• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: ja myslim, ze bejvaly doby, kdy konspiratori videli i v bitcoinu anarchisticky nastroj s potencialem destabilizovat system... ;0)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    THOMASMORTA: mělo by se to jmenovat "dekvalifikační kurz", v tom případě :-)

    jako mě to přijde absurdní. to, že jim společnost musí zaplatit tu lopatu, je čistá společenská ztráta. kdyby se jim rovnou dal ZP, bude to levnější.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: ZP je vážné téma, které rozhodně nepropagují jen Putinovi konspirátoři (ti v tom spíš vidí nástroj s potenciálem destabilizovat systém, přijde mi.. já v tom vidím naopak nástroj nějaké minimální stabilizace společnosti... jinak, než silou)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: nemyslím. nezpochybňuju potřebu údržby. zrovna u roury s vodou to může znamenat, že o rouru se stará průmyslový podnik, který na využití vody dosahuje zisk. svoje přebytky ale sdílí, a stanoví i nějaké "minimální množství přebytků", které z roury uvolní. kompenzuje tím místnímu obyvatelstvu to, že co já vím - doprava surovin a výronků dělá hluk a překáží (bavíme se např. o idealizované budoucnosti bez emisí, ale i v takové budoucnosti bude nějaká forma výroby obtěžující)

    nicméně, takové kvalitní kamenné akvadukty Římanů vydržely staletí. a o tom to celé myslím je... péče o sdílený veřejný zdroj přichází tam, kde je to prostě výhodnější, než to řešit komerčně (nechceš asi žít ve společnosti, kde ten, kdo si nevydělá na vodu, kterou někdo jiný akumuloval, zemře žízní...)
    ZARREMGREGARROK
    ZARREMGREGARROK --- ---
    VYHULENY_UFO: Vydrž, třeba dorazí nějaký nový geniální exemplář.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DANYSEK: ten pohled, ktery popisujes je pohledem takzvane ruskym, jak rika jeden kamos, kterej jezdi obcas pracovne do ruska.
    rikal mi, ze tam proste postavi napriklad most, ktery slouzit dokud se nerozpadne. nikdo se o nej nestara, neopravuje ho a a nakonec postavi rovnou novej.
    proste bolsevicky metody. ja tedka v baraku taky resim problem, ze socialisticti hospodari se 40let nestarali o odpadni trubky, tedka jsou zuzeny o 2/3 a ja musim resit jejich vymenu.

    //jinak vazeni, ma tohle humorny auditko jeste smysl? junipetrusove, gorgove a jini propagatori NZP maji jiz jine zajmy (tusim, ze junipetrus nyni resi alternativni dejiny slovanu) a jiz se zde neda delat prdel z predstav o robotech, pracujici za lidi ci z desetitisicovych davek, ktere budou lide v systemu nzp dostavat...
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    THOMASMORTA: Po dobu kurzu se nemuzou valet doma, ani nekde delat nacerno...
    To je opruz tezkeho kalibru...
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    THOMASMORTA: Ano, je to cilene na zneuzivace systemu, ale to se nesmi napsat verejne, protoze by se okamzite vynorilo 10 neziskovek, co by dokazovaly, ze ten ktery clovek neni zneuzivac, ale chudak, co fakt intenzivne hleda praci, ale nikde ho nechteji...
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    DANYSEK: Nebudu se divit, znám to moc dobře a proto jsem se snažil dělat alespoň dlouhodobé brigády nebo alespoň nějaký kurz, když jsem byl delší dobu na ÚP. Nicméně mám pocit, že to mělo být určeno lidem, kteří systém zneužívají a dělat nechtějí - a když někdo nechce, tak ho podle mě násilím pracovní disciplíně nenaučíš.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    THOMASMORTA: ten kurz je mj. o pracovnich navycich a nejake pracovni discipline... budes se divit, ale po par mesicich nicnedelani se i schopnost plnit sve pracovni povinnosti ztraci :)
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    DANYSEK: A jak to souvisí s pointou, že se vypsal kvalifikační kurz na nekvalifikovanou pracovní sílu?

    COMODOR_FALKON: Bojím se, že každý sociální systém lze zneužít. Chápu, že jde o snahu odříznout lidi, kteří systém zneužívají - ale nejsem schopný posoudit, nakolik je to efektivní.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    THOMASMORTA: Ber to jako urcity druh improvizace v zoufale situaci, kdy na jednu stranu tu je LZPS a socialisticky pristup, naivne predpokladajici touhu vsech lidi podilet se na spolecnem budovani lepsich zitrku, na strane druhe je tu UP, v jehoz ramci jsme si velmi dobre vedomi, ze je tu spousta flakacu.

    Tohle opatreni je tedy zpusobem jak v mezich zakona proti nemakacenkum bojovat a to flakani jim (byt relativne kratkodobe) zneprijemnit.

    A s trochou snahy kolegu to muze mit i ten efekt, ze zneprijemneni bude dlouhodobejsi, kdyz dohodnou s mestem, ze bude na ty nejhorsi prace preferovat certifikovane lopatare a mista bude obsazovat pres doporucenky...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    THOMASMORTA: Vzdyt nic nikomu nebrani se rekvalifikovat v jinem oboru, ktery pracovni trh zada a uchazet se o nejakou kvalifikovanejsi pozici. Pokud nekdo ma kybl vymluv, ze na kvalifikovanejsi praci nema, tak holt zbyva prace nekvalifikovana.
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    LUBOB: Jeden zábavní absurdní rozměr to ovšem má - nezaměstnaní budou muset povinně nastoupit na (re)kvalifikační kurz, který jim umožní ucházet se o pozici nekvalifikované pracovní síly...
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    XCHAOS: ehm.

    ty: co na tom, že dělají zbytečnou práci

    clanek : Po dobu tří měsíců se dlouhodobě nezaměstnaní budou učit zacházet s koštětem, lopatou, kosou a podobně.

    samozrejme vubec nic ti nebrani jest do bruntalu, prihlasit se do kursu na lopataka & podporu kterou dostanes pak rozdelit mezi ty, kteri misto kursu zustali doma. takovych jako ty tam bude stat obrovska fronta :-)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: i kanalizace potrebuje udrzbu. Tvuj pohled je v rovine "jednou zakopu rouru a mesto funguje spokojene na veky veku".
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: ok, "zrušíme kanalizaci, bere nekvalifikovaným nezaměstnaným práci"? nebo jak to souvisí s tématem?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: jojo, ty epidemie v dusledku nedostatecne hygieny si vlastne historici vymysleli.. tak jisteze :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: Uberto Eco by ti vysvětlil, že středověk je opředen mnoha mýty, které nejsou vůbec spravedlivé :-)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: uklidit mesto je zbytecny? Jasne, hura zpet ku bordelu jako ve stredoveku! :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam