AIAX: to je případ, kdy se snažili to filměři pojmout originálně. Jenže se to vůbec nepovedlo, protože jejich vize se ukázala jako strašná kravina.
Obecně, problém je hlavně v tom, že filmaři často ostatními pohrdají a videohrami úplně. Vždycky ve svém kosmu vidí nějakého idiota, jak sedí před televizí a dělá to pfíúúú, pfiúú. Pak i ti tolerantnější ti natočí TOmb Raidera, kde se otevírá skála tak, že na ní nalepí nějaký stroječek a hrdinka udělá nesmysl a udělá to šrú, škrú a otevře se to.
//vůbec jim nedochází, že třeba ty hádanky mají skutečně logiku, a konkrétně v TR jsou některé postavené i na znalosti mayských číslic, či znaků pro množství. JIné na fyzice. Další na logice. Oni si to ale ani neuvědomují, takže když pak mají vytvářet vizuální výrazy, tak v nich realizují to co sami vidí, a pak standardně ve filmech podle videoher nedává smysl co se tam děje a neplatí tam fyzika. Začne se propadat podlaha, hlavní hrdinka vyřeší nesmyslnou hádanku a složí rebus co nedává smysl, ukáže se nějaký paprsek světla a on zastaví rozpadu cesty z obřích kamenů, co levitují asi nějak ve vzduchu. To je efektní, to se bude líbit. přesně tak to ve hrách je, viděl jsem to u svýho pětiletýho synovce.
A podobně je to i v hodně filmech podle comicsů, protože to je přece bžum, vrum. Že existuje spousta vizuálních grafických románů, co obsahují propracovaný příběh, nebo jsou schopný vysvětlovat i složitý matematický úlohy, nikoho nezajímá. Cílovka čte vruuum, uděláme film s hodně vruuum.
FIlm je asi hodně egoistický umění, strašně moc lidí tam podléhá předsudkům (vlastně ten sybolismus. ale i zahcycování běžného života, tam je hodně postavený na stereotypech, obrazech stereotypů, takže maj k tomu hodně blízko), což pak vysvětluje i ten aktivismus, který ale taky nedává smysl. Točí se filmy, kde se ukazujou černoši jako lupiči a pak najednou bum a stejná továrna najednou točí filmy, kde jsou všichni černoši ti hodní, protože prý NĚKDO vytvořil ve společnosti předsudky, a to včetně té části, která ani černochy nezná a nikdy je neviděla, že jsou lupiči.
U videoherních filmů to samé – dycky vystouppí a řeknou, jo, ty filmy přede mnou, ty byly špatně. protože oni nevěděli. Ale já jo, já fakt hraju. Teď to bude dobře. A bum, zase píčovina, plná nějakých představ a předsudků, která ale dokáže i témě původní hry netrefit o celé světelné roky.