• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MYKESHVodní stavby (aneb betonové lobby)
    Vodní stavby (přehrady, jezy, plavební komory...) ve světě i u nás, obrázky, nové technologie a typy staveb, pro a proti, realizace a výstavba, poruchy a havárie...
    rozbalit záhlaví
    MYKESH
    MYKESH --- ---
    Bolevecká rybniční soustava představuje jedinečný přírodně-krajinářský fenomén severního okraje Plzně a také jeho nejdůležitější rekreační zázemí. Po roce 2015 se začal projevovat v rybniční soustavě nedostatek vody, jehož důsledkem byl pokles hladiny v největším rybníku o 1,3 m. Město přikročilo k realizaci ojedinělého projektu doplnění vody do Velkého Boleveckého rybníka.

    strana 60 https://www.casopisstavebnictvi.cz/files/pdf_2024/stavebnictvi-2024-01-02-2.pdf
    MYKESH
    MYKESH --- ---
    Oprava spodních výpustí Labské přehrady (2021)
    https://www.youtube.com/watch?v=bZS8WiVFGiI&ab_channel=HugoHabrman
    MYKESH
    MYKESH --- ---
    The Umlauftank 2 is a research complex which was built by the Research Institute for Water and Naval Architecture (Versuchsanstalt fur Wasser- und Schiffsbau - VWS) at the Technical University of Berlin. Research facilities for the institute have existed since the early 1900s. They were continuously expanded and renewed. The Umlauftank 2 is the result of the last major construction phase which lasted from 1969 to 1974. The building was designed by the architect Ludwig Leo and the engineering firm Chr. Boes.

    Umlauftank 2 (circulation tank) | visitBerlin.de
    https://www.visitberlin.de/en/umlauftank-2-circulation-tank

    Ludwig Leo: Umlauftank 2
    https://www.youtube.com/watch?v=Kkc21QExSSo&ab_channel=SpazioProjects


    MYKESH
    MYKESH --- ---
    Aktuální vydání časopisu Stavebnictví 11/2023 na téma vodohospodářské stavby:
    https://www.casopisstavebnictvi.cz/files/pdf_2023/stavebnictvi-2023-11.pdf
    Obsah např.:
    Vodní dílo Hostivař – zkapacitnění bezpečnostního přelivu
    Rekonstrukce Staroměstského jezu v Praze
    Územní studie jezera Medard
    Vybudování protipovodňových opatření na stokové síti v oblasti Karlína – ČS a RN ...
    MYKESH
    MYKESH --- ---
    Benátky zvedly v říjnu desetkrát zábrany proti záplavám. ‚To se ještě nikdy nestalo,‘ řekl úředník | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/veda-technologie/priroda/benatky-system-zabran-proti-zaplavam-mose-italie_2311010733_ava

    Benátky nechaly v říjnu zvednout desetkrát systém zábran proti záplavám MOSE. Tak časté použití systému v říjnu je podle představitelů města mimořádná. Díky použití zábran nebylo ostrovní město zaplaveno, píše agentura ANSA. Zařízení ale dlouhodobě čelí kritice ekologů za to, že není šetrné vůči životnímu prostředí laguny, kde se Benátky nacházejí.

    tady jsou k tomu systému ještě nějaká videa
    This Flood Barrier Could Save Venice
    https://www.youtube.com/watch?v=MFrZLbjlrRY&ab_channel=NOVAPBSOfficial


    Why is Venice flooding? | ABC News
    https://www.youtube.com/watch?v=yOyQg3swkXo&ab_channel=ABCNewsIn-depth
    MIKITUMA
    MIKITUMA --- ---
    HNILOB: No jo. Absolutně tuhé těleso je jen teoretický pojem. Názorně jsou deformace betonových konstrukcí vyobrazeny na podlaze NTK v Dejvicích. Barevné isočáry jsou vykresleny podle MKP výpočtů. V tomto případě svislé deformace. Akorát mi tam chybělo měřítko deformací. Ale nápad super. Klidně bych tak natřel i přehradu.

