VEVERCAK: čoveče, fantasy nezakládal jeden člověk, byl tam třeba i výborný Robert E. Howard a C.A. Smith a několik dalších a po dalších letech byl i Moorcock nebo a pak super věci jako Warhammer a nic z toho nemá s dědulou Tolkienem a jeho velmi dobrých secesních románů nic společného :D
AIAX: já považuju Avowed za velice dobrou fantasy hru s dobrým příběhem, ale jak jsem si všiml, tvůj šálek čaje jsou rpostě RPG s open worldem a volností. není nic proti ničemu, já tomu taky dávám přednost (pro mne je naprosto fantastickou hrou i Starfield, protože otevřený svět, RPGčko a navíc scifi, nečtu jen tvoje kvalitní překlady velmi dobrých čínských scifek, ale naprosto miluju Reynoldse a Hamiltona a tohle je právě ono, naopak prozměnu hodně haním Mamlas efekt, který je strašně špatnou vykrádačkou snad všeho, od star wars po právě Reynoldse. Vyjímkou byl jen ten jejich pokus o cestu do jiné galaxie, který ale lidi vlastně nepřijali).
Expedice podle mne vyhrála tím přesahem. KCD2 je sice dobré, ale vyhýbají se zajímavým motivům, jako je spiritualita tehdejší doby, duchovnost je marxisticky-materialisticky zahozená (viz. to "chodit do kostela tehdá bylo jako dnes do supermarketu", což je psotoj WarHorse). TO je věc, co jim vyčítám i já, protože středoevropské národy jsou velice duchovní a folklorní a KCD2 v tomhle momentu je spíš taková pivní veselohra, dost přízemní.
//i Čechové jsou materialisti a alkoholici až po komunistický době, který zde vyhladila venkov a jeho kulturu, a přetvořila následně i tu městskou. V minulosti a právě v této době se i lid na venkově dost zajímal i o ony duchovní věci, byl tenkrát i rozmach mnoha kazatelů, děly se velké lidové poutě – koneckonců na tyto generace pak v Čechách navazují hnutí, které si dávají do znaků Svatý Grál, a zasahuje to nejen Čechy, ale i Poláky a velice silně i Němce. Ale WarHorse modelují tu dobu přesně jako někdo, kdo církev vidí jen jako mocenskou strukturu, folklór jako opilce co vyřvávaj lidovky a spiritualitu jako kretény se siderickým kyvadélkem. Tohle mi tu hru dost snižuje, tento modernistický česko-německý materialistický pohled. Je to pak vlastně sice kvalitně napsaná, ale tímhle přístupem furt jen telenovela.
Expedice se nebojí témat a mít názor. Je mnohem odvážnější.