku a pampeliškovýho listí - to vše do mixéru s trochou vody a soli a nalila na zelenej salát (římskej nebo co to bylo) a bylo to fakto hodně dobrý...
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    Dneska jsem zkusil syrový dál. Jednoduché, chutné, syté:

    Základ = klíčky z hnědé (šlo by jistě i jiné) čočky. Zamatlat rajčatovým pyré a kokosovým mlékem.
    Na dochucení jsem použil: Curry, kumín, kurkuma, česnek, jarní cibulka, nať koriandru, chilli, sůl.
    KALICOR
    KALICOR --- ---
    SKY_MAX: to kazdopadne :) premyslim to zkusit zkombinovat se lnenyma krekrama, jakoze trochu to "maso" prosusit a pak davat platky na lnene krekry, takove "chlebicky" :) no o vikendu se bude experimentovat a pak napisu :)
    SKY_MAX
    SKY_MAX --- ---
    KALICOR: sem myslel jako s tim receptem na "uzene maso" jak si rikal
    KALICOR
    KALICOR --- ---
    SKY_MAX: v podstate to zeli je to co vylezlo odstavnovace a zkousim ho kvasit, docela to jde :) stavu jsem vypil
    SKY_MAX
    SKY_MAX --- ---
    TILOPA: řikal domácí kysaný zelí, a to se dělá v pokojový teplotě, takže je RAW, běžně si ho děláme

    KALICOR: Dej vědět jak to dopadlo, zní to zajímavě
    KALICOR
    KALICOR --- ---
    TILOPA: morska sul a zeli neni raw? cukr zadny nepouzivam
    TILOPA
    TILOPA --- ---
    Da se povazovat kysane zeli za klasicky raw jidlo ? Je v nem prece dost cukru a soli bo pouzivate nejaky specialni ?
    KALICOR
    KALICOR --- ---
    tak chystam recept na raw "uzene maso" :)
    prozatimni recept:
    ingredience: cervena repa, cesnek, domaci kysane zeli
    koreni: uzena paprika, sojovka
    jsem v oblasti raw "vareni" celkem nezkuseny, tudiz budu rad za tipy a take upozorneni, ze nektere z uvedenych ingredienci nemusi byt raw ;)
    SASH
    SASH --- ---
    skvely fotky i recepty
    http://livepureblog.com
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Tohle musim zkusit, kapustnica je moje neoblibenejsi polevka

    Time for you ...: Pravá Slovenská RAW kapustnica
    http://humanbrute.blogspot.sk/2014/02/prava-slovenska-raw-kapustnica.html
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    KALICOR: v receptu byly kesu orisky, ale ty jsme zacatkem tydne dojedli (no dobre, dojedl jsem je ja :), tak jsme pres noc namocili kvalitni liskace a udelali to z nich.

    Jen davejte bacha na to, ze pastu je treba snist docela brzy. Kdyz jsem dojidal zbytek cca 3 hodiny po veceri, tak uz to regulerne stipalo na jazyku, jak se do orisku kvasnice pustily. Ja s tim nemam problem, ale nekoho by to mohlo prekvapit.
    KALICOR
    KALICOR --- ---
    DOCKINEZ: vitariansky parmezan zni velice chutne :) z jakych orisku jste ho delali pro info? tipuju kesu, ktere je v raw receptech dost oblibene ;)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    AGNESK: Diky. Nakonec jsme delali trochu jiny recept, ale moc se nelisil.

    A aby to bylo celkove vydatnejsi, meli jsme k nemu "vitariansky parmezan", tj. pastu z rozmixovanych orisku a drozdi. A jako pickles se na kraji talire skvelo kimči.

    Nejlepsi vecere od zacatku roku :)
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    já dělala totok:
    http://fit-healthy-michelle.blog.cz/1402/jablecny-raw-dortik dvojnásobnou dávku a dala jsem to do kelímků na muffiny a mooooc dobry! i bez manga
    jo a tyčákem jsem teda dělala všechno
    KALICOR
    KALICOR --- ---
    dnesni snidane pro inspiraci:
    nastrouhana mrkev, rasy, rapikaty celer, naklicene slunecnicove seminko, cocka a mungo, trochu chilli, zakapano olivovym olejem a citronem. k tomu redkvicky a cinske zeli, takze to je spis obed :D
    AGNESK
    AGNESK --- ---
    DOCKINEZ: Ahoj, ještě jsem ho nezkoušela připravit, ale děkuji za inspiraci. Řídila bych se tímto receptem, vypadá velmi dobře.

    Raw Cauliflower Couscous | Tasty Kitchen Blog
    http://tastykitchen.com/blog/2013/01/raw-cauliflower-couscous/



    3 cups Cauliflower, Shredded
    ½ cups Carrots, Finely Diced
    ⅓ cups Red Pepper, Finely Diced
    4 Tablespoons Basil, Chopped
    4 Tablespoons Parsley, Chopped
    3 Tablespoons Olive Oil
    3 Tablespoons Sundried Tomato, Finely Diced
    2 Tablespoons Kalamata Olives, Finely Diced
    2 Tablespoons Lemon Juice
    1 Tablespoon Capers, Minced
    2 teaspoons Lemon Zest
    ½ teaspoons Salt
    ⅛ teaspoons Pepper
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Zdar, jak delate raw kuskus z kvetaku? Myslim zejmena co do dochuceni, samotna vyroba je mi vcelku jasna :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam