Slusny konsensus nad snizenim casu zaverky. Beru si a budu na to davat pozor. Hodne jsem se soustredil na nastaveni clony, aby nebyla moc otevrena, ale mozna to nebyl hlavni kamen urazu. Zvysim auto ISO z 3200 na 6400 (a mozna to zkusim hnat i na tech 12k) – samozrejme s preferenci minimalniho casu zaverky. Zima dokaze byt pekne tmava (nemluve o foceni v interieru).
Projel jsem ted docela dost threadu a videii a koukam, ze na to ostreni neexistuje jednotny nazor. Je to spis o osobnich preferencich a konkretni situaci. Nekdo preferuje manual, nekdo AF-S single point, nekdo AF-C zonu, nekdo neda dopustit na face detection.
Budu nejakou dobu experimentovat s AF-C a zonou (+ tlacitkem vypinatelnou face/eye detection) a uvidim, jak to pujde. Prvni naznaky jsou pozitivni a ten rezim je mimo moji komfortni zonu, tak je fajn naucit se neco noveho.
Posledni tip, ktery zvazuji, je oddeleni ostreni na back button. Par let jsem tak fotil (a vzdycky, kdyz sem dal fotak zene, aby me vyfotila, tak sem samozrejme nebyl zaostrenej 😂). Mohlo by si to hezky sednout s AF-C a nejakym manualnim doostrovanim (a lepsi expozici pri recompose).
A jeste posledni tip, na ktery sem narazil – zapnout BOOST mode. Pry zlepsuje rychlost AF.