• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    Auditko věnované sci-fi sérii Mycelium. Vesmír, psychotronika, náboženství, lidské oběti - a mimozemské houby.

Planeta Össe. Svět po tisíce let neměnný... a po tisíce let svázaný s vesmírem. Z Össe pocházejí myceliální technologie i nadsvětelné Lodě, bez kterých by se Země neobešla. Jenže zatímco pozemská civilizace vítězně proniká do vesmíru, Össe jí stojí za zády.

Co je to vůbec to Mycelium? Nejlépe podívat se na webové stránky projektu. Tam jsou všechny informace o knize (anotace, ukázky, ohlasy, trailer...).

A dá se to někde opatřit? Třeba tady: Internetové knihkupectví Kosmas (odkaz vede přímo na záznam o knize). Další díly a formáty (včetně audioknihy) nejlépe přes mycelium.argenite.org/page-koupit (affiliate u Kosmasu, takže z každého nákupu dostane autorka pár desetníků navíc, a to se všem vyplatí!)

A co Facebook? Nyx je přece lepší!!! Ale budiž, kdyby náhodou měli vášniví vyznavači Knihy tisíce tváří absťák, mohou navštívit tamní stránku autorky Mycelia alias Bramborýny – Legendy o argenitu na Facebooku nebo semeniště všeho mimozemského zla, doupě zlovolné Církve Akkütlixovy tamtéž.

A co takhle spoilery? Lze použít tag, který schová odstavec pod bílou mlhu, pod kterou lze nahlédnout, když se text vezme do bloku nebo se na něj klikne:

tajné odhalení
    – a díky tomu ti, kteří další díl ještě nečetli, nepřijdou o překvapení. Bílá mlha vznikne, když se použijí kódy
    <div class="spoiler"> tajné odhalení </div>

Geekovské okénko
    Generátor slov v össeinu, který skvěle vymyslel a naprogramoval KAVEN. Církev Akkütlixova děkuje a OneHotBook se velmi těší! :)
    Tabulka a graf postupu psaní (2019–21)
    rozbalit záhlaví
    MARTY63
    MARTY63 --- ---
    RIP:
    Taky ho mám doma a chráním si ho. Je to prima čtení s takovou zvláštní atmosférou.
    RIP
    RIP --- ---
    Před chvilkou jsem z budníku vytáhl Na pomezí Eternaalu. Je v něm razítko "Ing. Miloš Bulíř", což jsem dohledal, že je hodnostář místního zemědělského podniku v Šestajkách a Jirnech, takže doufejme jen větrá knihovnu, v horším případě to s ním vzalo předčasný konec, protože podle mých rešerší je ročník 77. Každopádně, v separátním světě téhle knížky je Vilma studentka FF UK a pan inženýr nebo někdo z jeho rodiny jí ten paperback pobryndali kafem.
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    E2E4: "…se nám to tu zvrhlo na debatu o AI, přitom je tu na to extra auditko…"
    Vilma si za to muze sama... ONA si zacala! 😎😉😁
    E2E4
    E2E4 --- ---
    FERRYH: se nám to tu zvrhlo na debatu o AI, přitom je tu na to extra auditko.

u LLM je velký omezení kontext, tj , praktického hlediska nad jak velkým kusem textu to ještě umi pracovat než si začne vymyslet.

nejlepší mají 128k tokenů, to je jsou řádově tři stovky stránek.. ale recall není úplně 100%, jsou to triky a liší se model od modelu.

ty neplacený mají často jen 4k tokenů, tj řádově 12 stran. pokud dáš takovymu 50 stránek, neví či je. :)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    FERRYH: deepl je deep learning neuronová sit (nevim jestli je fér každýmu strojovýmu uceni říkat AI, když i u těch LLM je "inteligence" s otazníkem, úzce specializovana na překlad jazyků na základě paralelních textů..

LLM je zázračný, a jeden z jeho vedlejších efektů je že to umí všechny jazyky na kterých se to trénovalo..
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    FERRYH: já tomu taky rozumím jak koza petrželi, jen předávám, co jsem se dozvěděla. Ale myslím, že zrovna překládat celé knihy asi nezkoušejí, jen kratší útvary (nepracuje pro nakladatelství).
    MARTY63
    MARTY63 --- ---
    Tak tenhle australskej advokát taky nedopadl dobře, když za sebe nechal pracovat AI :-))
    Právník za sebe nechal pracovat AI. Nedopadlo to dobře - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/internet-a-pc-ai-pravnik-za-sebe-nechal-pracovat-ai-nedopadlo-to-dobre-40507399#utm_content=ribbonnews&utm_term=ai&utm_medium=hint&utm_source=search.seznam.cz
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    ALEXIS: na ebookforu to kluci zkouseli na celejch knihach (z engl do cestiny), asi dva mesice zpatky... jaka verze byla toho ChatGPT to ted z prstu nevycucam (nerozumim tomu) jen vim ze testovali placene verze... ale cetl jsem ty vysledky ChatGPT a ve srovnani s tim deeplem je to priserne!!! chvilema na zacatku na kratkych textech to vypada slibne!! zda se to celistve uhlazene az skoro literarni, a take caste problemy s zenskym a muzskym rodem se skoro ztraceji, ale pak najednou prijde celej velkej usek kteremu VUBEC nerozumis! ... a ta AI halucinuje naprosto neskutecne ... vubec nechapes o cem ten text je ... pak se to zas spravi, ale o kapitolu dve dal a to zacne zase! ... celkove pak knizka sice misty vypada lepe nez ten deeple preklad, ale v celku knihy pri podrobnem cteni dopada naprosto katastrofalne...
    ---
    takze radim pokud testujete na beletrii prekladu ty AI dejte si vetsi texty... alespon 50 stran... jinak to nema cenu a nic to nevypovida... to je ma ctenarska zkusenost a lidi kolem LitRPG komunity na ebookforu...
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    FERRYH: včera jsem se o tom bavila s kámoškou, která to řeší pracovně, a říkala, že ChatGPT 4o už v bežných překladech poráží DeepL.
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    laickej dotaz DeepL neni AI a LLM? v cem je jinej?
    mimochodem v ceskem (i beletristickem) prekladu je prave DeepL stale jeste jednicka... zatim jeste furt dost bezkonkurencni...
    E2E4
    E2E4 --- ---
    WITTGENSTEIN: abychom zůstali on topic, LLM není tak zlý u překladu "nejdůležitější vskrytu" viz https://www.nyx.cz/discussion/21520/id/56725864

a překlad od ChatGPT-4o asi bude ještě lepší..

jinak u překladu to není až tak super, protože americký LLM jsou natrénovany na hodně velkým množství anglického textu, ale ve srovnání s tím na málo českého textu..

a jinak teda deepl je out of scope, bavíme se snad o LLM, ne? tam vidím budoucnost strojového překladu spíš..
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    JONY: No nemá to smysl zejména proto, že žádné české nakladatelství AI k překladu beletrie nepoužívá, naopak se jí aktivně ve smlouvách brání.
    JONY
    JONY --- ---
    WITTGENSTEIN: hele, tahle debata nemá moc smysl. Já lidsky sympatizuji s tvým postojem, ale jsem bohužel čím dál víc přesvědčený, že vývoj v oblasti AI ten přístup co tady v debatě zastáváš, naprosto nekompromisně převálcuje.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    JONY: Překládat to taky neumí. Tedy: spolehlivě zakopne všude tam, kde je potřeba něco jiného než kalkový překlad.
    Připravoval jsem pro dvě nakladatelství analýzu pro soudní spor s překladateli, kteří se na překlad vykašlali a odevzdali translát z Deeplu. Výsledkem jsou stovky hrubých významových chyb na román, o nějaké stylistické parádě ani nemluvě.
    JONY
    JONY --- ---
    WITTGENSTEIN: ai "tvorba" nás teprve čeká, to na co jsem hlavně mířil, bylo překládání.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    JONY: Ne, neposuzuju to vlastními nároky na literaturu. Jen konstatuju, že žádné romány od uměláků neměly na trhu úspěch. Nikoho to nezajímá, zejména proto, že to AI neumí, i když má "vzory" ve statisících upirátěných knížkách.
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    ... reinkarnovat jeho mysl do tech postapo koz - a ma TO!
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    BRAMBOREENA: postapo o kozách zní skvěle. S tím můžeš aspoň něco udělat, na Muska můžeš leda koukat a nechápat.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    BRAMBOREENA: spíš posedlý/ovládaný nějakým sgenem.

(a nevim proč mi to autocorrect mění na "agentem" :)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Z jiného soudku: hele, taky si myslíte, že Elon Musk je Sgen? ;)

(Ne, nic, to byla jenom řečnická otázka; jdu chytat morální paniku na jiná místa internetu... nebo ho radši v zájmu zachování duševního zdraví zavřít a jít psát postapo o kozách. :D )
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam