• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DOTCOMFuji X aneb cihly nechávame doma
    Klub uživatelů fotoaparátů řady Fuji X. Fotky, tipy, návody, slintání povoleno.

Na fuji X pouzivam

66 hlasy od 52 respondentů

rozbalit záhlaví
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    Pro pobaveni - zacla mi blbnout karta a z x-t5 najednou lezly takove fotky. To uz neslozi asi ani AI :)

GARFIELD
    GARFIELD --- ---
    No nevim panove. Obral jsem VACA o 23/f2 a byl to dobrej napad? Spatnej napad? Nebo jakej to byl teda vlastne napad?

X-T3 je lepsi ergonomicky, rychleji ostri, lip se drzi v ruce (a moje lehka preference pro SLR over rangefinder). Zaverka ma hezci zvuk. Ostreni neni slyset.

X100V daleko mensi. Daleko lehci. Na cestovani urcite top. Plus ma o trosku lepsi firmware (simulace + nejaky nice to have).

VACA
    VACA --- ---
    Ja jsem asi trochu punk, pouzivam us brasnu od 2l polni lahve (viz obr.)
    Vevnitr je pekne polstrovana.
    Ale ja nosim batoh vzdycky.
    Takze me jde primarne o to mit v cem ulozeny telo kdyz je v batohu.
    A pak neco malyho co mam prez rameno na boku nebo na hrudi, a nevadi mi to v kombinaci s batohem.
    Ono totiz kdyz pak fotim tak mam fotak venku na popruhu, a ta brasna slouzi spis jako “odhazovak” pro druhej objektiv…

PLUTO
    PLUTO --- ---
    Minulý týden jsem si pořídil TTartisan 56mm 1.8. AF
    Mají na něj na Syntexu slevu, tak jsem si ho chtěl zkusit a není to vůbec špatný za ty peníze.
    Nyní ho tam mají za 3 735 Kč, což je fajn.
    Celokovový, sluneční clona taktéž, není ani velký ani malý jako Fujinony. Chybí clonový kroužek, ale co bych za ty peníze chtěl taky.
    Poměr cena výkon si myslím, že super. Pro nenáročného uživatele jako jsem já.

KOUDY
    KOUDY --- ---
    Dneska je dobrej den :)

RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    Jemně OT, ale evidentně to šroubuje na fuji

a tiny lens that turns your videos into movies.
    https://youtu.be/VQmOSfaL1Zs
    AETHER
    AETHER --- ---
    Z ruky clovek na te sestce opravdu v pohode udrzi vodopadky.

PLUTO
    PLUTO --- ---
    14 dní dozadu jsem si pořídil 16mm 1,4 na svou XE3.
    XE3 je tedy k tomu robustnímu sklu trochu menší, když ji mám na krku tak má tendenci jakoby přepadávat dolů. Ale teda výstup z ní je teda oproti f2 objektivů znát.

VACA
    VACA --- ---
    Btw u starejch fotaku s primitivni latkovou sterbinovou zaverkou to dealo podobny “efekty”
    Tehdy se z takovy distorce stalo synonymum pro vyobrazeni rychlosti (preneslo se to i do ilustrace)

Dnesni lamelovy zaverky timhle ale prakticky netrpej.

VACA
    VACA --- ---
    Hola.
    Stal se mi takovej trochu prekérní problém. Vůbec teda nechápu jak k tomu došlo, žádnej pád ani nárazy se nekonaly.. Ale vyndal jsem teď x-pročko z přihrádky v batohu, a koukám uplně uvolněný kolečko kompenzace expozice.

Ten volič jako takovej nijak poškozenej neni, tam to koklečko nasadim a zatočim tak pracuje správně.

Jediný o co se jedná je, že se vlivem času povolil a vytočil šroubeček, kterej je zevnitř foťáku středem toho voliče do osičky toho kolečka z venku. Což mi na jednu stranu trochu spadnul kámen ze srdce protože je to vcelku banalita.

Kladu si teď ale otázku, kam s tim?

A nebo, jak sundat ten horní panel?

Měl by jste pro mě nekdo nejaký tipy prosím?

WOTAR
    WOTAR --- ---
    DOTCOM: Mě ten objektiv rozhodně baví, jestli máš zkušenost se 7Art/TTArt, tak to rozhodně má chyby, ale taky to má charakter. Ty černobílá fotky jsou na otevřenou díru, f/0.95, ty barevný myslim na f/1.4. Ten swirly bokeh mě hodně baví. Objektiv je trochu těžší (cca 400g), ale za mě ok a build quality super. Neni to z mýho pohledu úplně objektiv k ostření na nekonečno, fotit s tim tak určitě jde, ale pro mně nic extra. Stejně tak mi to nepřijde moc pěkný na vyšší clonu, většinou. V ostrosti je hodně velkej rozdíl mezi 0.95 a 1.1+, mě teda ta světelnost a nedokonalosti hodně baví, tak pokud si na tohle taky, je to za babku.
    (Sorry za tapetování, kdyžtak se smažu).

PLUTO
    PLUTO --- ---
    Nedávno jsem prodal Viltrox 33mm f/1,4 protože jsem ho nepoužíval a ani se mi vzhledově nelíbil, nebavil mě. (nový cca 8500Kč)
    Potom mě napadlo koupit manuální TTartisan 35mm f/1,4 (nový 2500Kč) a musim říct, že mě to baví o dost více a není to taková ošklivá rourka jako ten Viltrox. V reálu je hezčí než na fotkách, takovej malej, kovovej, roztomilej. Když otáčíte clonovým kroužkem tak slyšíte jemný cvaknutí.
    I na f/1,4 což jsem teď v týdnu fotil jsem trefoval ostrost tam kam jsem chtěl.
    Jak je manuální, tak jsem o cvaknutí víc přemýšlel a nefotil každou píčovinku co jsem potkal :-)
    Řeknu vám, že mě mile překvapil a vtipná je krytka objektivu, která je šroubovací a při nandavání/sundavání slyšíte takovej ten hezkej kovovej zvuk jako když manipulujete s filtrem.
    Pár fotek na co vylezlo z foťáku z jpegu (Fujina X-E3, nastavená na AcrosR)

VACA
    VACA --- ---
    Jen tak mimoděk taková neplánovaná featura x-pro2, jak je vedle hledáčku ten senzor:

Když fotim v ulicích, tak ho občas využívám jako takový "zpětný zrcátko". Když totiž vejrám do hledáčku, tak v tom senzoru vidim v odrazu co se děje za mnou a občas je to fakt užitečný. Člověk vidí přicházet lidi, přijíždět auta, etc.. Vlastně jsem se přistsihnul že to využívám čim dál častěji:) Dobrá věc náhodou;)
    Jinak mě x-pro2 i po tý době furt baví. Občas využívám přepínání ohniska OVF což mi přijde trochu škoda že u 3ky odstranili:( Display by se vyklápěcí občas hodil pro focení z podhledu, ale to se dá řešit tou aplikací v mobilu ale je to taková nouzovka.
    Zase jsem se vrátil k tomu 18/2 hrkátku, to ohnisko mě prostě na casual focení nejvíc baví. Touit 12mm je za mě keeper kterej mě baví mít u sebe. Eventuelně k tomu v druhý kapse 56/1.2..
    Mam i nějký daklší ohniska ale tyhle 3 jsou za mě "keep it" objektivy který pokrejou většinu mejch tužeb..
    Konec samomluvy. Ať vám to klape:)
    VACA
    VACA --- ---
    Nechtěl by jste to někdo? Poměr cena/výkon/hmotnost je vcelku překvapivej..
    chtěl bych za to 3,8k

LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    PICAZSOO: Na X-H1 dodnes s laskou vzpominam.

Ani ma aktualni Sony A7 III, nema tuhle pro me zasadni feature pro foceni mych decek:

LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    MURHAAYA: Mne se to libi uplne vsechno :-)) Ideal v tom retro stylu co tlaci Fujifilm.

Co se prakticke stranky tyka, tak z toho na co jsem kdy vic fotil, mi nejvic vyhovovalo reseni vyklopneho displaye na X-H1, abych mohl fotit decka od kolen na sirku i na vysku a aby se to dalo rychle a snadno vyklopit.

Na hledacky zas tak casto nefotim, hlavne mam rad, at jsou co nejvetsi, abych na velke plose videl, jak to dopadne nebo jak to dopadlo.

Ale treba i HVF na X100V mi prijde jako zajimava a zabavna zmena.

LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    FUZZSTORTION: U mne takto :-)

Leckdy taky Sony A7 III, podle nalady a moznosti.

LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    Prisel mi balicek. Je to vasen :-)

LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---

Interview - Fujifilm: "We are not just a camera company, we are an imaging company": Digital Photography Review
    https://www.dpreview.com/...view-fujifilm-we-are-not-just-a-camera-company-we-are-an-imaging-company

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam