• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SGNLRSITUACIONISMUS- život/umění/politika
    TRESTE SE STRACHY BYROKRATI STOP MEZINARODNI MOC RAD PRACUJICICH VAS BRZY ROZDRTI STOP LIDSTVO NEBUDE STASTNE DOKUD NEBUDE POSLEDNÍ BYROKRAT VYSET NA STREVECH POSLEDNIHO KAPITALISTY STOP AT ZIJE BOJ KRONDSTADTSKYCH NAMORNIKU A MACHNOVCU PROTI TROTSKEMU A LENINOVI STOP AT ZIJE BUDAPESTSKE POVSTANI RAD Z ROKU 1956 STOP PRYC SE STATEM STOP Klub pro ty, co mají pocit, že žijeme ve společnosti spektáklu. Situacionismus a jemu podobné avantgardní směry s revolučním potenciálem(např. Provo). Život ve městě jakožto přirozené životní krajině. Umění zasahující do stereotypního provozu. Politické umění, psychogeografie, aktivní občanský život.... Jsou tyto fráze jen přežitou utopií, nebo na nich lze z dnešního hladiska dále stavět? Klub by měl být místem, kde se můžeme podělit o texty, filmy a historické materiály spojené se SI, ale zároveň platformou pro sgílení současných aktivit, které se(i kdyby jen vzdáleně) v situacionistickém duchu.
    rozbalit záhlaví
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    KO-TA-NEJVYS-S-I-BOD-PRAHY


    [Vytyčení nového nejvyššího bodu Prahy]

    Víte, kde najdete nejvýše položené místo v Praze? Tahle otázka zní možná triviálně, ale odpověď na ni už nemusí být vůbec jasná. Naopak může být středem mnoha pohledů, kde nejde jen o pouhou geografii. Novověká obsese vše změřit a zdokumentovat způsobila, že nám pod povrchem začala unikat skutečná podstata věcí. A právě nejvyšší bod Prahy ztělesňuje tyto paradoxy a tragikomiku dnešní doby.
    Připojte se k nám v neděli 23. července na pochod, který vyvrcholí slavnostním vytyčením NOVÉHO nejvyššího bodu Prahy. Akce trvá přibližně 3 hodiny a je vhodná pro všechny věkové skupiny a zájmové kategorie.
    Pro více informací sledujte profily "Nejvyšší bod Prahy" na sociálních sítích nebo Facebookovou událost, kde budeme postupně informovat o akci během července. Těšíme se na Vás!
    Více informací na letácích ve vašich poštovních schránkách, oblíbenébenzínové pumpě, či nelegálním billboardu ve vašem okolí!

    Vytyčení nového nejvyššího bodu Prahy
    Vytyčení nového nejvyššího bodu Prahy
    https://www.facebook.com/events/577344011002620?active_tab=about

    Nejvyšší bod Prahy (@nejvyssi_bod_prahy) on Instagram
    Nejvyšší bod Prahy (@nejvyssi_bod_prahy) on Instagram
    https://www.instagram.com/nejvyssi_bod_prahy/
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    SGNLR: je to možná umění a umění se vždycky nějak jmenuje, tak tohle se jmenuje "Mitigační plán" a je to můj návrh jak se vypořádat s desertifikací krajiny,)
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    Wallpaper & Igloo 2022 Spain | Vladimír Turner
    http://sgnlr.com/works/outside/wallpaper-spain/
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    OCD / videoperformance
    https://vimeo.com/775001115
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    chodili Situacionisti do přírody??

    MY PERSONAL PROTEST/ videoperformance
    https://vimeo.com/774779982
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    Objevování Jiného poznání: Sympozium | MeetFactory - Doprovodné programy - Objevování Jiného poznání: Sympozium
    http://www.meetfactory.cz/cs/program/detail/objevovani-jineho-poznani

    Mezinárodní, mezioborové a experimentální sympozium organizované galerijní dramaturgií MeetFactory je součástí dlouhodobého výstavního projektu Jiné poznání. Ten se věnuje těm druhům poznání, jež jsou založené na emocích, bezprostředním prožitku, víře či imaginaci, a zpravidla se vymykají obecně uznávaným normám nebo pojmenování, klasifikaci či průkaznosti. Vyvádějí nás tak za hranice evropské racionality. Smyslem projektu Jiné poznání přitom není logiku či vědu diskvalifikovat, ale spíše poukazovat na širší rámec našeho bytí ve světě. Tradice Západního myšlení je spojená mj. s mocenskými strukturami postavenými na útlaku (kolonialismus, patriarchát) či extraktivismu (namířenému vůči přírodě i lidem), což přispívá k sociálním, ekonomickým a ekologickým problémům současnosti. Zabývat se alternativami vůči těmto systémům proto považujeme za jeden z úkolů umění a kultury.
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    LPR#6 : "Exodus" par Vladimir Turner. - HIYA!
    https://hiya.fr/2021/07/15/lpr6-exodus-par-vladimir-turner/
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    Millionaires who support taxing the rich protest in front of Jeff Bezos’s homes | Business | The Guardian
    https://www.theguardian.com/business/2021/may/17/jeff-bezos-protest-patriotic-millionaires
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    Neexistující místa. Nejsou na mapách, ale stojí za to je navštívit i na 360° snímcích | Plus
    https://plus.rozhlas.cz/neexistujici-mista-nejsou-na-mapach-ale-stoji-za-je-navstivit-i-na-360deg-8237496



    Výtvarník a urbanista Jan Trejbal a jeho hosté prochází místa, která nejsou na mapách a ani v širším povědomí. Proto mohou poskytovat větší prostor k imaginaci – k dotýkání se jich a k jejich interpretaci. Během čtyř setkání se dostanou do zaniklého kamenného amfiteátru, na dno řeky Vltavy, do podzemí kláštera nebo na zatím opuštěnou periferii města.
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    se Situacionismem to nemá nic společnýho, ale stejně je to tady taková moje osobní deníková úschovna, tak si to sem odložím. i když možná by to vzdáleně splňovalo nějaký prvky "détournementu":)

    Modern Solutions #2- Easter Rattle.
    https://vimeo.com/533136098
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    SGNLR: doporucuju cely web tohoto umelce

    curatorial projects – eginhartz kanter
    https://eginhartz.com/curated-projects/
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    krasa:)

    Aufstieg
    https://vimeo.com/216400147
    SGNLR
    SGNLR --- ---
    MODERN TIMES / full movie
    https://vimeo.com/459344880


    Nový film Vladimíra Turnera Modern Times (podle stejnojmenného filmu Ch. Chaplina z r. 1936) představuje “hooverboardové etudy” a tematizuje odcizení způsobené technologickým pokrokem. “Moderní doba se od doby Charlieho Chaplina výrazně změnila. Chaplin by byl dnes se svým citlivým uvažováním nad světem pravděpodobně závislý na Xanaxu,” uvádí Turner.

    Podle Turnera lidstvo došlo ve snaze utéct nudě a přirozenému pohybu k tomuto směšnému prodloužení lidských končetin technologickou vymožeností. Osamocená postava performera se protlouká městskými ulicemi i divokou krajinou pobřeží Atlantiku. Dostává se do paradoxních situací dotažených do absurdity: performer-turista objevuje hory, ale ve skutečnosti je líným konzumentem, který jede na hooveru.

    Turner je dobrým příkladem “urban” dobrodruha a stoupence tzv. microadventurismu. Hashtag #microadventure pomocí sociálních sítí globálně rozšířil britský dobrodruh Alastair Humphreys, který v r. 2011 vyměnil daleké cesty za drobné výpravy v blízkosti svého bydliště. Své městské zážitky jako shrnul do knihy Microadventures: Local Discoveries for Great Escapes, z níž se rychle stal bestseller.

    Silný zájem o fenomén ”lokálních” zážitků tak zapadá do současné společenské potřeby o udržitelný způsob života a nabízí alternativu dnešním dobrodruhům, jejichž touha po zážitcích je vykoupena černým svědomím vůči jejich okolí a životnímu prostředí.
    (Kurátorská explikace Evy Riebové)

    Film byl podpořen galerí Meetfactory a asociací La Fourmi– e
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam