• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    Auditko věnované sci-fi sérii Mycelium. Vesmír, psychotronika, náboženství, lidské oběti - a mimozemské houby.

    Planeta Össe. Svět po tisíce let neměnný... a po tisíce let svázaný s vesmírem. Z Össe pocházejí myceliální technologie i nadsvětelné Lodě, bez kterých by se Země neobešla. Jenže zatímco pozemská civilizace vítězně proniká do vesmíru, Össe jí stojí za zády.

    Co je to vůbec to Mycelium? Nejlépe podívat se na webové stránky projektu. Tam jsou všechny informace o knize (anotace, ukázky, ohlasy, trailer...).

    A dá se to někde opatřit? Třeba tady: Internetové knihkupectví Kosmas (odkaz vede přímo na záznam o knize). Další díly a formáty (včetně audioknihy) nejlépe přes mycelium.argenite.org/page-koupit (affiliate u Kosmasu, takže z každého nákupu dostane autorka pár desetníků navíc, a to se všem vyplatí!)

    A co Facebook? Nyx je přece lepší!!! Ale budiž, kdyby náhodou měli vášniví vyznavači Knihy tisíce tváří absťák, mohou navštívit tamní stránku autorky Mycelia alias Bramborýny – Legendy o argenitu na Facebooku nebo semeniště všeho mimozemského zla, doupě zlovolné Církve Akkütlixovy tamtéž.

    A co takhle spoilery? Lze použít tag, který schová odstavec pod bílou mlhu, pod kterou lze nahlédnout, když se text vezme do bloku nebo se na něj klikne:

    tajné odhalení
    – a díky tomu ti, kteří další díl ještě nečetli, nepřijdou o překvapení. Bílá mlha vznikne, když se použijí kódy
    <div class="spoiler"> tajné odhalení </div>

    Geekovské okénko
    Generátor slov v össeinu, který skvěle vymyslel a naprogramoval KAVEN. Církev Akkütlixova děkuje a OneHotBook se velmi těší! :)
    Tabulka a graf postupu psaní (2019–21)
    rozbalit záhlaví
    VANEK
    VANEK --- ---
    Právě zaslechnuto U Kohouta od vedlejšího stolu (4 takoví prostředně ajťáko-nerdi): "Mycelium ... světovou úroveň ... osm dílů... ani Kulhánek".
    E2E4
    E2E4 --- ---
    BOB_GALLOWS: babiznou myslíš její Eminence Nejctihodnější Maëwënë, velekněžku Církve Akkütlixovy na Zemi? Ta měla měla 3, její sestra Eltaühl měla 2 zbylé.

    je to v ukázce trojky - https://issuu.com/kosmas-cz/docs/194823_99/2?e=25432960/45375306 (Dohledala mi nejnovější fanynka kterou jsem namotal na Mycelium - ostatně ta mi poradila, že se má na situaci v mé práci - která by se dala shrnout jako - "mladičká Paüsuë" hodit věčné divadlo.)

    Ale teda potřeboval bych najít ty další úryvky kde se to popisuje.. Můžete to sem někdo poslat?

    Zatím tedy takto, podle toho úseku z trojky a slovníku:

    Věčné divadlo
    stará ösenská hra.

    postavy z Akkütlixových knih, rozdávané v chrámech veřícím, jsou zosobněním harökhünú (výslovnost: ha-ré-kýn, překlad: aspekt Osudu. Částečně je možné harökhüny přirovnat k archetypům či astrologickým principům. Harökhünů je pět a dají se přiřadit jednotlivým stupňům Pětice, ale i k celé řadě dalších jevů.

    černé

    Černé Nepřátelské se záludne skrývá pod kápí a cíp pláste má přehozený přes rameno.

    rudé

    Vizionářské se vzpíná - rozpřažené ruce, postava rudě žhne odhodláním a divokým vytržením, vírou nebo touhou.

    bílé

    Vládnoucí - netečné a a lhostejné; stálo uvolněné, ale pevně. v jeho alabastrové, málem průsviné stribrobilé tvári se odráží jen nekončený klid.

    modré

    Vzdorující. Ocelová modř, barva nebeského klidu, ale taky chladného odhodlání a bezedné vůle.

    zelené

    Naplňující - temná, chláchovlivá ale tím zrádnéjší zeleň.
    BOB_GALLOWS
    BOB_GALLOWS --- ---
    E2E4: Babizně tam nějak 2 nebo 3 figurky chyběly a jak plyne čas, moje vzpomínky jak to celý bylo (kolik jich celkem bylo, jaké postavy, kde se vzaly historicky, kde je vzala babizna kam se poztrácely) nemilosrdně pohlcuje ürrümae.

    Každopádně jistojistě vim, že intermezza s věčnym divadlem a dopisem pro Lucase byly moje nejoblíbenější. :-)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    KAVEN: BOB_GALLOWS: vrátil bych se k tomuto, jaký jsou teda Haröküni z Věčného divadla?

    Vzdorující
    Naplňující
    Nepřátelské
    Vizionářské
    Příjmající (?)

    Vůbec, kde je to popsané, a použil jste to někdo už na reálnou situaci?
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    muhaha, dělám to za vás :)

    sleduji seriál "to se vysvětlí, soudruzi" a v sedmém díle okolo 44 minuty padne "protonační pole".

    scénáristé znají své pappenheimské.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    právě jsem poprvé v životě viděl Iotu Aurigae.

    E2E4
    E2E4 --- ---
    Vysvětloval jsem kolegyni co je to urrümaë. Nevím zda je někde kanonický překlad do angličtiny, tak jsem to zkoušel přeložit pomocí deepl a chatgpt4.

    chatgpt4 je asi lepší než deepl a moje úpravy :)

    chatgpt


    The most profound matters unfold in secrecy, for by remaining concealed from our minds, they wield power over us. In the depths, decisions are made, forged without the involvement of what we deem Reality—meanwhile, our consciousness, tethered to the nets of the Apparent, is hoisted to the surface, buffeted by the wind of illusions, dragged into captivity by delusions, ceaselessly deceived; this is urrümaë. The material world is urrümaë. What the senses bring forth is urrümaë. And he who allows his mind to linger in the realm of matter holds in his hands but a shadow of shadows, urrümaë, nothingness.

    Yet, there exists another certainty, arching like a bridge in the mists. Not everyone discerns the shape of its pillars in the void. Not everyone entrusts the weight of their steps to something merely sensed. It is neither shape nor thing, point nor thought, Self nor God; merely Direction and Orientation. Yet, it is more real than anything in the world the blind call real. This is freedom. The deeper all sink into urrümaë, the more fervently do the finest souls yearn for freedom.

    deepl


    The most important things happen in hiding, because by staying hidden from our minds, they gain power over us. In the depths, a decision is made, forged without the participation of what we call Reality - and meanwhile our consciousness, chained to the nets of the Revealed, is brought to the surface, swept by the winds of delusion, held captive by illusion, deceived without end; this is urrümaë. The material world is urrümaë. What the senses bring is urrümaë. And he who lets his mind cling to the world of matter holds only the shadow of shadows, urrümaë, nothingness.

    But there is another kind of certainty, like a bridge in the mists. Not everyone recognizes the shape of its pillars in the void. Not everyone will entrust the weight of their own steps to something only imagined. It is neither a shape nor a thing, not a point nor a thought, not a Self nor a God; only Direction and Aiming. Yet it is more real than anything in the world that the blind call real. This is freedom. The deeper everyone sinks in urrümaë, the more the best crave freedom.
    VANEK
    VANEK --- ---
    Putovní pohár Fiony Fergussonové:
    TAJEMSTVÍ HUB, ŽIVOTA…
    https://facebook.com/events/674663788008061
    TAJEMSTVÍ HUB, ŽIVOTA…
    PŘÁTELSKÉ, KONSTELAČNÍ A HOUBOVÉ PROPOJENÍ JIRKY A JIRKY
    (…)
    Čeká tě moudrost a pravdivost konstelačního pole i moudrost říše hub.
    Program není určitě pevně daný, dovolíme si jím poletovat jako výtrusy z plodnic.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Zase to chce malý seznam, kde budu teď na jaře k vidění:

    6. 4. v 10:00 ComicCon Praha - v rámci Book Line máme společně s Marií Domskou besedu s názvem Nejasné hranice (podle její právě vyšlé knihy, která je tematicky na podobné vlně jako Mycelium).

    10. 4 - 20. 4. - podle zpráv z Arga z minulého týdne by snad někdy v tomto rozmezí měly vyjít Trosky Země, pokud se něco strašného nepřihodí a celý plán nebude v troskách. I kdyby to ale nabralo skluz (což se před veletrhem může stát), budou se aspoň snažit stihnout to do FantastiConu, viz níže.

    23. 4. v 17:00 knihkupectví Krakatit Praha - bude tam křest dvou knih, kterým jdu za kmotru (čili nebude to o mně, ale budu tam). K potkání budou: Zuzka Hartmannová, Marie Domská, Honza Kotouč (který to moderuje). FB událost zde: https://www.facebook.com/events/314578967958403

    18. 5. někdy během dne FantastiCon Beroun - beseda o Troskách Země, kde by měl být kromě mě Honza Hlávka a editor Ondřej Jireš. Předchozí dva ročníky toho conu byly úplně boží, je to taková komorní akce jako z dávných dob, kdy se komunita kolem sci-fi ještě bavila o knihách a neválcovaly to seriály a filmy a hry. Je to v knihovně, prosředí příjemné, pořady zajímavé, hosté prozatím vždycky byli skvěle vybraní, takže jsem dřepěla na besedách a poslouchala, což na conech většinou nedělám. Kdo to máte po ruce, doražte! Pořad tam bude mít i můj manžel (Martin Klíma), to už snad bude doufejme po oficiálním oznámení toho, na čem poslední roky Warhorse pracuje (surprise! surprise!), tak už bude možné o tom mluvit a prozradit, co to teda jako je.

    25. 5. někdy odpoledne Svět knihy Praha - Argo tam organizje pořad, kam nažene všechny držitele Magnesie Litery ze svých stájí, takže s tím stádem bujných koní půjdu taky.

    30. 5. - někdy večer Praha, SVŠ UAŘ, Pod Táborem 55 - já teď trošku maluju, chodím tam na kurz a účastníci budou mít společnou výstavu, čili tam budou k vidění moje výplody :)

    7. 6. - někdy večer Praha, Milíčova kaple, ulice Rektorská - v rámci Noci kostelů budu mít v místní kapličce čtení a rovnou asi i výstavu dalších obrázků. Budu číst možná něco z Mycelia, ale hlavně asi kus jedné zatím nepublikované povídky z připravované antologie (která je zatím tak tajná, že ani název nemá).
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    arkady martineová má ve své duologii o teixcalaanu emzáky, kteři pomocí mycélií v nervových soustavách individuálních bytostí vytvářejí úlovou mysl. říká jí pěkně "píseň MY" a tihle emzáci nechápou neúlové mysli, tj. lidi, jako rozumné. když jedna fyzická schránka úlové mysli zemře, houba se snaží vylézt z CNS, aby mohla být přenesena do nového hostitele :) lidi jí ale neberou a umírají na anafylaktický šok.
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    To jméno se pořád vrací a objevuje v umění nebo ve sportu. :) Greg a Tim Hildebrandtové, dvojčata (Tim zemřel v roce 2006) byli také malířská dvojice, mají na svědomí spoustu starých fantasy ilustrací včetně Tolkiena. (Poslední Gregova práce, kterou jsem zaregistroval, byly obrazy do benefičního sborníku na podporu Ukrajiny.)

    GROBENIUS
    GROBENIUS --- ---
    Dnes na komentované výstavě „Baroko v Bavorsku a v Čechách“ v NM padla zmínka o Johannu Lucasovi von Hildebrandt.
    VANEK
    VANEK --- ---
    Pavel Dobrovský - Hra: Mycosis tl;dr Chytré prolnutí...
    https://facebook.com/pavel.dobrovsky/posts/pfbid0PpcxCQt8pQwdi9YPzXVtYMU4Bj6Y7uAA3WcHzHWgCUSFerVrXSx8E2uEJNS1CD6Ql
    Až se vás někdo zeptá, jaká česká hra vás v poslední době hodně bavila, řekněte, že Mycosis […] vědecký thriller maskovaný za skákačku s plamenometem. A ta věda je tu podtržena dvakrát.
    Věděli jste třeba, jakou roli hraje světlo při fruktifikaci hub? Že houba Dudemansiella mucida vylučuje fungicid, který ničí konkurenty? Nebo, že kyselina pikrová je vysoce explozivní? Já taky ne. Ale dozvěděl jsem se to v Mikrobiologickém ústavu, kde se Mycosis odehrává. A kde pracuje Tomáš Větrovský, který za to všechno může. Když se jeho hru koncem minulého roku snažila média k něčemu přirovnat, padaly Half-Life nebo Portal (i když to teda byla značná zkratka), ale už se neskloňoval Tajemný hrad v Karpatech, k jehož absurdní komičnosti má nejen finále s doktorem Bezuchým dost blízko.

    Mycosis je o roztržitosti vědců, akademických podrazech, pomstychtivosti geniálních mozků a o současném herním světě, ve kterém si Mgr. Tomáš Větrovský, Ph.D, držitel Prémie Otty Wichterleho („zaměřuje se na ekologii mikroorganismů podílejících se na přeměně organické hmoty“), může udělat svou malou, svižnou, vtipnou a dobrou hru o tom, co ho baví.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    E2E4: To je ale hnedle, máme půlku března. Mluvilo se o dubnu.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    BRAMBOREENA: tak kdy bude lidské k lidskému? na Argu mají že až 2. čtvrtletí 2024 .
    PECA
    PECA --- ---
    Paráda objednáno, děkuji za informaci.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Prej vyšla vázaná šestka, doneslo se mi od zvědů v Kosmasu.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    KAVEN: s mě odhalil :D Ale MZLÚ jsem nedokončila, takže tam si mě za rámeček nedaj, a navíc jsem to zakonspirovala a chodila tam pod svým občanským jménem, čili si to s nějakými knížkami ani nikdo nespojí. Zato na fildě jsem začínala ještě za svobodna, když jsem ještě úředně bývala Kadlečkovou :D
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    VANEK: A alma mater secunda nic? Vilma v rozhovorech zahradní architekturu zmiňuje mnohem častěji než filosofii.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam