• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    Auditko věnované sci-fi sérii Mycelium. Vesmír, psychotronika, náboženství, lidské oběti - a mimozemské houby.

Planeta Össe. Svět po tisíce let neměnný... a po tisíce let svázaný s vesmírem. Z Össe pocházejí myceliální technologie i nadsvětelné Lodě, bez kterých by se Země neobešla. Jenže zatímco pozemská civilizace vítězně proniká do vesmíru, Össe jí stojí za zády.

Co je to vůbec to Mycelium? Nejlépe podívat se na webové stránky projektu. Tam jsou všechny informace o knize (anotace, ukázky, ohlasy, trailer...).

A dá se to někde opatřit? Třeba tady: Internetové knihkupectví Kosmas (odkaz vede přímo na záznam o knize). Další díly a formáty (včetně audioknihy) nejlépe přes mycelium.argenite.org/page-koupit (affiliate u Kosmasu, takže z každého nákupu dostane autorka pár desetníků navíc, a to se všem vyplatí!)

A co Facebook? Nyx je přece lepší!!! Ale budiž, kdyby náhodou měli vášniví vyznavači Knihy tisíce tváří absťák, mohou navštívit tamní stránku autorky Mycelia alias Bramborýny – Legendy o argenitu na Facebooku nebo semeniště všeho mimozemského zla, doupě zlovolné Církve Akkütlixovy tamtéž.

A co takhle spoilery? Lze použít tag, který schová odstavec pod bílou mlhu, pod kterou lze nahlédnout, když se text vezme do bloku nebo se na něj klikne:

tajné odhalení
    – a díky tomu ti, kteří další díl ještě nečetli, nepřijdou o překvapení. Bílá mlha vznikne, když se použijí kódy
    <div class="spoiler"> tajné odhalení </div>

Geekovské okénko
    Generátor slov v össeinu, který skvěle vymyslel a naprogramoval KAVEN. Církev Akkütlixova děkuje a OneHotBook se velmi těší! :)
    Tabulka a graf postupu psaní (2019–21)
    rozbalit záhlaví
    VANEK
    VANEK --- ---
    BRAMBOREENA: Já to říkám pořád, že by sis měla najmout Kotouče jako agenta.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Povídku už jsem zase odslíbila. Měla být do antologie v angličtině, takže to stejně naráží na moji dlouhodobou neschopnost dohodnout se s někým na překlad ;)
    HYPERION
    HYPERION --- ---
    No, to čtenáři na Fantastice nebudou rádi. Vilma maluje, tu a tam slíbí někomu povídku, ale to je tak vše... MY CHCEME ROMÁN! :-)
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    Magical Mushroom | Surreal AI Music Video
    https://www.youtube.com/watch?v=EBscbhUh1I8&list=RDNkfPr_73SVk&index=25

pekne houbickove video :O)
    HRAFNAIN
    HRAFNAIN --- ---
    a má halmochron
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    RICARDERON: mozna ti ho namaluje... :O)
    nooo nase Vilmicka :O) ale zabit ji nejde... kdyz ona je tak hodna :O))
    RICARDERON
    RICARDERON --- ---
    FERRYH: Ne, mně slíbila román...:)
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    RICARDERON: rozumim tvemu udivu, tak ze tobe uz rekla Vilma ze jsou "napsane"? :O))))
    muhahahaha :O)
    RICARDERON
    RICARDERON --- ---
    BRAMBOREENA: Jak jako slíbila povídky...??? :(
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Padl dotaz na Krajkáře...
    S psaním je to na pytel, flákám to neskutečně, slíbila jsem dvě povídky, ale místo toho pořád maluju. Ale od února už si k tomu sednu, fakt!

Zatím sem ale dám seznam výstav svých malůvek - teda není to zatím tak úžasné jako v GASKu, ještě musím chvíli trénovat, než tam budu :D - ale výstavy obnášejí vernisáže a na vernisážích je víno a je možné se tam potkat, kdybyste někdo chtěl.

2. - 16. 2. : CHAPADLA VE VELVETU - Praha, kavárna Dark Velvet, vernisáž v pátek 6. 2. od 18:00, viz fb událost
    https://www.facebook.com/events/2425282621256550
    Tam bude k vidění hlavně backlist (čili obrázky, které jsem měla na Pevnostconu a v prosinci na Palmovce), plus několik nových olejomaleb, čili kdo byl na těch předchozích, moc ho to nepřekvapí (ale jestli si tam něco vyhlédl, může to ještě rychle zdrapnout, akvarely jsou všechny na prodej, olejomalby budou k dispozici v červnu po výstavě v Šatlavě, viz níže).

17. 2. - ještěseuvidí: Hradec Králové, Café Pessoa, vernisáž 20. 2. od 18:00, fb událost taky teprve bude. Odvezu to tam rovnou z Velvetu a bude tam to samé, takže hradečáci nemusí sbírat odvahu lézt do absinthového baru ve zkažené Praze.

Duben - možná by malůvky ještě byly na Fantasticonu v Berouně, to ještě není napevno, a byly by tam spíš akvarely, na oleje není místo, a do té doby už s trochou štěstí budu mít nějaké nové (tedy akvarely).

18. 5. - zhrubakonecčervna: Praha, Dobrá Šatlava, Uhelný trh 2, vernisáž 19. 5. od 18:00 - výstava se bude jmenovat Útěky z Divnosvěta (nebo možná Návraty do Divnosvěta, to se ještě uvidí), a tam už bych ráda dala hlavně nové obrazy, pokud možno olejomalby a pokud možno větších formátů. Spoustu jich mám už rozmalovaných, ale holt baví mě vrstvené/lazurní olejomalby, a to je drbačka málem jako s románem: jsou tam technologické pauzy, protože každá vrstva musí pár dní schnout, než na ni může přijít další, a tím pádem se to vleče týdny a nedá se to moc uspěchat. (Proto ti opravdoví malíři mívají "série" - chodí prostě dokolečka kolem několika obrazů, které jsou všechny mokré, a šudlají ten z nich, který je momentálně nejsusší; a pak je si ovšem celá ta várka navzájem trochu podobná, protože vzniká najednou.) No a mně vzniká Divnosvět, jak se dalo koneckonců čekat.

Trochu doufám, že s technickými pauzami půjde skloubit i psaní a že ze mě konečně zas něco vypadne :) Poslední čtyři roky jsem chodila na různé večerní kurzy malování, ale teď od února už jsem to utnula, právě abych zase mohla psát. Jsem sova, mozek mi funguje akorát večer, ráno jsem marná.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VANEK: celá série aktuálních výstav v GASK je super. A v KH ted nebudou vůbec žádní turisti. Takže hopsa hejsa do hor Kutných!
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    XCHAOS: Vědci to objevili už dávno, bylo to v přednáškách z mykologie v roce asi 2018, když jsem na ně chodila, a už tehdy se teda říkalo, že to nejspíš byly houby.
    Fskutečnosťy to někdo prohlídl pod lepším mikroskopem a tak moc houbovitě to nevypadá.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Ještě k těm prototaxitům... lze si snadno představit, že obří, nehybné, osmimetrové heterotrofní organismy klidně mohly mít nějakou formu "myceliální nervové sítě" a mohly být nehybnými mozky éry siluru. Prostě mi napadlo, že "loď", na konci své kariéry implantovaná do Össenského chrámu, je vlastně taky takový osmimetrový (nebo větší) prototaxit, mimozemská houba (která vlastně není běžnou houbou, ale to samozřejmě tak docela není ani v románu, že), zvyklá na symbiózu se všemi možnými organismy (představa, že živočišní symbionti prototaxitů donášeli do živého objektu z okolí potravu, a naopak šířili dál do okolí spóry, se přímo nabízí.... )

No dobře, o tom vědomí ani psychotronice ty fosilní nálezy nic neříkají, to je pravda :-)
    VANEK
    VANEK --- ---
    Velmi myceliální výstava, emblematický obrázek lebky s houbičkami nevkládám:
    Mumie v krajkách, porcelánové plastiky a šperky Terezy Eisnerové | GASK
    https://gask.cz/vystava/mumie-v-krajkach-porcelanove-plastiky-a-sperky-terezy-eisnerove/#galerie-tab
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    V siluru na zemi žily obří 8m houby, které ani nebyly dnešní houby, ale něco úplně záhadného:
    Vědci objevili novou vyhynulou větev života, připomínala osmimetrové menhiry — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/veda/vedci-objevili-novou-vyhynulou-vetev-zivota-pripominala-osmimetrove-menhiry-369582
    Ani houby, ani zvířata. Vědci popsali nový druh již neexistujícího života
    https://nedd.tiscali.cz/ani-houby-ani-zvirata-vedci-popsali-novy-druh-jiz-neexistujiciho-zivota-620601
    Prototaxites - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Prototaxites

Světa Mycelia se to dotýká jen okrajově, snad jen, že obří makroskopické houbovité organismy (ale ne tak úplně... ale rozhodně masivně symbiotické s kdečím) na Zemi kdysi opravdu existovaly. 8m je slušných. Houby v dnešním smyslu to nebyly, ale pokud něco mělo na Zemi tvarem a strukturou blízko k "myceliálním habitatům", tak tohle rozhodně...
    E2E4
    E2E4 --- ---
    BRAMBOREENA: rok se s rokem sešel, jak to vypadá s Krajkářem ? :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DURZA: ačkoliv mě tvoje vývody trochu děsí (asi je to tím, že jsem do světa Mycelia přišel spíš ze světa psychedelických úvah o vesmíru, spíš než z BDSM komunity), tak otázku na bio-fair-trade argenit jsme měli stejnou. Já si představoval, že ho můžou vycvičení Össenští řeholníci někde těžit v klaewentech, tak, jako sbírají drueinový prach v R/A prostoru (nebo kde). Jako že se někde hromadí, třeba ho vytváří ty psychoaktivní houby po vzoru perel v lasturách, a že vzniká i jinak, než z utrpení.

Bohužel, tohle nás pak staví všechny do opozice vůči těm psychotronickým civilizacím, i když třeba na té Fomalhiwě mi nepřišlo všechno úplně zavrženíhodné, ale asi jsem to špatně pochopil. Ono to je trochu šmrcnuté tou Dunou, kde kladní hrdinové v podstatě nejsou, dá se říct. Sci-fi i fantasy byly od 60tých let v podstatě takovéhle, to si nevybereš, od Herberta přes Moorcocka po Miévilleho, bylo tu dlouhých snad 70 let dystopií ve všech subžánrech, vyjímkou byla černá komedie. Volání po solarpunku, tedy po utopičtějších scénářích a paradigmatech, v současnosti sílí, ale na nic uvěřitelného, co by současně nebyla pohádka pro děti, jsem asi ještě nenarazil...
    DURZA
    DURZA --- ---
    SPOILER:
    O podstatě Akkutlixe a Lucase

Zdravím, rád bych přispěl svým pochopením toho, jak se to má s podstatou hlavního hrdiny. Tak jako ostatní v tomto chatu, i mě trápili tyto otázky:
    "Je Lucas Akkutlixem, nebo Lucase ovládá Akkutlix?"
    "Stal se Lucas Akkutlixem, nebo se jím již narodil?"
    "A co to vlastně znamená "být" Akkutlixem či Lucasem?"

Myslím, že Vilma nechává každému prostor, aby si zvolil verzi, která je mu nejmilejší. A je to tím, že se v knihách taktně zdržuje vysvětlení
    jednoho problému:
    "Jaká je vlastně lidská podstata?" O sgenech toho víme paradoxně vlastně víc než o lidech: víme, že to jsou útržky Spodího vědomí, které se
    umějí inkarnovat (a zároveň, jak autorka kdesi v diskuzi sama uvádí, můžou mít dvojí podstatu: tedy ztělesňovat i nějaký princip, či se chovat jako nějaká síla).
    Co se lidí týče:
    mají lidé také duši? nebo jsou to jen nějací "hmotní argenitaři" či bioroboti? nebo jsou to nižší sgenové (postrádající třeba nesmrtelnost, či dvojí podstatu)?
    nebo lidé mají duši, ale od "Horního vědomí" či zkrátka odjinud?...
    Nevíme nic... jen Směr a Směřování. Z tohoto důvodu mi přijdou otázky podstaty Lucase-Akkutlixe vlastně zcela otevřené (kdybychom byli důslední, můžeme
    ještě polemizovat nad tím, co to vlastně znamená "Duše" že ano).

Osobní interprataci tedy přidávám tuto:
    Je to příběh o tom, jak se Akkutlix stal Lucasem a rozrostl se tak o lidskou podstatu.

Celou genezi si představuji asi takto:

Kdysi dávno vznikl Horth a Hokrin, inkarnování do hmoty v hmyzí podobě. V této době byly vlastně totožní, a zdá se, že jejich hlavní charakterové
    atributy byly: mocichtivost, krutost, touha po večnosti a přinášení obětí. Rozdíl vidím právě v tom směřování.
    Cirdah směřuje krutost vždy k ostatním a sám se snaží být víc a víc singulární (existovat jen v jedné tvrdé chitinové skořápce, být krutější a krutější a vyžadovat
    od ostatních stále větší a větší slepou rigidní poslušnost).
    Kdežto Hokrin, bůh Proměny, směřuje krutost především k sobě a po ostatních pak chce aby jej následovaly. A jeho směřování nemíří do bodu (jako u Cirdaha)
    nýbrž k nekonečnu, k expanzi.

[Tak mě napadá, máme v knichách někde zmínku o tom, že by se Akkutlix choval krutě bezdůvodně?
    Ano, mučil Aöhrlëmëgerla a aby se dostal na Tlix z D-alfy, bylo třeba
    lidských obětí - avšak ani jedno z toho nebyla bezúčelná krutost ve stylu Cirdaha.
    A nejspíš "zotročil" Osse takovým způsobem, aby mu celá civilizace
    přinášela neustálý proud obětí, plnící jeho argenitovou spižírnu... ale je to vážně krutost? Osseané to dělali dobrovolně, z principu, z víry že oběť je to co nás povede
    blíže k bohu. A pokud vím, že moje oběť se promění v energii, kterou bůh-princip skutečně dále zužitkuje, je to skutečně zotročení, nebo jen osobní nalezení
    vyššího principu?]

Kus historie známe: ztroskotání na D-alfě, teleportace na Tlix, zhotovení desky a odeslání na Mars.
    V tuto chvíli je Akkutlix bez těla, s centrem v některém z klawentů. A teď moje teorie: Akkutlix se začíná manifestovat do fyzického světa již narozením Lucase.
    V knihách je dvakrát naznačena jedna důležitá psychotronická dovednost: ovlivňování pravděpodobnostního výsledku událostí (pád vlaku, doručení desky do správných rukou).
    To znamená, že nehmotný Akkutlix se mohl ve vesmíru projevovat právě takto, jako síla ovlivňující ono Směřování. Mohl si připravovat půdu nejen až s příchodem Gilese na Rekegh, ale
    mohl v podstatě třeba i za setkání Gilese a Ainei, početí Lucase, zajištění "správné" výchovy atd.
    Proč si myslím, že Akkutlix je Lucasem od narození, je právě Lucasův charakter v dětství - "no pain no gain", "all pain all gain"...
    Přivedení Lucase (ok, dále jen Lukkatlix) na práh Rekegu je za mě spíše jen takové dovršení vtělení Akkutlixe do hmoty, a také možná sloužilo
    pro vyjasnění si cíle: wetreigaes přichází a je třeba konat.

Celý děj tedy vnímám spíše jako postupnou proměnu a manifestaci Akkutlixe, do osoby které jsme dali jméno Lucas.
    A teď otázka: jak tento Ntý příchod Lukkatlixe změnil/obohatil?
    Osobní divoká hypotéza: celý příběh je o tom, jak se prastarý hmyzí bůh krutých obětí naučil síle milosrdenství.
    Lukkatlix se vzdal vlády nad Zemí, protože uslyšel svou dcerku zaplakat.
    Lukkatlix nezabil svého nejsilnějšího potenciálního soupeře Aššáda.
    Lukkatlix se vzdal nekonečné nenávisti vůči svému otci.
    atd..
    A s každou touto novou, "milosrdnou obětí" protagonista jen roste.
    Ano, Lukkatlix v sobě má naprogamované zapomínání, a je zvláštní, že toto se aktivuje právě v situacích, kdy se se chová nejkrutěji (tedy jaksi postaru, "Cirdahovsky"):
    když mučí velekněze či když požádá admirála o rozdrcení ruky. Je to proto, aby mohl pracovat na své milosrdné stránce a netrápil se tím, že v sobě má
    stránku čistě pekelnou?
    Zkrátka to vnímám tak, že bůh Proměny a Expanze se proměnil a expandoval: integroval do sebe sílu lidskosti a stal se tak ještě větším a mocnějším.
    Jo a díky této interpretaci se jako čtenář cítím morálně lépe, protože mu prostě fandím :D.

Co myslíte? jaká je podstata vašeho ex-hmyzího boha?

PS:
    1. existuje tedy i "milosrdný argenit?"
    2. nechce někdo napsat povídku o tom, jak se sgen milosrdných obětí, známý jako Kristus, v některé další inkarnaci naopak naučí obětem krutým? :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JANADVORACKOVA: jj [XCHAOS @ Mycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...] :-) když je někde tolik argenitu, že to vytvoří zéwangam, tak se dějí věci. Ostatně možná teď dodatečně pozorujeme tu událost jeho zrušení a vyzáření. (I když teda striktně vzato, dojde k ní až ve vzdálené budoucnosti, ale bůh ví, co tam prováděli/prováděj teď...)
    Vilma Kadlečková: Legendy o argenitu - Soustava Fomalhautu
    https://www.argenite.org/page-soustava-fomalhautu
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    obrazek ovsem vypada jak Sauronovo oko ... :O)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam