GARFIELD: všechno je o tom, abys to ohnisko viděl a sedělo ti k tomu, k čemu ho chceš použít. to je alfa a omega pevnýho skla. pokud to ohnisko nevidíš, nemá smysl si ho pořižovat. tedy jestli nevidíš 18mm na aps-c, tak bych touto cestou nešel. já třeba chci 18mm na dost specifický focení (když jedu zablbnout na kole, tak abych měl něco mrňavýho, s čím budu schopen cvaknout jak kamarády, tak nějakou tu krajinku, ale budu schopen fotící sestavu snad účinně ochránit i v případě pádu), jinak je můj zdaleka nejpoužívanější objektiv 16-55mm f/2,8 a nedám na něj dopustit
DABE: zkusím to v bodech:
1) pokud jsi fotil na nějaký starší kus, (ne nikon f6, canon eos 3 a podobně), tak ti bude nejspíš fujifilm vyhovovat. já to tak mám, je to vynikající
2) je třeba si rozmyslet, jestli dáváš přednost designu zrcadlovky nebo dálkoměru. je to dáno ergonomií, která ti sedí více. já mám raději rf
3) stará skla dávají smysl, řekl bych, až ta od zhruba 50mm ohniskové délky, a je třeba vybírat ty opticky lepší kusy. já měl rád třeba nikkora ed 180mm f/2,8 ais, byť ani ten nebyl úplně dokonalý (chromatická aberace)