    HNILOB
    HNILOB --- ---
    CROSS: coz by zhruba odpovidalo, ze kazdych 25m se hraz ohne o 1cm! Tak to uz je uplne ulet! :)) Kdyz si predstavim, ze ten "ohyb" podle toho MIKITUMA grafu zacina nekde v horni tretine hraze, tak je to jeste vetsi haluz.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    MIKITUMA: jakoze tohle ma byt sypana hraz? to ma nejakou podivnou geometrii.
    CROSS
    CROSS --- ---
    HNILOB: jestli si to dobře pamatuju z prohlídky, tak Grande Dixence, co jsem tu o ní psal, má tenhle rozsah asi 11 cm. Tak je teda 285 m vysoká.
    MIKITUMA
    MIKITUMA --- ---
    MIKITUMA: Tady jsem pro zajímavost našel studii - numerický výpočet metodou konečných prvků. Je to sice sypaná hráz, ale s podobnou výškou hladiny 120m. Vychází tam horizontální deformace na koruně hráze 1.78 cm.

    MIKITUMA
    MIKITUMA --- ---
    HNILOB: Zajímavá otázka. Bohužel nejsem stavař, takže nevim. Ale co si vybavuji ty měřící stanice, tak ta závaží na konci lan dole (co jsou referenčními body) mohla mít rozkyv do 0,5m. Tak bych čekal něco v řádu jednotek cm.
    HNILOB
    HNILOB --- ---
    MIKITUMA: tyo a o kolik cm se to muze pohnout? Diky
    CROSS
    CROSS --- ---
    MIKITUMA
    MIKITUMA --- ---
    CROSS: MZP= minimální zůstatkový průtok. Předepisuje se pro každé vodní dílo a je definován ve vodoprávním povolení a manipulačním řadu. Konkrétně pro L'Hongrin je to 100 l/s. To je množství vody, které musejí pouštět do původní řeky, aby nevyschla.
    S provozem přečerpávačky to nesouvisí. To tam musejí pouštět kontinuálně, ať už je přečerpávačka v provozu nebo v odstávce.
    Jestliže byla přehrada takto vypuštěna, tak asi dělali letní údržbu a kontrolu. V tělese přehrady jsou měřící stanice (svislá lana spuštěná od koruny k patě), terými se měří deformace hráze. A jednou za čas se to změří i v nezatíženém stavu, aby se vidělo, jak se hráz "hýbe". Pak se taky pravidelně dělají suché zkoušky technologie a údržba. V hrázi jsou obří kulové ventily na vstupu do potrubního přivaděče přečerpávačky.
    A pro úplnost ještě posílám také foto napuštěné přehrady.
    Jinak přehrada je zajímavá tím, že je tvořena dvěma oblouky (ve prostřed je vetknutá do skály), takže při pohledu shora vypadá jako letíci pták (lze vidět na satelitních snímcích).

    CROSS
    CROSS --- ---
    MIKITUMA: tak já se ještě zeptám, protože o tom vim tužku — co je MZP? A znamená to tedy, že je přehrada mimo provoz, je to strukturální problém, nebo je to nějak řešitelné (najdou starý ventil a zavřou ho :-] )?
    MIKITUMA
    MIKITUMA --- ---
    CROSS: Jen mi přišlo vtipné, že z přehrady, která je prošpikovaná kdejakou moderní technologií, z paty hráze najednou začne tryskat voda. Tou dobou jsme tam řešili převedení MZP, takže pravděpodobně otevřeli nějaký starý ventil vedený do zaslepeného ústí.
    Jako zajímavost mohu dodat, že L'Hongrin je horní nádrží přečerpávací elektrárny u ženevského jezera. To je na řece Rhôně. Ovšem MZP je pouštěn do původního řečiště ústícího do Rýna. Takže tato přehrada nepřímo propojuje povodí Rhôny a Rýna.
    CROSS
    CROSS --- ---
    MIKITUMA: měl bys k tomu víc informací?
    MIKITUMA
    MIKITUMA --- ---
    CROSS: Možná kvůli tomuto 🙂 (také L'Hongrin).

    CROSS
    CROSS --- ---
    Málo vody, no. (Je to z přehrady L'Hongrin.)

    MYKESH
    MYKESH --- ---
    MYKESH:
    Etiopie dokoncila plneni nadrze.
    Etiopie dokončila plnění kontroverzní přehrady na Modrém Nilu | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/sudan-nil-etipie-prehrada-energie-voda-afrika_2309101749_ank
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam