• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KASUMILuxusní šperky
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    MADIETTA:
    RNDr. Jaroslav Hrouz, CSc.
    Znalec v oborech ekonomika a drahé kovy a kameny
    Obor:
    Ekonomika
    - Ceny a odhady
    --drahých kovů a kamenů

Drahé kovy a kameny
    -Drahé kovy a kameny

pan pracuje na sokolovske, je tam zlatnictvi, pro ktere on dela (bydli jinak mimo Prahu)
    Sokolovska 25, zvoni se na sekretariat
    tel 723 063 668
    je v Praze kazdou stredu od cca 8-11, je ale nutne se s nim dohodnout, kdy ma clovek dorazit (v nejakem intervalu)

bez papiru se na sperk podiva i zadarmo
    tzn prostuduje ho a rekne, co si o nem mysli
    papir jsem od nej nakonec nechtela, tze nevim, kolik to stoji, ale pani prede mnou platila cca 800, tze mozna tak nejak
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    KASUMI: a mohla bys dát kontakt na toho znalce?

Kdysi dávno jsem dostala od exe náramek a prsten se safíry a diamanty. Tedy údajně, já to nepoznám. Vypadá to luxusně, ale co já vím. Nicméně to vůbec nikdy nenosím, protože je to zasazené ve zlatě a mně zlato nesluší. Tak bych si chtěla nechat odhadnout cenu a případně to prodat.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    Tak něco o diamantech.

Hodnota diamantů se odvíjí od 4 parametrů, které jsou udávany zkratkou 4C. Jsou jimi
    váha = CARAT
    čistota = CLARITY
    barva = COLOUR
    brus = CUT

Hmotnost drahokamů se měří mezinárodně v karátech (carat). 1 karát (ct) = 0.2 gramu.

Čistota znamená kvalitu diamantů z hlediska nečistot, tzv. inkluzí (praskliny, tečky, krystalky jiných minerálů, vzduchové bubliny a různé růstové linie) a schopnosti jejich identifikace. Asi jen 1/5 všech vytěžených diamantů se používá na šperky, zbytek jde do průmyslu. Stupnice čistoty ma 10 stupňů:

Dokonalé čisté - LC / IF - Loup clean / Internally flawless
    Diamant neobsahuje žádné vnítřní vady viditelné při 10ti násobném zvětšení. Pro ověření této čistoty je vhodné použití binokulárního mikroskopu s osvětlením v temném poli.
    Velmi velmi malé inkluze - VVS1, VVS2 - Very very small inclusions
    Diamanty obsahují velmi malé inkluze, jen těžko objevitelné s použitím 10ti násobně zvětšující lupy.
    Pro ověření této čistoty je vhodné použití binokulárního mikroskopu s osvětlením v temném poli.
    Velmi malé inkluze - VS1, VS2-Very small inclusions
    Velmi malé inkluze, obtížně registrovatelné s použitím 10ti násobné zvětšující lupy.
    Malé inkluze - SI1, SI2 - Small inclusions
    Malé inkluze snadno objevitelné kvalifikovaným pozorovatelem při použití 10ti násobné zvětšující lupy. V některých případech mohou být inkluze viditelné pouhým okem.
    P1, P2, P3 - Pique
    Rozsáhlé inkluze v broušeném kameni velmi snadno viditelné pouhým okem, ovlivňující optické vlastnosti i soudržnost diamantu.

Barva
    Existuje několik barev diamantů. Bílá je nejžádanější, ale nejdražší jsou barevné (růžové atd.); nejlevnější jsou hnědé a černé. Barva diamantů se označuje písemnou stupnicí, začínající u písemena D a pokračující až k Z. Za ještě kvalitní bílý diamant lze považovat diamant s označením H, ačkoliv pro odborníka je už jednoduše rozeznatelný jako lehce nažloutlý.

Brus
    Kvalita brusu zaručují správné odrážení světla; má pět stupňů. První dva, excellent a very good, přdestavují necelou 1/5 celkové produkce diamantů pro šperky.

Nejklasičtějším tvarem brusu je briliantový brus, který také nejlépe odráží světlo; takový diamant se nazývá briliant.

Více zde:
    Diamant – Wikipedie
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Diamant
    O diamantech - Zajímavosti, diamanty a brilianty
    http://www.inbardiamond.cz/o-diamantech.html
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    Předmětem klubu by mělo být vše, co se týká luxusních šperků, včetně diamantů a drahých kamenů. Rozhodla jsem se ho založit poté, co jsem dostala krásný prsten, koupený ve zlatnictví v Palladiu a po zkoušce u znalce zjistila, že nám prodali druhořadý šunt, ačkoliv na certifikátu prohlásili, že má určitou kvalitu. Nezkušeného člověka v tomhle oboru snadno oberou, tak bych tu ráda probrala pár tipů, co s tím, jak šperky nakupovat a pokochala se občas krásnými výrobky z tohoto oboru :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam