• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    OTOMEVia Ferrata - podělte se se svými zážitky
    Podělte se svými zážitky z ferrat...
    Která se vám nejvíc líbila, která ne. Přihodila se vám někdy nějaká nehoda? Na co si dát pozor? Nevíte, co to Via Ferrata je? Zeptejte se :-) Prostě cokoliv o tomhle bláznivém druhu VHT či lezení.
    rozbalit záhlaví
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    IRONIC: Obavam se ze Lienz uz je decanko z ruky.
    IRONIC
    IRONIC --- ---
    IRONIC: Jo sorry, ja si ty mesta furt pletu, myslel jsem Lienz, konkretne toto: Kletterpark Galitzenklamm
    Amlach, Rakousko https://mapy.cz/s/lojodajejo
    IRONIC
    IRONIC --- ---
    DUCATIMONSTER: V tom pripade idealni je Liezen, je tam ferratovy park, kde ti pujci kompletni vybaveni a maji tam dobre oznacene a krasne ferraty od A/B pro uplny zacatecniky pres takovy normalni B /C az k tem tezsim. Je to v kanonu ricky Galitz, takze krasna atmosfera. Nektere cesty jsou pak exponovane trochu vic na skale. Krome dvou Eckovych ferrat jsme tsm s detmi 10+12 slezli vsechno, stravili jsme tam cely den. V arealu je i hriste pro deti, restaurace, na zacetek asi ideal.

    Galitzenklamm gorge in Osttirol - Osttirol tourism
    https://www.osttirol.com/en/discover-and-experience/summer/family-holiday/places-of-interest-for-families/galitzenklamm-gorge/

    V okoli tam znam par dalsich ferrat, nadherna a tak stredne narocna je napriklad Pirknerklamm.

    Jinak na viaferraty.cz nebo alpskyvudce.cz jsou mapy a jiny informace k ferratam po evrope.

    Jo a pro zacatecniky jeste kousek nad Brnem je lom Velka Dohoda, tam je taky pujcovna a cvicny trasy. K tomu u lanovy park.
    PUPU
    PUPU --- ---
    DUCATIMONSTER: tak az si vyzkousite prvni ferratu pod dohledem, muzu doporucit dle https://www.hudy.cz/data/images/_orig/8/101298.pdf Häntzschelstiege, Nonnensteig a Alpiner Grat, v uvedenem poradi. doporucuji na pohodu, klidne prvni den jednu a druhy den dalsi dve, k tomu nejakou prochazku. v Rakousku je ferrat neurekom, ale jsou spis dal - hlavne kolem Salzburgu.
    DUCATIMONSTER
    DUCATIMONSTER --- ---
    PUPU: Základna je sice v Praze , ale Německo nebo Rakousko klidne. Jen nějaké blízko :)
    PUPU
    PUPU --- ---
    IRONIC: tak uplne jednoduche to neni, ale na vyzkouseni i ty Bcka poslouzi. na oplatku ta D/E neni zas tak silena, kdyz si clovek vezme lezky ;-) ale vazne - je to z Prahy zdaleka nejbliz, takze na nezavazny test klidne.
    PUPU
    PUPU --- ---
    IRONIC: Vir je trochu z ruky, obavam se - dotazujici rikal neco o zakladne v Praze ;-) To uz bych doporucil rovnou krasne ferraty v Sasku. Ale souhlas, Virske ferraty jsou obe fajn a vyzkouset si ledove lezeni take neni od veci (akorat si musite dat pozor a neproseknout si botu mackou jako ja, ehm). Akorat bych to asi nekombinoval, kdyz je ledova sezona, tak to na ferrate drobet klouze...
    DUCATIMONSTER
    DUCATIMONSTER --- ---
    IRONIC: Díky , mrknu na to.
    DUKED
    DUKED --- ---
    IRONIC: Presne, Vir je na zacatek ideal, byl jsem s mladym v lednu, jak bylo teplo, dokonce i led na lezeni nebyl a pro nekoho, kdo to uvidi prvne je to super. Bystre oko zbystri zlutou bundu na zlutem podkladu 😉

    IRONIC
    IRONIC --- ---
    Naopak Slany bych na zacatek nedoporucil, nevybavuju si, ze by tam bylo neco A/B, nebo B, co si pamatuju, tak mistni B nebo B/C byly celkem tezky, v zahranici maji asi skalu jinak, to, co je v cizine D, je ve Slanym C… muj nazor.
    Naopak Vodni Brana super, taky srvpridavam s doporucenim. Ale neni tam pujcovna (nebo o ni nevim). Pro zacatecnika prehledny - cim vic vlevo cesta, tim vic easy, nejde se splest. A i ten Eckovej komin uplne vpravo se da levou stranou obejit bokem. Vhodny i pro deti.
    IRONIC
    IRONIC --- ---
    Pro zacatecniky doporucuju ferratu ve Viru. Dole u nastupu je pujcovna vybaveni, reknou jak na to a zbytek pochopi clovek cestou. Mozna umi pujcit i instruktora, nevim, nepotreboval jsem. Je to super easy ferrata, i pro deti. Ma to 2 casti cca 150m delky, na pul dne, pro zkuseny na 1,5hodiny… Kdyby s ubytovanim nebo obedem, doporucuju mistni Forest Resort, pripadne low cost je Penzion u Klujů. Nicmene ted uz je asi po sezone, zas az na jare. (V zime tam byvala ledova stena, ale pocasi posledni dobou moc nepreje…)
    TAURUS
    TAURUS --- ---
    PUPU: Vodní brana je pro začátečníka skvělá. Začínal jsem tam já, celá moje rodina, hafo kamarádů. Všichni nadšení, žádný problém. Krásné místo v přírodě, kvalitní skála. Často tam vídám průvodce se skupinami začátečníků. Modrá trasa není vůbec exponovaná. Kdo se cítí, jde na červenou, ta už exponovaná je.
    Slaný - za mě moc krátké trasy, žádná vyloženě pro děti. Je to fajn, ale nedá ferratový feeling.
    Děčín - je ve městě, je tam málo lehkých tras pro začátečníky. Ty lehčí jsou obležené jinými lezci. Alternativně tam jít s průvodcem na výstup na východ slunce. To vypadá jako super zážitek. Ale pro tuto sezónu už je Děčín stejně zavřený.
    To pro vysvětlení, že moje doporučení je promyšlené :)
    PUPU
    PUPU --- ---
    jinak kurzy a vylety s pruvodci jsou bezne nabizene. treba https://viaferraty.cz/kategorie-produktu/kurzy-via-ferrat/ . pozor na noname firmicky, nemusi to byt ve vysledku uplne fajn
    PUPU
    PUPU --- ---
    TAURUS: vodni brana je super, ale pro zacatecnika muze byt prilis obtizna. prece jen expozice tam je slusna, neni jak se vratit a kdyz blbe odbocis, budes smutne koukat na E-ckovy usek. osobne bych dal prednost Slanemu nebo Decinu s tim, ze Decin byva opravdu velmi, velmi zalidneny, takze je treba volit vhodny termin
    PUPU
    PUPU --- ---
    DUCATIMONSTER: osobne jsem kdysi davno vyrazil s pruvodcem, ktery me dovedl k ferrate, navliknul do vsech veci, ktere byly potreba, vysvetlil, jak se s tim zachazi, pri postupu kontroloval, jestli nedelam neco blbe. byla to ta nejjednodussi , kde se jeste trochu leze. pak uz jsem chodil sam s tim, ze jsem postupoval opatrne podle obtiznosti.

    ve strucnosti - obtiznosti jsou vetsinou oznacovane A az (momentalne) G, pricemz pro zacatecnika jsou vhodne maximalne C. zaroven zalezi na dalsich podminkach jako teren (nadmorska vyska, pristup), podminky (teplota, srazky, vitr - pro zacatecniky volit idealni a nerozpakovat se menit plany) a hlavne dispozice (zavrate?), znalosti a zkusenosti (umet chodit v horskem terenu, pripadne zkusenosti z lezeni) - postupne a pokud mozno zezacatku s profesionalem nebo alespon zkusenym clovekem.

    urcite je mozne vyrazit i bez zkusenosti a bez pruvodce a nejspis to vyjde, ale neni to rozumne. jak se rika, lezeni je nebezpecny sport a pro ferraty plati totez
    TAURUS
    TAURUS --- ---
    DUCATIMONSTER: Ideál vzít si průvodce nebo si dát na začátek kurz. Když něco uděláte blbě, kde o život. Jako první ferratu doporučuji Vodní bránu v Semilech. Je krásná a ukáže přesně, co můžeš na ferratách čekat.
    DUCATIMONSTER
    DUCATIMONSTER --- ---
    PUPU: Oba umíme celkem solidně jezdit na motorkách :D , ale co máme 2 deti , tak motorky stojí spíš v garáži. V listopadu určitě začínat nechci, vybírám to spíš jako zábavu , až půjde i menšího dát na vikend k babičce. Kondice žádná sláva. Kdyby existovalo buď u nás nebo ne úplně daleko něco , kde by se dal koupit nocleh s průvodcem bylo by to asi něco pro nás. Nebo to funguje spíš tak , ze se člověk naučí jak na to a chodí sam?
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    NICOLLETTE: "„Na jednodenní túru je to poměrně dobrá přizpůsobivá obuv,“ je přesvědčený obžalovaný s tím, že podobnou obuv mají i horští lezci. „V létě si beru do hor také tenisky. Ideálnější by bylo, kdyby měla tvrdší podrážku,“ přemítal."

    dude
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    DUCATIMONSTER: jak píše PUPU, určitě bych vyrazil s někým kdo Vám vše vysvětlí a ukáže, vybavení si je možné zapůjčit i v Praze, za mě rozhodně jako nejlepší ferrata kde si člověk vše "osahá" a zjistí jestli baví nebo ne, je Slaný.
    PUPU
    PUPU --- ---
    DUCATIMONSTER: jinak cvicna ferrata je primo v Praze na Strasnicke v arealu Gutovky, nejblizsi dalsi je ve Slanem (bez moznosti si cokoliv pujcit na miste), nejblizsi s moznosti pujceni je v Decine. vrele doporucuji napoprve vyrazit s nekym, kdo vsechno ukaze a da na ucastniky pozor
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam